Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Support
Word lid Mijn CJP
Zonder een snuifie geen schilderij: 5 kunstenaars aan de drugs
05 NOV 2018 • Door Amy van Lammeren • Beeld: Frida Kahlo: The Last Supper © Peru Museum • Meer blogs over Lifestyle Expo

Zonder een snuifie geen schilderij: 5 kunstenaars aan de drugs

Schilderijen van kneuterige landschappen en liedjes over verloren liefdes. Je zoekt het er niet achter, maar hier kwam meer aan te pas dan kwasten en krokodillentranen. Weet jij welke creatieveling welke drugs gebruikte? 

Een beetje opium, absint of obetrol was dagelijkse kost voor deze kunstenaars. De een verdween naar nieuwe werelden en de ander wilde gewoon een nachtje doorhalen. Disclaimer: dont try this at home.

Pablo Picasso

Picasso was niet vies van experimenteren: van kubisme in de kunst tot een flinke dosis hasj. Daarnaast nog wat morfine en om het af te maken wat opium. Velen beweren dat we het kubisme te danken hebben aan Picasso’s bevindingen tijdens zijn trips. Deden de drugs hun werk niet? Dan kon een glaasje absint op zijn tijd er ook nog wel bij.

Vincent van Gogh

Vincent van Gogh was ook een groot liefhebber van absint. De kleur groen associëren we vaak met gezond, maar dit anijsachtige bittere drankje is geen waardige vervanger voor een avocadosmoothie. Maar dat weerhield Van Gogh er niet van om regelmatig een glaasje achterover te tikken. Heeft de 55 tot 70% alcohol invloed gehad op Van Gogh’s bijzondere schilderstijl? Hij zou er in ieder geval zijn gele periode aan te danken hebben. Benieuwd naar de ontwikkeling binnen Van Gogh's schilderwerk? Check dan zijn eerste en laatste werk

Het gele huis door Vincent van Gogh © Van Gogh Museum

Frida Kahlo

Het vrolijke, kleurrijke werk van Kahlo staat zwaar in contrast met haar leven. De ellende begon al op haar zesde toen ze polio kreeg aan haar rechterbeen. Op haar achtiende raakte Kahlo betrokken bij een zwaar ongeluk. Voeg daar nog een heftig huwelijk aan toe en je hebt een leven vol pijn. Om de pijn een beetje te verzachten, gebruikte Kahlo veel drugs en zoop ze zich klem.

Roots door Kahlo

Jean Cocteau

De Franse Cocteau was een bezige bij. Hij was dichter, romanschrijver, toneelschrijver, ontwerper en hij maakte films. Cocteau raakte expres steeds verslaafd aan opium om zijn creatieve proces aan te wakkeren. Misschien niet heel verstandig, maar hij boekte grootse successen op deze manier. Zodra Cocteau de ontwenningskliniek instapte, begon zijn creativiteit op te borrelen. Zo creëerde hij zijn eigen vicieuze, creatieve cirkel. Van verslaafd raken naar creatieve gedachten tot weer afkicken en daarna weer hetzelfde liedje!

Andy Warhol

Slapen is voor watjes! Dat moet Warhol ook gedacht hebben. In 1963 kreeg hij een doktersreceptje voor Obetrol (een amfetamine dieetpil). De pil had een zelfde soort effect als speed. Warhol ging het dagelijks gebruiken en het zorgde ervoor dat hij tot in de late uurtjes kunst kon maken. Obetrol was Warhol’s favoriete goedje om te slikken, maar ook andere drugs en een lading alcohol ging er wel in.

Andy Warhol - Two Marilyns © The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts/Artists Rights Society (ARS), New York

Met je CJP-pas zie je het werk van Vincent van Gogh in het Van Gogh Museum met 50% korting. Wil je liever zelf in een drugswereld duiken? Ga dan naar Maritiem Museum Rotterdam voor Dealen met Drugs. En speel de hoofdrol in een echt penozaverhaal in de Rotterdamse haven. 

Ben je ergens tussen de 18 en de 30 en heb je nog geen pas? Je scoort er nu al eentje voor € 13,50 per jaar!

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.