Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Support
Word lid Mijn CJP
De smerigste kunst óóit
18 APR 2018 • Door Vivian Buers • Beeld: Fleshlette sculpture © Jonathan Payne • Meer blogs over Expo

De smerigste kunst óóit

Met bloed doordrenkte tampons, afgehakte ballen en taartjes van poep: je gaat nét niet over je nek, maar lekker is anders. Dit is de meest vunzige kunst die je tóch wil zien.

Kunstenaars zijn nergens bang voor. Oké, misschien alleen voor taboes. Maar die doorbreken ze met de meest ranzige dingen. Met sperma bijvoorbeeld. Of sex, poep en bloed. In eerste instantie denk je: gatver! Maar hoe goor kunst ook is, je wilt het toch zien. Ja, jij ook! Daarom verzamelden we de meest ranzigste kunst ooit. Eén tip: laat je ontbijt, snacks of lunch nog maar even liggen.

1. Naar de kloten

Mhijao Sugiyama hakte zijn ballen af om aandacht te vragen voor aseksuelen. Daarna serveerde hij ze voor 250 dollar per stukje aan 70 gasten. Je ziet zijn balhaar zelfs nog zitten…

 https://culturacolectiva.com/art/mao-sugiyama-the-chef-who-cooked-his-body-parts
 Performance © Mhijao Sugiyama

2. Leave me hanging

De kunstenaar noemt het: 'alternatieve, intieme en onvrijwillige interfaces met het lichaam'. Wij noemen het: weerzinwekkend. De Australische Stelarc hangt zichzelf op aan vleeshaken. Waarom? We hebben geen idee. Volgens de kunstenaar hoeft zijn werk namelijk niet uitgelegd te worden. Maar zeg eens eerlijk Stelarc: dit doet toch pijn?

 Suspension 2012 © Stelarc (foto: Andreas Lustig)

3. Herwaardering van de tampon

Ongesteld zijn is geen pretje, maar kijken naar gebruikte tampons al helemaal niet. Gelukkig trekken feministische kunstenaars als Judy Chicago zich daar helemaal niets van aan. Met Red Flag doorbrak zij namelijk het taboe op menstruatie binnen kunst. Er is nu zelfs een term voor deze bloederige kunstvorm: menstrala.

http://www.judychicago.com/gallery/early-feminist/ef-artwork/
Red Flag © Judy Chicago

4. Psychopaat of kunstaar?  

Zeg het maar, wij weten het namelijk niet zo goed. De Oostenrijkse Hermann Nitsch ontwikkelde een zes dagen durende cultus, waarin mensen werden geofferd: het Orgien-Mysterien-Theater. Klinkt spectaculair, maar of het verantwoord is om iemand - in naam van de kunst - te doorboren met speren?

https://www.vice.com/da/article/mv9v88/hermann-nitsch-595-v17n11
 Action 122 © Hermann Nitsch

5. Shit works

Marcelo Segall schraapte de poep van zijn familie lekker uit eigen wc-pot. Hij maakte er daarna héérlijke taartjes van voor de tentoonstellling Porn your life/Shit works. Waarom? Om stil te staan bij overconsumptie. ‘Consumeren wij, in een feest van westerse overvloed, uiteindelijk onszelf?’, aldus de kunstenaar.

http://new.marcelosegall.nl/index.php/foto/
 Twin Towers © Marcelo Segall

6. Fleshlette 

Nee, dit zijn geen mislukte mensen. Ook dit is kunst. De misvormde sculptuur komt uit het creatieve brein van Jonathan Payne en draagt de naam: Portia. Klinkt wel lief.

http://www.paynesculptures.com/fleshlettes.html
Fleshlette sculpture © Jonathan Payne

Toch een beetje misselijk? Ren naar het Rijks-, Stedelijk-, Van Gogh- of  Centraal Museum. Daar zie je gewoon hele normale kunst. Schilderijen en vazen enzo. Kun je even op adem komen. 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.