Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Support
Word lid Mijn CJP
Thor is nu een moppentapper
30 OKT 2017 • Door Rick van Veluw • Beeld: Marvel • Meer blogs over Film

Thor is nu een moppentapper

Superheldenfilms ernstig en serieus? Niet als het aan Marvel ligt. Met Thor: Ragnarok injecteren ze nóg meer humor in het superhelden-DNA.

Weet je nog, de eerste Thor-film in 2011? Chris Hemsworth speelde de hoofdrol met een stalen blik. Alleen zijn arrogantie en misverstanden op de planeet aarde hadden toen iets grappigs. De sequel – Thor: The Dark World – had ook al zo’n bloedserieuze trailer. Fast forward naar 2017, waar Hemsworth in Thor: Ragnarok de grappen en grollen uit zijn mouw schudt terwijl hij Asgard probeert te redden. Maakte Marvel ooit actiefilms met een vleugje humor, vandaag de dag zijn het comedy’s met een overdaad aan actie. (Als je geen idee hebt waar ik het net over had: onder de vlag van Marvel Entertainment worden stripverhalen, series en films over superhelden gemaakt. Spider Man, de Hulk en Captain America komen allemaal uit de koker van dit Amerikaanse concern.)

Marvel-films hebben altijd een dosis lol gehad. De Iron Man-reeks is daar het beste voorbeeld van. Robert Downey Jr. is zowel een klootzak als een charmeur in die films, maar zijn sarcasme staat nooit in de weg van het serieuze plot. In de afgelopen drie jaar ligt de humor in Marvel-films er veel dikker bovenop. De eerste Guardians of the Galaxy (2014) is wat dat betreft een doorbraak voor de Marvel-comedy: Chris Pratt speelt antiheld Peter Quill die zich eerder wapent met grappen dan indrukwekkende superheldenmoves. Het hele ‘redden van de planeet’-verhaal is daar ondergeschikt aan een hoge grapdichtheid.

Bomen en pratende wasberen

Natuurlijk zit daar een gedachte achter. Kevin Feige, de president van Marvel Studios, vertelt in gesprek met Crave Online over het Marvel-DNA en de plannen voor de komende jaren. Comedy is niet zozeer het doel; unieke verhalen vertellen is dat wel. ‘Alle stripverhalen van Marvel zijn anders en daarom willen we in de films ook zoveel mogelijk uitproberen,’ aldus Feige. ‘Dat betekent dat we ook spelen met verschillende genres.’ 

Tegen Reuters zei Feige eerder dit jaar dat het succes van de eerste Guardians of the Galaxy-film Marvel Studios de ruimte bood meer humor in de films te stoppen. ‘Humor is een geheim wapen om het publiek emotioneel te raken. Mensen voelen zich zo meer verbonden met karakters. Ook als dat een boom of een pratende wasbeer is. Hopelijk kunnen wij filmmakers bioscoopgangers op emotioneel niveau dieper raken dan ze vooraf gedacht hadden.’

DC Comics

Die forse humor-injectie is bovendien een slimme move om het contrast met concurrent DC Comics groter te maken. Waar Marvel grossiert in de lach, is het DC menens. Films als Batman vs. Superman of The Dark Knight zijn ernstiger en donkerder van toon. DC weeft bovendien een stuk maatschappelijke relevantie in hun DNA met een feministische film als Wonder Woman (al zijn de meningen over het feministische gehalte van die film verdeeld.)

Ondraaglijke lichtheid

Het publiek lijkt deze voorzichtige koerswijziging van Marvel met gejuich te ontvangen – de kassa rinkelt – maar er kleven ook risico’s aan. Filmjournalist Coen van Zwol schrijft in zijn recensie voor NRC over Thor: Ragnarok dat ‘Marvels lichtheid ooit ondraaglijk zal worden’. In deze film nog niet, ‘maar als dood nog Apocalyps iets voorstelt, wat beklijft er dan?’ Sage Hyden zegt ongeveer hetzelfde in een video voor zijn kanaal Just Write, waarin hij storytelling in film, televisie en literatuur onder de loep neemt. ‘Het lijkt wel alsof regisseurs de grap gebruiken om het gebrek aan sterk drama in hun films onder het tapijt te vegen,’ aldus Hyden. Hij betoogt dat Marvel-films een parodie van zichzelf worden omdat de balans tussen drama en humor tegenwoordig scheef is.

My two cents? De Guardians of the Galaxy-serie is een schot in de roos. Lekker groteske actiekomedies waar je kunt smullen van te gekke visuals en hilarische momenten. Bovendien weet het tweede deel aan het einde zelfs te ontroeren. In deze reeks is het voor de bioscoopganger duidelijk dat humor de boventoon voert, maar in de Thor-serie ligt dat anders. De eerste twee films zijn bij vlagen bloedserieus en nu zien we Thor in het derde deel ineens als een relaxte guy zijn moppentrommel opentrekken? Dat is voor Marvel een slippery slope. De balans mag natuurlijk weleens scheef zijn, want iedere superheld heeft zijn eigen karaktertrekken en ontwikkeling. Maar ik hoop dat Marvel in de komende films de perfecte mix weet te vinden tussen humor en drama.

Wat vind jij? Of heb je Thor: Ragnarok nog niet gezien? Scoor dan met CJP een gratis bioscoopbezoekje: koop nu een CJP-pas en krijg er een Pathé-bioscoopticket bij! Heb je al een pas? Dan krijg je natuurlijk korting bij Pathé en nog veel meer bioscopen en filmhuizen.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.