Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Support
Word lid Mijn CJP
Wat je moet weten over Black Panther
19 FEB 2018 • Door Rick van Veluw • Beeld: Black Panther • Meer blogs over Film

Wat je moet weten over Black Panther

Black Panther is dé filmhype van het moment. Geen idee waar de film over gaat? Wij praten je bij.

Ja, wij snappen dat je niet alles kunt lezen, zien of bijhouden. Dus misschien is de Black Panther-hype je een beetje ontgaan. Dit zijn vijf dingen die je moet weten over deze nieuwe Marvel-film:

1. Het is de eerste Marvel-film met een zwarte superheld

Als je iets hebt gelezen over Black Panther, dan is dit het wel: het is de eerste Marvel-film met een zwarte superheld in de hoofdrol. Chadwick Boseman vertolkt de rol van Black Panther en ook de rest van de film wordt gedragen door zwarte acteurs als Michael B. Jordan, Danai Gurira en Lupita Nyong’o. Witte acteurs spelen een bijrol en je bekijkt de film niet vanuit een wit perspectief, zoals in Blood Diamond. Daarmee is Black Panther een unicum en belangrijke mijlpaal in het Marvel-universum.

2. De film speelt zich af in het fictieve Wakanda

Black Panther is gebaseerd op de gelijknamige strip van Jack Kirby en Stan Lee. De film volgt T’Challa, die na de dood van zijn vader gekroond wordt tot koning van Wakanda. Het Afrikaanse land is technologisch veel verder ontwikkeld dan ieder ander land. Allemaal dankzij het oersterke metaal vibranium, dat alleen in Wakanda gedolven wordt. Bovendien groeit er een zeldzaam hartvormig kruid dat de leider van het rijk - de Black Panther - een bovenmenselijke kracht geeft. De kersverse koning moet stevig aan de bak als Wakanda vanuit alle hoeken bedreigd wordt.

3. De soundtrack van de film werd gemaakt door Kendrick Lamar

Regisseur Ryan Coogler was eigenlijk al dolblij dat Kendrick Lamar één nummer wilde bijdragen aan de soundtrack van Black Panther. Maar toen Coogler een stuk van de film liet zien aan de rapper, raakte Lamar zó geïnspireerd dat hij gelijk een studio boekte om meer op te nemen. Zo maakte en cureerde een van de grootste rappers ter wereld de soundtrack van Black Panther. Op de plaat kruipt Lamar afwisselend in de rol van T’Challa en rivaal Erik Killmonger en wordt hij bijgestaan door artiesten als SZA, Future, James Blake, Anderson .Paak en The Weeknd.

4. De film is een schakel in het Marvel-universum

In 2009 startte Marvel een ambitieus project: een serie superheldenfilms die allemaal met elkaar verbonden zijn. Iron Man was het startschot en daarna denderde de saga door met Thor en Captain America: The First Avenger. Soms overlappen de verhalen in deze serie elkaar en zijn verschillende superhelden in één film te zien, zoals in The Avengers. Chadwick Boseman maakte als Black Panther al eens een cameo in Captain America: Civil War. Echte Marvel-nerds weten precies hoe alle verhaallijnen in elkaar grijpen en zullen genieten van kleine easter eggs in de films. Later dit jaar verschijnt Avengers: Infinity War waar ook weer veel superhelden samenkomen. Zo voegen Peter Quill, Gamora en Groot uit Guardians of the Galaxy zich bij de Avengers.

5. Black Panther is ook nog eens een geweldige film

Prachtige mijlpaal, sterke soundtrack, maar hoe is de film? Geen zorgen: wij hebben Black Panther gezien en hij lost de verwachtingen meer dan in. In de eerste plaats is het domweg een heerlijke superheldenfilm zoals alleen Marvel ze kan maken, bomvol spektakel, humor en adembenemende scènes. Chadwick Boseman speelt T’Challa met een ingehouden waardigheid en Michael B. Jordan is geweldig als Erik Killmonger: een gelaagde slechterik met een tragische achtergrond. Letitia Wright is misschien wel de grootste ontdekking als de intelligente en grappige Shuri. Black Panther is politiek zonder dat het er dik bovenop ligt. Er zijn slimme grapjes over racisme, verwijzingen naar de koloniale tijd en de positie van Afrika in de wereld. Daarnaast heeft de film krachtige vrouwelijke personages als Nakia (Lupita Nyongo’o), Okoye (Danai Gurira) en Shuri (Letitia Wright) die het verschil maken. Zo krijgen niet alleen zwarte jongens, maar ook zwarte meisjes de helden die ze verdienen.

Volgens mij is het zo wel duidelijk: je moet Black Panther zien. Met je CJP-pas zie je ‘m extra voordelig bij grote bioscoopketens als Pathé, Kinepolis en VUE!

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.