Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Support
Word lid Mijn CJP
Geweldige LGBTQ-films & series die niet Call Me By Your Name heten
02 AUG 2018 • Door Rick van Veluw • Beeld: The Miseducation of Cameron Post • Meer blogs over Film

Geweldige LGBTQ-films & series die niet Call Me By Your Name heten

De regenboogvlag wappert tegenwoordig ook fier in bioscopen en op filmfestivals: dit zijn onze favoriete LGBTQ-films en series (zonder Call Me By Your Name).

Ons DECODED-event op filmfestival Movies that Matter heet dan ook niet voor niets 'LGBT Matters'. Deze LGBTQ-films en series bevelen we in alle kleuren van de regenboog aan:

Tangerine

‘You didn’t have to Chris Brown the bitch!’ Een van de geweldige oneliners uit de trailer van Tangerine waarin hoofdpersoon Sin-Dee de minnares van haar vriendje Chester aan haar haren een bus in sleept. Dit wil je zien: een hilarische komedie met transgenders Kitana Kiki Rodriguez en Mya Taylor in de hoofdrol en Sean Baker (The Florida Project) die regisseert. Sekswerker Sin-Dee is helemaal over de rooie als ze van haar beste vriendin Alexandra hoort dat haar vriendje (en pooier) Chester vreemdgaat. Met een witte vrouw notabene! Wat volgt is een strooptocht door de wijk, op zoek naar wraak. Side note: Tangerine is gefilmd met een iPhone.

Love, Simon

Filmmakers willen homoseksuele mannen nog wel eens wegzetten als overdreven diva’s of gillende keukenmeiden. Love, Simon blijft ver van dat soort stereotyperingen en is gewoon een hele goede romcom/dramafilm over Simon die worstelt met zijn seksualiteit. Dat leidt tot heel wat ongemakkelijke gesprekken op typisch Amerikaanse highschool-feestjes (I love black women. Not that I have a thing for black women. I just – I just love all women!) maar óók tot een geheime mailconversatie met een anonieme jongen op zijn school die ook nog in de kast zit.

Orange Is the New Black

Deze serie werd in 2014 al ‘the queerest thing on American television’ genoemd. Orange Is the New Black is altijd een voorloper geweest als het gaat om thema’s als seksualiteit, gender en etniciteit. In de serie moet hoofdpersoon Piper de cel in voor drugssmokkel en komt ze terecht in een vrouwengevangenis. En daar gelden hele andere wetten. Orange Is the New Black heeft grove zwarte humor, maar ook hele intieme en liefdevolle momenten. Bovendien laat het de worsteling zien van een groep vrouwen die naar de zijlijn van de samenleving is geduwd.

The Miseducation of Cameron Post

Yep, deze kun je dus zien op DECODED | LGBT Matters volgende week op Movies that Matter. In The Miseducation of Cameron Post zijn er een heleboel mensen die geloven dat je 'genezen' kunt worden van homoseksualiteit. Neem nou bijvoorbeeld de tante van Cameron: als die haar zoenend betrapt met een meisje, wordt ze naar een therapiecentrum gestuurd. Daar doet de leiding van kamp God's Promise er alles aan om deze 'dwalende' tieners weer op het rechte pad te krijgen. Die tieners staan daar alleen niet echt voor open en dat levert een grappige en indrukwekkende film op over het recht om jezelf te kunnen zijn. 

The Queer Eye

‘The original show was fighting for tolerance, our fight is for acceptance,’ aldus Tan France van de Fab Five. Yes, met The Beatles hadden we al de Fab Four, maar dankzij The Queer Eye hebben we nu ook de Fab Five. Vijf gays die alles weten vanmode, design, eten, cultuur en persoonlijke verzorging helpen iedere aflevering een hetero man wiens leven een beetje in het slop is geraakt. Typische Amerikaanse make-over televisie zou je denken, maar The Queer Eye overstijgt dat door altijd een gevoelige snaar te raken. De coaches delen hun eigen struggles in het leven en helpen de kandidaten zonder cynisme of grootse ommezwaaien. Helemaal mooi wordt het als de Fab Five aankomt bij een klassieke Trump-redneck en er ondanks onoverbrugbare verschillen alles toch een band ontstaat.

God’s Own Country

God’s Own Country is de ongepolijste tegenhanger van Call Me By Your Name. Boerenzoon Johnny werkt zich suf op de boerderij van zijn vader in het noorden van Yorkshire. Verveling verdrijft hij met heel veel bier en snelle seks. Tot de Roemeense Gheorghe naar de boerderij komt om bij te springen in het lammetjesseizoen. Hij weet de hoekige en ruige Johnny te ontdooien en er ontstaat een prachtige romance tussen de twee. Regisseur Francis Lee groeide zelf op in de Yorkshire-regio en die liefde voor de streek zie je terug in elke scène.

Je ziet The Miseducation of Cameron Post donderdag 28 maart tijdens DECODED | LGBT Matters op Movies that Matter festival in Den Haag. Je scoort al een ticket voor € 9,50!

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.