Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Support
Word lid Mijn CJP
Het regent in de bioscoop
08 DEC 2017 • Door Rick van Veluw • Beeld: Guardians of the Galaxy • Meer blogs over Film

Het regent in de bioscoop

Schuddende stoelen, sproeiende regen en dwarrelende nepsneeuw: geen dingen die je in de bioscoop verwacht. Toch kan het nu in een 4DX-zaal in Pathé de Kuip. Voegt het wat toe aan je avondje uit?

4DX dus. Klinkt niet bepaald spannend, maar dat is het wel. Het Koreaanse bedrijf achter dit concept claimt een vierde dimensie te creëren in de bioscoop (want 3D is kennelijk nog niet gek genoeg). In 4DX-bioscoopzalen gaat het helemaal van God los, want echt alles kan gebeuren. Racet de hoofdpersoon met een motor door de straat? Door een trillende stoel lijkt het alsof je achterop zit. Plonst iemand in het water? Dan krijg jij ook een plens in je gezicht. En begint het in de film ineens keihard te sneeuwen? Zie de vlokken door de zaal dwarrelen!

Water uit of aan?

Ja, dat wilden wij natuurlijk wel testen. Ook omdat we ons afvragen of het meerwaarde heeft, zo’n pretparkstoel. Wil je niet liever in alle rust een film kijken? Of is het juist supertof om mee te vliegen in de Millennium Falcon of te zinken met de Titanic? Met een mengeling van nieuwsgierigheid en zenuwen zoeken we een stoel in de 4DX-zaal in Pathé de Kuip. Iedere rij heeft een cluster van vier stoelen op een verhoging. Op de rechterleuning zit een knopje ‘water on/water off’. Voor de volledige ervaring laten we die natuurlijk aan staan. Nu hopen dat ze geen clips van Singin’ in the Rain screenen.

Het concept van 4DX is ontworpen door het Koreaanse bedrijf CJ 4DPLEX – aan de naam kan nog gewerkt worden – en Theodore Kim van dat bedrijf is speciaal naar Nederland gevlogen voor deze première. Hij laat wat saaie staafdiagrammen zien en alle landen waar ze al 4DX hebben: Nederland hobbelt een beetje achter de rest van de wereld aan. In de zaal hangt intussen een wat nerveuze sfeer. Wanneer gaan we wat zien en hoe zal het zijn?

Aardbeving

Dan zegt Kim de magische woorden: ‘lights, camera, and let the action begin!’ Het licht gaat uit en… BAM! We zitten middenin een wilde achtervolging. De stoel vibreert wild, totdat we van de motor worden gelanceerd en alles heen en weer schudt. Zitten er geen gordels op dit ding? Achter ons horen we mensen gillen en lachen. Een plens water, een windvlaag en een kleine plof later zweven er witte vlokken door de zaal. Kim grijnst. Dit was nog maar de officiële 4DX-trailer.

De stoel begint opnieuw te schudden bij de trailer voor Thor: Ragnarok. Soms helt ‘ie iets achterover bij een korte dialoog om dan weer naar voren te vallen bij een actiescene. Als The Incredible Hulk door een muur heen breekt, voel je een aardbeving door de zaal dreunen. We doen een kort schietgebedje als de trailer schokkend aan een einde komt, maar rust wordt ons niet gegund. De trailer voor Star Wars: The Last Jedi is ingestart en felle zoeklichten zwaaien door de zaal. Ook in dit voorproefje lijkt de stoel alle kanten op te kunnen bewegen en komen we aandacht tekort voor de crazy effecten. Een horrorfilm zouden we voor geen goud in een 4DX-zaal willen zien. 

Blockbuster

Met recht een pretparkstoel dus. Daar komen veel features immers ook vandaan, zoals een kwastje onder de stoel dat aan je enkels kietelt in . Maar is het ook geschikt voor een bioscoop en belangrijker nog: voegt het wat toe? Zeker is dat Pathé hiermee mensen naar de bioscoop gaat lokken. Dit soort effecten zijn supergeschikt voor een blockbuster vol actie en drama. In een arthousebioscoop slaat zo’n 4DX-stoel waarschijnlijk dood door een gebrek aan actie.

Een trailer is eigenlijk niet representatief voor de 4DX-ervaring. Daar proppen regisseurs namelijk alle actie en opwindende scenes in, zodat je stoel overuren maakt. In een film zijn de effecten hoe dan ook subtieler. Of we vanaf nu alleen nog maar 4DX willen dan? Nou, niet per se. Al die effecten zuigen je niet de film in, maar zorgen alleen voor een intensere beleving. En een bioscoopervaring hoeft wat ons betreft niet altijd zó spectaculair en wervelend te zijn.

Zwart als de nacht

Dan voelen we toch meer voor de Dolby Cinema die deze week ook werd geopend in Pathé de Kuip. Een prachtige, ruime zaal met diepzwarte wanden en stoelen, waar alle speakers keurig zijn weggewerkt. Zodra het licht uitgaat is het écht donker en kun je alleen nog maar naar het gigantische scherm voor je kijken. Een meneer van Dolby houdt een ronkend verhaal over het zoveel betere contrast en kleuren en we moeten hem gelijk geven: dit is echt te gek. Vooral de details vallen op: in een scene uit Inside Out zie je de fluoroscerende haren van Sadness haarfijn en in een fragment uit Guardians of the Galaxy 2 lees je de tattoos van Drax als een boek. Dit is een zaal waar we zeker nog eens terugkomen.

Benieuwd naar de 4DX-zalen en Dolby Cinema? Met je CJP-pas krijg je altijd € 2,- korting bij Pathé-bioscopen! Ook bij Kinepolis zie je nu films in MX4D. 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.