Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Support
Word lid Mijn CJP
Onze haat-liefdeverhouding met McDonald’s
03 JAN 2017 • Door Tommie Luyben • Meer blogs over Film

Onze haat-liefdeverhouding met McDonald’s

Na ’n schransfestijn bij McDonald’s hebben we vaak gelijk spijt. Tóch blijven we terugkomen. Dit is het relaas van onze levenslange knipperlichtrelatie met deze burgergigant.

Vanaf 5 januari draait The Founder in de bioscopen. Deze film gaat over koopman Ray Kroc, die de gebroeders McDonald ontmoet en van hun kleine hamburgertent het grootste fastfoodimperium van de wereld maakt. Ondanks alle doortrapte taferelen die de revue passeren, kom je de bios uit met maar één verlangen: een bezoek aan McDonald’s.

Michael Keaton in 'The Founder'

HAAT

Bij McDonald’s hebben we altijd het gevoel dat we zo snel mogelijk alles naar binnen moeten proppen. Da’s niet gek, want door die geel-rode kleuren denken onze hersenen ‘snel, snel, snel!’. Oven- en frituurpiepjes op de achtergrond zijn het toefje op deze psychologische taart, waardoor je in Speedy Gonzalez-tempo die Big Mac door je slokdarm perst.

LIEFDE

Fritessaus. In het buitenland loopt een bezoek aan de Mac altijd uit op een teleurstelling, want die lekkere fritessaus is alleen te verkrijgen in Nederland. Sinds 2016 zit ‘ie in een extra groot bakje, zodat je je patatten er flink in kan soppen.

Fritessaus van McDonald's
Sopwaardige saus.

HAAT

Zo nu en dan vindt een hongerige klant een ongewenst object in zijn maaltijd, zoals gefrituurde kippenkoppen, een dooie rat, ’n injectienaald, larven en mensentanden. Mjam.

LIEFDE

Het hallelujah-gevoel als je hongerig zoevend over de snelweg plots die kenmerkende gouden bogen ziet opdoemen. Vooral in donkere avonduren, wanneer die zwevende ‘M’ als een baken van licht ons naar zich toe lokt.

HAAT

Ronald McDonald. Nachtmerriemachine Stephen King heeft met zijn IT het fenomeen ‘clowns’ voorgoed verpest. Van een rood-met-wit-besmeurd gezicht worden we niet vrolijk, maar agressief. Optiefen met je opblaasballonnen.

Ronald McDonald vs. IT
Zoek de verschillen.

LIEFDE

Het Ronald McDonald Kinderfonds. Helaas wel vernoemd naar die rotmascotte, maar verder niets dan liefde voor deze stichting. Overal ter wereld staan Ronald McDonald-huizen vlakbij ziekenhuizen, waar tijdelijk ouders, broertjes en zusjes van een ziek kind kunnen wonen. Meer informatie over dit fonds vind je hier.

HAAT

Dierenleed. Het vlees wat je op je dienblad geserveerd krijgt komt écht niet van happy dieren. Zo startte Stichting Wakker Dier vorig jaar een campagne tegen plofkippen bij McDonald’s. Deze beesten worden in kleine hokjes vetgemest en volgespoten met chemicaliën om ze zo snel mogelijk te laten groeien; hoe groter, hoe beter. Het moddervette pluimvee zakt uiteindelijk door het enorme gewicht door z’n poten. Dit ‘prachtbestaan’ heeft maar één doel: eindigen als chicken nugget.

LIEFDE

McDrive. Zo handig en chill. Lekker warm en vertrouwd in je auto een menu verorberen. Even een momentje voor jezelf. Dat je wagen dagen erna nóg naar frituur ruikt, nemen we voor lief.

HAAT

Ingrediënten. Op YouTube duiken er regelmatig video’s op van roze slijm, die – naar men zegt – als opvulsel dient in de vleesproducten. Of die video van die dude uit Amerika die een veertien jaar oude hamburger terugvond. Deze zag er uit alsof hij de dag ervoor was gekocht. Zo volgepompt met conserveermiddelen dat zelfs schimmels hun neus er voor ophalen. God only knows wat er allemaal in het eten van McDonald’s zit.

LIEFDE

IHappy Meal. Natuurlijk draait het vooral om het hebbeding wat je erbij krijgt. ‘n Goed excuus om met speelgoed te spelen tijdens het eten.

Happy Meal
Ongegeneerd racen aan tafel met Luigi.

HAAT/LIEFDE

De Easy Order-automaten. Op een touchscreen voer je je bestelling in zodat je ‘m alleen nog hoeft op te pikken als ‘ie klaar is. Ideaal als je met je brakke kop ieder sociaal contact wil vermijden, maar ook zonde. We zitten al uren per dag achter een scherm en hebben juist behoefte aan een vriendelijk ‘hallo’. We missen nu al die amicale interactie met enthousiaste McDonald’s-medewerkers.

Gemengde gevoelens dus voor McDonald’s. Wel zijn we zonder twijfel fan van The Founder, die op 5 januari verschijnt. Bij de meeste bioscopen krijg je (buiten de schoolvakanties om) tot € 2,- CJP-korting.

Comments

Gerelateerde kortingen

Bekijk alle kortingen
We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.