Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Support
Word lid Mijn CJP
Slapen bij The Hobbit en juichen bij Fargo: de beste en slechtste spin-offs
10 DEC 2018 • Door Rick van Veluw • Beeld: Fantastic Beasts and Where to Find Them: Crimes of Grindelwald • Meer blogs over Film

Slapen bij The Hobbit en juichen bij Fargo: de beste en slechtste spin-offs

It’s all about the money en daarom maakt Hollywood gretig spin-offs van succesvolle films & series. Soms is dat één groot feest, maar net zo vaak gaat het behoorlijk fout.

Voor de onwetenden: een spin-off is vaak een film of serie die is afgeleid van een andere film of serie. Zoals The Hobbit eigenlijk een voorproefje is van The Lord of the Rings en de serie Fargo is gebaseerd op de gelijknamige film. Wij doken in spin-off land en vonden de beste maar vooral ook de slechtste spin-offs:

Nee: The Hobbit (2012 – 2014)

In 2014 deden we aangifte tegen Peter Jackson: hij stal bijna 8 uur van onze tijd en heeft het nooit meer teruggegeven. Oké, we keken vrijwillig naar The Hobbit-filmreeks omdat we terugverlangden naar Middle Earth en al de Lord of the Rings-avonturen. Maar we wisten van tevoren niet dat het plot net zo snel zou gaan als het kerstdiner bij je schoonouders: langdradig, saai en propvol. The Hobbit I, II en III hadden stuk voor stuk écht niet gehoeven.

Ja: Better Call Saul (2015 – heden)

Stel: je maakt de perfecte taart bij Heel Holland Bakt. Dan geniet je van de lofprijzingen van Jannie & Robért en ga je tevreden naar huis. De makers van Breaking Bad zouden opnieuw de keuken ingaan om een nóg betere taart te bakken. Better Call Saul is een prequel van de hitserie waarin je ziet hoe Saul Goodman werd geboren. En dat gaat niet van de ene op de andere dag: Better Call Saul is een gelaagde spin-off tjokvol rauw drama & duivelse dilemma’s, gedragen door topacteurs als Bob Odenkirk (Jimmy McGill/Saul Goodman), Rhea Seehorn (Kim Wexler) en natuurlijk Jonathan Banks (Mike Ehrmantraut).

Mwoah: Fantastic Beasts and Where to Find Them (2016 – heden)

Hollywood zou wel gek zijn om Harry Potter lekker te laten rusten. HP-fans zijn immers net zo fanatiek als Apple-apostelen, dus er valt veel geld aan te verdienen. Vooralsnog is Fantastic Beasts and Where to Find Them nog niet de gedroomde terugkeer naar Hogwarts. Het eerste deel was een prettige kennismaking met Newt Scamander (Eddie Redmayne) en leverde een opvallende low-key blockbuster op. Het dit jaar verschenen tweede deel verdrinkt dan weer in teveel verhaallijnen. Wij zijn benieuwd of deel drie ons alsnog wegblaast.

Nee: Joey (2004-2006)

Bassie is niets zonder Adriaan. De makers van Joey waren zich daar niet van bewust toen ze in 2004 een spin-off rondom Joey Tribbiani uit Friends lanceerden. In de hitserie was Joey natuurlijk ook het hilarische zonnetje in huis, maar in Joey mist hij zijn vrienden/aangevers voor grappen. En dat resulteerde in een serie die is als een theezakje dat je te vaak gebruikt: slap.

Ja: Fargo (2014 – 2017)

Als je je tijdens het kijken afvraagt of dit misschien wel beter is dan het origineel, dan is het heel erg goed. Fargo (1996) is een klassieker van de gebroeders Coen, een pikzwarte komediefilm over een geruchtmakende moord met een topcast (o.a. Frances McDormand, Steve Buscemi). Logisch dat wij met opgetrokken wenkbrauwen keken naar Fargo - de serie - die in 2014 werd aangekondigd: ander verhaal, andere cast, maar hetzelfde lullige, ingesneeuwde dorpje met kwaadaardige en goedaardige klunzen. En dat was verrassend goed, met zelfs een van onze favo slechteriken ooit in de persoon van Billy Bob Thornton.

Ja: Star Wars: Rogue One (2016)

We laten Solo: A Star Wars Story hier even buiten beschouwing want a) die hebben we nog niet gezien en b) de recensies waren nu ook weer niet laaiend. Liever hebben we het over Rogue One, misschien wel de minst bekende Star Wars-film en bovendien een buitenbeetje in de franchise. In Rogue One is het namelijk écht oorlog, waar mensen doodgaan en niet alles zomaar goedkomt. Dat maakt het de de meest rauwe en meest verrassende Star Wars-film.

Zin in een avondje remakes? Met CJP scoor je korting bij grote bioscopen als Pathé, Kinepolis en VUE. Heb je nog geen CJP-pas? Wij spelen voor kerstman: alleen nu scoor je een pas voor € 13,50 in plaats van € 17,50 per jaar!

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.