Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Support
Word lid Mijn CJP
Een ode aan Alicia Vikander
16 MRT 2018 • Door Zoë Heijke • Beeld: Tomb Raider • Meer blogs over Film

Een ode aan Alicia Vikander

Koningin, schilderes, robot en jonge moeder: Alicia Vikander heeft uiteenlopende rollen gespeeld. In Tomb Raider kruipt ze in de huid van actieheldin Lara Croft. Wij selecteerden haar meest briljante rollen.

Pure (2009)

Als twintigjarige meisje met een voorliefde voor klassieke muziek maakt Alicia Vikander haar filmdebuut. In de rol van Katarina ontmoet ze Adam, een beroemde dirigent bij de Gothenburg Concert Hall die haar het mooie van muziek laat zien in zijn kantoor, huis en tot slot zijn slaapkamer. De imponerende rol levert Alicia een Zweedse equivalent van het Gouden Kalf op. Vanaf dat moment is haar geboorteland eigenlijk al te klein.

A Royal Affair (2012)

Binnen acht weken tijd spreekt ze vloeiend Deens, waarna ze een overtuigende rol van een uitgehuwelijkte prinses neerzet in het voor een Oscar genomineerde A Royal Affair. Als Caroline Mathilde wordt ze door de psychisch gestoorde koning Christian VII (Mikkel Boe Folsgaard) verwaarloosd en krijgt ze – zoals de titel van de film al doet vermoeden – een affaire met zijn lijfarts Struensee (Mads Mikkelsen).

The Danish Girl (2015)

Alicia speelt bij voorkeur sterke, koppige en complexe vrouwen. Zo ook in The Danish Girl, waar ze een portretschilderes is die liefdevol mee gaat in de geslachtsverandering van haar man Einar (Eddie Redmayne). Een rol die haar als gegoten blijkt te zitten: ze vangt een Oscar voor Beste Vrouwelijke Bijrol. Een dikke middelvinger naar die twee keer dat ze voor de Stockholmse toneelschool werd afgewezen.

Ex Machina (2015)

Van liefdevolle vrouw naar smartass robot. In Ex Machina kruipt Alicia in de huid van de creatie van entrepreneur Nathan, die stiekem al jarenlang werkt aan de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie, genaamd Ava. Briljant hoe ze weet te balanceren op de grens tussen mens en machine.

The Light Between Oceans (2016)

Alicia draagt het drama en de intense liefde in The Light Between Oceans. Misschien omdat ze op dat moment ook echt verliefd werd op haar tegenspeler - en huidige vriend - Michael Fassbender. Ook even een shout out naar haar talent voor talen, waardoor ze iedere keer weer met het juiste Deense, Britse of Amerikaanse accent weet te acteren.

Tomb Raider (2018)

Met de 30 day challenge kom je er helaas niet. Alicia heeft keihard moeten trainen voor de rol van Lara Croft en het resultaat mag er zijn. In Tomb Raider gaat ze op zoek naar haar vermiste en - vermoedelijk - vermoorde vader. Natuurlijk kiest Alicia weer voor een sterk en eigenwijs personage. Nu maar hopen dat de film nét zo sterk is.

Benieuwd hoe Alicia het er in Tomb Raider vanaf brengt? Met je CJP-pas bekijk je de film met een lekkere korting in bioscopen en filmhuizen door heel Nederland.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.