Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Support
Word lid Mijn CJP
Ik kwam in opstand tegen Netflix en leef nog steeds
07 JUN 2018 • Door Vivian Buers • Beeld: Wikipedia - gelabeld voor hergebruik • Meer blogs over Film

Ik kwam in opstand tegen Netflix en leef nog steeds

Hij is je held, je minnaar, je bff. Hij geeft je het perfecte advies. Altijd. Netflix weet namelijk precies wat je leuk vindt. Maar dat is wél saai. Daarom ging CJP's Vivian het sociale-Netflix-experiment aan. Hoe omzeil je het advies van deze streamingdienst?

Keek jij laatst de beste thriller ooit? Netflix weet een betere. Netflix geeft namelijk het beste advies. Altijd. Soms lijkt de site je beter te kennen dan jij jezelf. Hoe kan dat?

De slimme meneer N.

Netflix is niet zomaar een streamingdienst. Deze super geavanceerde thuisbios draait volledig op jouw gebruik. Meneer N. houdt bij wat je kijkt en wanneer je kijkt. Hij ziet nog net niet hoé je kijkt. Al die informatie gebruikt hij om het perfecte aanbod te selecteren. Hierdoor raadt Netflix je series aan die je fantastisch vindt. Hij creëert een perfecte Netflix-bubbel. Toch komt er een moment waarop je een keer geen romcom wilt kijken. Je weet het, normaal is het je tweede levenstaak. Maar. Nu. Even. Niet. Alleen… daar had je geliefde Netflix niet op gerekend.

De heftige actie-serie Sons Of Anarchy ziet er in een romantische filterbubbel op het account van Vivian van CJP bijvoorbeeld zo uit! 

Serendipi.. wat?

Alles leuk en aardig, maar al die aanpassingen gaan wel ten koste van je serendipiteit. Je wat?! Je serendipiteit: puur toevallig iets vinden dat je niet zoekt. Terwijl jij in je Netflix-filterbubbel zit, ligt je serendipiteit te spartelen in de prullenbak. En dat is jammer. Want als je af en toe iets ziet wat niet bij je past, lukt het je beter om over grenzen heen te kijken. 

Ik besloot daarom me niet in slaap te laten sussen. Want soms is het genoeg. Dan wil je je eigen keuzes maken. Even lekker schoppen tegen het gezag. Alleen, hoe breek je uit de Netflix-algoritmes? Ik ging op onderzoek uit en dit is wat ik meemaakte: 

1. Ik brak radicaal met het verleden en ging net niet dood

Mijn moeder zei altijd: als je iets wilt veranderen, doe het dan in kleine stapjes. Maar als rebel sla je het advies van je moeder natuulijk gelijk in de wind. Stap één op weg naar een leven zonder filterbubbel, moest dan ook radicaal zijn: ik verwijderde mijn profiel. Weg waren alle data die Netflix van me had verzameld. Je vraagt je af of dit werkte? Min of meer. Meneer N. kwam gelijk met andere series aanzetten. Weg waren al mijn romcoms en arthouse films. In plaats daarvan prijkte de Spaanse serie La Casa De Papel bovenaan mijn account... en andere Netflix Originals. Terwijl ik Netflix om de tuin probeerde te leiden, deed de site gewoon aan schaamteloze zelfpromotie. Dus ja: ik zag genres die ik normaal niet zou kijken. Toch was het nét niet helemaal waar ik op gehoopt had. Daarom besloot ik het over een andere boeg te gooien..

2. Ik hackte Netflix like a pro

Ik dook in de krochten van het internet. Daar las ik dat er op Netflix meer dan 3000 film- en seriegenres bestaan. 3000! Alleen kun je ze op je eigen profiel niet zien. Zonde. Na wat zoeken op het internet 'hackte' ik daarom het systeem. De genres van Netflix bleken nog vreemder dan je zelf kunt bedenken. Mijn persoonlijke favorieten: anime sci-fi uit 1970, emotionele drama's voor kinderen van 11 tot 12 en weerwolf-horrormovies. Bij het genre Critically-acclaimed Exciting Movies from the 1980s, kwam ik de film Top Gun tegen. Dit lekkere klassiekertje - met een mini Tom Cruise – was ik helemaal vergeten! Ha, Netflix! Ik zoek lekker mijn eigen genre: missie geslaagd! 

 Zelf het systeem hacken? Je ziet hier hoe het moet.

3. Ik veranderde mezelf in een zoekmachine

Ik veranderde mezelf in een zoekmachine en speurde het web af naar series die niet op Netflix staan. In het meest dubieuze hoekje van the world wide web vond ik - hou je vast - : 푸른 바다의 전설/Pooreun Badaui Junsul. Deze serie lijkt nog het meest op de New Girl van Korea, maar dan gebaseerd op een sage over een zeemeermin. Ik diende hem in bij Netflix. Op hun site kun je je lievelingsserie namelijk gewoon aanvragen! Helaas heb ik de serie tot nu toe nog niet in mijn feed zien staan. Toch een beetje jammer.

Je eigen lievelingsserie op Netflix? Je vraagt hem hier aan.

4. Ik deed lekker old-school

Na alle computerhacks was ik klaar met de cijfertjes en algoritmes. Ik ging offline. Dus vroeg ik een vriendin om advies - soms is de oplossing zo simpel. Vriendin Gemma (21) was lyrisch over Brooklyn Nine-Nine. Een serie met de meest vertederende personages, die als geen ander stil staat bij homofobie en racisme. En ik had daar dus nog nooit van gehoord! Personage Holt vat de serie - en dit experiment - perfect samen in afleving 10 seizoen 5: "Everytime someone steps up and says who they are, the world becomes a better, more interesting place." 

Gemma was in haar enthousiasme niet alleen. Brooklyn Nine-Nine werd gecanceld na seizoen 5, maar fans kwamen massaal in actie. Na protestacties via social media komt er tóch een nieuw seizoen. Alleen dan op een andere zender...

5. Ik verklaarde mijn liefde aan IMDB

Wanneer je in opstand komt tegen een gigant als Netflix, is het niet handig om er alleen voor te staan. Ik besloot daarom maar eens te heulen met de vijand: IMDB. De site voor al je filmadviezen heeft namelijk een lijst van alle Netflix-content inclusief IMDB-ranking. Ik werd spontaan verliefd, want wat een goede site is dat! 

Je vindt alle Netflix-content op IMDB ranking hier.

Op nummer 19 van de lijst vond ik eenmotorclub binge-watch uit de VS, waar ik nog nooit van had gehoord: Sons of Anarchy. 

6. Ik bedacht het meest ingenieuze plan ooit 

In opstand komen bleek vermoeiend. Na vrienden te zijn geworden met de vijand, intense gesprekken en ingenieuze computerhacks, was alle energie op. Ik wilde het liefst op een bank liggen. Even rust. Gelukkig was er een bioscoop in de buurt. Ik plofte in een rode pluche stoel en besefte opeens dat ik het antwoord voor de ultieme opstand tegen Netflix hier onder m'n kont had.

Rebelleren, maar ook tijd besparen? Ga dan gewoon naar de bios. Daar ontsnap je aan je filterbubbel en krijg je dikke CJP-korting! Kom dus van die bank af, zet je laptop uit en ren naar `t Hoogt, EYE of één van de vele Pathé-of Kinopolis-bioscopen!

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.