Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Support
Word lid Mijn CJP
Nieuw vanaf juni 2020: maak kennis met het Cultuurkaart-dossier
01 JAN 2018 • Door CJP Cultuurkaart • Meer blogs over Lifestyle

Nieuw vanaf juni 2020: maak kennis met het Cultuurkaart-dossier

CJP Cultuurkaart bestaat inmiddels 12 jaar. We hebben, samen met de scholen, al heel wat roerige tijden meegemaakt. We werden wegbezuinigd in 2010 maar kregen het, samen met de scholen, voor elkaar dat het ministerie van OCW het cultuuronderwijs toch weer financieel ging ondersteunen. We professionaliseerden het hele Cultuurkaart-transactiesysteem en we doken recentelijk met z’n allen de huidige coronacrisis in.

Wat in al deze tijd eigenlijk nooit veranderd is: met de Cultuurkaart wordt de financiële impuls gegeven voor een actieve samenwerking tussen de scholen voor VO en de culturele instellingen.

Nu zijn we bij CJP al een tijdje op zoek naar manieren om het cultuuronderwijs ook een inhoudelijke en kwalitatieve impuls te geven. Ook door wat we, na het begin van de lockdown, hebben zien gebeuren op de scholen hebben we met het Cultuurkaart-dossier een heel goede oplossing voor handen.

Wat is het Cultuurkaart-dossier?

Het Cultuurkaart-dossier is een digitale mix van een portfolio, een dossier en een tijdlijn. Het is bovendien een relevante aanvulling op de Cultuurkaart: het structureert de culturele ontwikkeling van leerlingen op een wijze die past bij de belevingswereld van de leerlingen en de kaders en de eisen die de docent, de school en de inspectie stellen.

Veel scholen en docenten worstelen met de bewaarplicht en borging van het CKV-dossier. Er liggen op veel scholen nog kasten vol met dikke mappen en verslagen, om nog maar te zwijgen van al de overvolle tassen nakijkwerk waar de docent nog steeds mee naar huis moet.

In dit online portfolio kunnen leerlingen hun culturele ontwikkeling  onderzoeken, vastleggen en erop reflecteren met gebruik van de Cultuurkaart. Docenten kunnen er hun opdrachten in kwijt en met een paar simpele kliks wordt de voortgang van opdrachten gevolgd. Dit kan op categorie-, opdracht- en deelopdrachtniveau voor de gehele klas of per individuele leerling. Ook kunnen docenten met de nakijkfunctie op de gewenste manier opdrachten nakijken en beoordelen. Dit kan vanaf het eerste jaar om zo de culturele ontwikkeling van leerlingen inzichtelijk te maken. 

Leerlingen kunnen met beeld, tekst en film opdrachten maken en terugkijken op hun culturele ontwikkeling en zo een (cultureel) profiel opbouwen. Deze wordt bewaard in de cloud en kan gedeeld worden met bijvoorbeeld een vervolgopleiding, maar ook met de schoolinspectie of met ouders.

Leerlingen en docenten kunnen inloggen met bestaande gegevens van het LAS of via een single-sign-on. Ze krijgen dan toegang tot hun eigen portfolio. Het Cultuurkaart-dossier is methodeflexibel: docenten kunnen er van alles inzetten. Van eigen (praktische) opdrachten, opdrachten uit een methode tot lesbrieven, ondersteund met video’s, afbeeldingen, etc. Het doel is ook om een database op te bouwen om opdrachten te bewaren en te kunnen delen met collega’s.

Wie maakt het Cultuurkaart-dossier?

Het Cultuurkaart-dossier wordt bijgehouden in ‘Mijn Leeromgeving’ van Apprentice. CJP en Apprentice zijn ‘oude vrienden’. In de begintijd van de Cultuurkaart hebben we succesvol samengewerkt en gaven we samen het Schoolmagazine uit. Apprentice biedt sinds 2004 een digitale leeromgeving en ontwikkelt vanuit vraag van de Nederlandse onderwijsmarkt, met eigen ontwikkelaars in huis. CJP en Apprentice vinden het belangrijk dat docenten worden ontlast en zich kunnen focussen op de inhoud. Met het Cultuurkaart-dossier halen ze hiervoor de juiste tool in huis.

Is het al mogelijk het Cultuurkaart-dossier te bekijken?

Er zijn verschillende mogelijkheden om het dossier in te zien. Zo organiseert CJP online informatiesessies die je met meerdere scholen of alleen met je sectie kunt bijwonen. Er is ook een informatiefilmpje dat op verzoek kan worden bekeken. Wil je meer over deze mogelijkheden weten? Neem dan contact op met CJP via ons contactformulier.  

Wat kost het?

Voor scholen die deelnemen aan de CJP Cultuurkaart is er voor het Cultuurkaart-dossier een speciale prijs. CJP mag het namelijk in combinatie met de CJP Cultuurkaart aanbieden voor 2 euro per leerling per jaar. 

Voor scholen die niet deelnemen aan de CJP Cultuurkaart geldt de reguliere prijs; 6,25 leerling per jaar en daarbovenop een licentiefee van 855 euro per school .

Hoe kun je het bestellen?

Je bestelt het Cultuurkaart-dossier vanaf het nieuwe schooljaar tegelijk met de CJP Cultuurkaart in het scholenportal. 

Heb je vragen? Check onze FAQ of neem contact op via ons contactformulier. Vink dan bij 'soort contact' de optie 'informatie Cultuurkaart-dossier' aan. 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.