Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Support
Word lid Mijn CJP
De carrière van Leonardo DiCaprio in 10 films
10 JAN 2018 • Door Zoë Heijke • Meer blogs over Film

De carrière van Leonardo DiCaprio in 10 films

Leonardo DiCaprio komt naar Nederland. Om dat te vieren selecteerden wij zijn meest opvallende rollen. 

We hebben hem in de meest uiteenlopende films zien spelen, maar om DiCaprio in het echt te zien moet je óf in Hollywood wonen óf op 15 februari bij Koninklijk Theater Carré in Amsterdam zijn. DiCaprio zal dan namelijk komen spreken bij het Goed Geld Gala van de Nationale Postcode Loterij. Omdat helaas niet iedereen bij dit heugelijke moment aanwezig kan zijn, doken wij in het archief voor een overzicht van zijn carrière.

What’s Eating Gilbert Grape (1993)

Als het geestelijk gehandicapte broertje van Gilbert Grape (Johnny Depp) breekt DiCaprio door als acteur. In de rol van Arnie Grape weet hij menig kijker te overtuigen van zijn acteertalent. Er werd zelfs even gedacht dat hij werkelijk een verstandelijke handicap zou hebben. Logisch dus dat de film hem een Golden Globe- en Oscarnominatie in de categorie Best Supporting Actor opleverde.

Marvin’s Room (1996)

Alweer meer dan twintig jaar geleden: als rebelse tiener Hank speelt DiCaprio naast Meryl Streep en Diane Keaton in Marvin's Room. Hij tovert een glimlach op ieders gezicht als hij de auto van zijn tante Bessie over het strand van Florida rijdt, dwars door de uitrollende golven heen. Het meest vreugdevolle en intieme moment van de film.

Titanic (1998)

De échte doorbraak bij het grote publiek komt als DiCaprio de hoofdrol in de film Titanic pakt. In de rol van Jack komt hij terecht op een gigantisch cruiseschip en ontmoet daar de liefde van zijn leven: Rose. Als Jack en Rose handafdrukken in hun zweet drukken, raakt de boot een ijsberg en zinkt. Jack gaat dood, terwijl Rose in haar eentje op een kastdeur blijft liggen.

Catch Me If You Can (2002)

Van een hopeloos verliefde jongen naar een briljante oplichter. In Catch Me If You Can vervult DiCaprio de rol van de amper twintig jaar oude Frank. Hij doet zich voor als co-piloot, advocaat, hoogleraar en arts: niemand die aan hem twijfelt. Tot politieagent Carl Hanratty (Tom Hanks) een internationale klopjacht opent. Oh, de film is trouwens gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Jeremy Wilson die zichzelf had voorgedaan als lid van de Amerikaanse special forces, professor bij MIT en bestuurder bij Microsoft, British Airways en Apple. Bizar!

The Departed (2006)

Dit keer een good guy-rol voor DiCaprio. Als kakelverse agent Billy Costigan gaat hij undercover bij de grootste schurk van de onderwereld: Frank Costello (Jack Nicholson). Costello geniet van zijn kat-en-muisspel met de overheid en gooit daar nog een schepje bovenop met zijn informant bij de politie (Matt Damon). Dit resulteert in een hoop actie waarbij undercoveragent en gangster als roofvogels om elkaar heen cirkelen.

Shutter Island (2010)

Vier jaar later zet DiCaprio zijn tanden voor de vierde keer in een film van Martin Scorsese, waarin hij de rol van politieman Teddy Daniels op zich neemt. Met zijn partner Mark Ruffalo (Chuck Aule) onderzoekt hij de mysterieuze verdwijning van een patiënte uit een kliniek voor gevaarlijke gekken. 

Inception (2010)

Weer zo'n hersenkraker. DiCaprio steelt in Inception de show als dromendief Dominic Cobb. Voor de onwetenden onder ons: hij maakt reizen door het onderbewuste van anderen. Daarbij stuit hij per ongeluk ook op zijn eigen problemen. DiCaprio maakt het zichzelf niet makkelijk.

The Great Gatsby (2013)

Of hij nu een briljante oplichter speelt, zoals in Catch Me If You Can of een hopeloos verliefde Jack in Titanic: er is één constante factor in zijn filmcarrière. DiCaprio heeft in elke film een lok blond en steil over zijn voorhoofd hangen. Zo ook in The Great Gatsby, waar hij de rol van mysterieuze rijke Jay Gatsby vertolkt.

The Wolf of Wall Street (2014)

Wéér een film van Scorsese. Dit keer naar het waargebeurde verhaal van de Amerikaanse beurshandelaar Jordan Belfort, die in de jaren negentig beleggers oplichtte om er een wild leven van feesten en drugs op na te kunnen houden. DiCaprio werd genomineerd voor de Oscar voor de Beste Acteur, maar Matthew McConaughey nam 'm uiteindelijk mee naar huis dankzij Dallas Buyers Club.

The Revenant (2015)

Eindelijk weet DiCaprio de Oscar voor Beste Acteur binnen te slepen voor zijn hoofdrol in The Revenant. Hij kan dan ook bijster goed door de sneeuw ploeteren. Maar dan ook echt. Regisseur Alejandro González Iñárritu stelde namelijk zijn hele cast bloot aan helse omstandigheden in Canada en Argentinië. DiCaprio heeft dus werkelijk waar door heupdiepe sneeuwvelden geploegd en gepoedelt in ijsrivieren. 

Als je op 15 februari in de buurt van Carré wandelt, is er een kans dat je Leonardo DiCaprio tegen het lijf loopt. Is dat voor jou teveel gedoe? Dan kun je natuurlijk ook gewoon op de bank een van de bovenstaande films bekijken met Pathé Thuis. Daar krijg je een flinke CJP-korting op.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.