Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Support
Word lid Mijn CJP
Podcast & chill: deze podcasts wil je luisteren
03 DEC 2018 • Door Zoë Heijke • Beeld: Laura H. - de podcast (2018) • Meer blogs over Lifestyle

Podcast & chill: deze podcasts wil je luisteren

Wat is er leuker dan een nieuwe serie bingewatchen? Precies: een podcast bingen. Dat kun je namelijk ook gewoon op de fiets, tijdens het hardlopen of in de trein doen. Als je nog niet bent aangehaakt bij de podcastgekte: geen paniek. Wij tippen zeven podcasts die je meteen over de streep trekken.

Sorry, eh, podcast? Het is toch geen 2004 meer? Dat klopt, maar in de wondere wereld van podcast is veel gebeurd de afgelopen jaren. Er zijn talloze pareltjes en daar willen we je graag van op de hoogte brengen. Je hebt trouwens wel wat extra data nodig als je net als ons verslaafd raakt...

1. Bob

Liefhebbers zeggen: ‘na het luisteren van deze podcast, vind je geen betere podcast meer.’ Misschien dat 'ie daarom is uitgeroepen tot de beste podcast van 2018. In Bob vertelt de 84-jarige Elisa dat Bob haar buurjongen was in 1947. Soms spraken ze af in het voortuintje van een leegstaand huis. Om te praten, geheimen te delen en stiekem te zoenen. Maar dan raakt Elisa zwanger en stuurt haar vader haar naar een klooster om uit het zicht te blijven van de buren. En vooral uit de handen van Bob. Elisa twijfelt absoluut niet aan het verhaal, maar haar drie dochters weten niet wat ze moeten geloven. Tot een jaar geleden had hun moeder namelijk nog nooit over Bob gesproken. In zes afleveringen gaan Nele Eeckhout, Siona Houthuys en Mirke Kist van AudioCollectief SCHIK op zoek naar de waarheid. Maar hoe vind je iemand die misschien niet bestaat? De podcast kun je luisteren via vpro.nl.

2. Serial

Een totaal andere podcast, maar zeker niet minder goed: Serial. In seizoen één (dat inmiddels al meer dan 175 miljoen keer is gedownload) onderzoekt journalist Sarah Koenig de moord op een 18-jarige scholiere, waarvoor de ex-vriend in 1999 levenslang heeft gekregen. Het verhaal vertoont nogal wat gekke details, wat de serie bijna verslavender maakt dan het tweede seizoen van Netflix-serie The Sinner. Spoiler: de zaak werd zelfs heropend naar aanleiding van de podcast. Mocht je na het eerste seizoen nóg meer willen: seizoen twee gaat over de verdwijning van militair Bowe Bergdahl in Afghanistan en in het derde seizoen sluit Koenig zich samen met collega Emmanuel Dzotsi een jaar lang op in het hoofdkwartier van de politie, een gevangenis en rechtbank ineen. De podcast kun je luisteren via serialpodcast.org. Mocht je trouwens geen idee hebben hoe je een podcast luistert, bekijk dan even het filmpje hieronder.

3. Echt gebeurd

Elke aflevering van Echt gebeurd bestaat uit één verhaal dat wordt verteld door degene die het zelf heeft meegemaakt. En zoals de titel al doet vermoeden zijn de verhalen echt gebeurd. Spiekbriefjes zijn uit den boze op het podium van de intieme Amsterdamse comedyclub Toomler, waar de verhalenmiddagen worden georganiseerd. De vertellers hebben dus niks om zich achter te verschuilen. En dat maakt de verhalen juist zo sterk. Luister bijvoorbeeld naar het verhaal van een meldkamermedewerker, die vertelt over de impact van een belletje naar 112. Of een militair die de luisteraar meeneemt naar het strijdtoneel in Afghanistan. Of een verhaal over een mislukte date die eindigt in een auto-ongeluk. Of verhalen uit puberdagboeken die worden voorgelezen. De podcast kun je luisteren via echtgebeurd.net.

5. Laura H. - de podcast

Gemaakt door de makers van Bob, maar dan een totaal ander verhaal. In de zomer van 2016 wordt net buiten het kalifaat van Islamitische Staat een jonge vrouw met haar twee kleine kinderen aangetroffen. Ze heet Laura, zegt ze. Ze komt uit Sweet Lake City, ofwel Zoetermeer. Ze is ontsnapt, zegt ze. Ze huilt en wil naar huis. Op Schiphol wordt Laura gearresteerd: ze zou zijn gestuurd door IS om een aanslag te plegen. In de podcast gaan Nele Eeckhout, Siona Houthuys en Mirke Kist, zoals we van de dames van AudioCollectief SCHIK gewend zijn, op zoek naar de waarheid. De eerste aflevering is al te beluisteren via laurah.info. De tweede aflevering kun je aanstaande vrijdag luisteren.

4. Where Should We Begin?

Liefde is fantastisch, maar ook super ingewikkeld. Daarom tippen we Where Should We Begin: een podcast waarbij je schaamteloos mag luistervinken tijdens relatietherapiesessies van stelletjes. Enkel de namen van de mensen zijn weggelaten, de stemmen en hun verhaal zijn levensecht. Het lijkt alsof je letterlijk tussen het stel in zit. En je wordt al snel geobsedeerd door de stem en het inlevingsvermogen van psychotherapeut Esther Perel. Hoe ver de relaties en situaties van de koppels ook van je vandaan liggen, Esther slaagt er elke aflevering in om een tip mee te geven waar je zelf ook iets aan hebt. De podcast kun je luisteren via estherperel.com/podcast.

6. Yous & Yay: New Emotions

Iedere maand gaan Yousef Gnaoui a.k.a. Yous en Pepijn Lanen a.k.a. Yay in gesprek met een schijnbaar willekeurig bekend persoon, van Joost Klein en Ronnie Flex tot Herman Koch en Michiel van Erp. Zonder voorbereiding, zonder geknip. 'Wat doe jij eigenlijk op een dag?', is altijd de eerste vraag die Yous en Yay aan hun gast stellen. En hoewel dit een behoorlijk saaie vraag is, komen ze juist op interessante en bijzondere gesprekken. Het is bijna jammer dat je zelf niet mee kunt doen. De podcast kun je luisteren via vpro.nl.

7. Rewind

Inzoomen op een cruciale dag in de geschiedenis van de dance: dat doet de podcast Rewind. Van de illegale houseparty's van Multigroove op de Elementenstraat in Amsterdam tot het afbranden van de Roxy en de verkoop van ID&T. In vijf afleveringen neemt Rewind je mee naar de dagen die de dance-industrie voorgoed veranderden. De podcast wordt afgewisseld met muziek en verhalen van mensen die er op die dag bij waren, zoals bijvoorbeeld Duncan Stutterheim (mede-oprichter van ID&T). Waardoor je het gevoel hebt dat je bij iedere dag aanwezig bent geweest. De podcast kun je luisteren via 3voor12.vpro.nl.

Ja, wij snappen natuurlijk ook dat al dat bingen op de fiets, in de trein of tijdens het hardlopen data slurpt. Daarom trakteert Ben je op 20% extra data op je internetbundel. Lief hè?

Ben je ergens tussen de 18 en de 30 en heb je nog geen pas? Je scoort er nu al eentje voor € 13,50 per jaar!

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.