Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Support
Word lid Mijn CJP
CJP Cultuurkaart

CJP Cultuurkaart

Lees hier de belangrijkste informatie over de CJP Cultuurkaart.

De CJP Cultuurkaart aanvragen

Vanaf mei kunnen scholen zich aanmelden voor het komende schooljaar. De directie van je school ontvangt hiervoor automatisch een oproep.

Nieuw: digitale CJP Cultuurkaart

In 2018 gaat CJP over op een digitale Cultuurkaart. Vanwege de privacywetgeving (GDPR) maken we het volgende onderscheid:
  • Klas 1-3: de ouders van de leerling ontvangen een unieke code om de CJP Cultuurkaart online te claimen.
  • Klas 4-6: de leerling ontvangt zelf een unieke code om de CJP Cultuurkaart te claimen.
De digitale Cultuurkaart kan worden opgeslagen op elke telefoon.

De voordelen van de CJP Cultuurkaart

De Cultuurkaart kent vele voordelen. De kaart is er op gebaseerd dat alle partijen die baat hebben bij de Cultuurkaart hieraan ook een klein beetje mee betalen: de scholen, CJP en de Cultuurkaart-acceptanten. Alleen op deze manier kunnen we samen een goede invulling geven aan het cultuuronderwijs. Wanneer je als school investeert in de Cultuurkaart, wordt dit altijd beloond.

De voordelen op een rij:
  • De school bepaalt zelf hoe zij deelneemt. Er zijn drie keuzes: Cultuurkaart compleet, Cultuurkaart minimaal en Cultuurkaart select. Scroll naar beneden voor meer informatie.
  • In geval van Cultuurkaart Compleet is de Cultuurkaart voor alle leerlingen gratis. Kiest de school voor Cultuurkaart select, dan is de kaart voor een aantal klassen gratis.
  • Er is minimaal € 5,- per leerling beschikbaar voor kunst- en cultuuractiviteiten. Afhankelijk van de keuze van deelname is dit individueel of klassikaal tegoed.
  • Je maakt als school kans op € 2.000,- extra Cultuurkaart-tegoed (50x kans).
  • Beslis zelf of je de Cultuurkaart-welkomstenveloppen naar het huisadres van de leerlingen of op school laat bezorgen.
  • Gratis toegang tot CJP-kortingen voor je leerlingen. Gratis toegang tot NS Schooltoer en GVB Schooltoer: extra voordelig reizen door heel Nederland.
  • Gratis CJP Docentenpassen (bij een Cultuurkaart-order voor 1 oktober 2018): CJP-korting en CultuurWerkt!-korting voor docenten en onderwijsondersteunend personeel.
  • Online schoolportal die inzicht geeft in klassikale culturele activiteiten (o.a. kosten en weborders).

Het Cultuurkaart-tegoed

De school meldt alle leerlingen aan voor de CJP Cultuurkaart. Vervolgens wordt er per klas gekozen voor één van de volgende opties.

Cultuurkaart Compleet:
De school vraagt voor alle leerlingen van de school een CJP Cultuurkaart aan en stelt ook voor alle leerlingen € 10,- per leerling beschikbaar voor cultuuronderwijs. Ook hier komt die € 5,- van het ministerie van OCW beschikbaar, maar deze kan samen met de eigen bijdrage van € 10,- door de school klassikaal worden uitgegeven. Daarnaast is de CJP Cultuurkaart voor de leerlingen gratis. Ook deelt de school mee in de herverdeling in januari, als het bedrag waarop geen aanspraak gemaakt is over de deelnemers verdeeld wordt. Met deze optie maakt de school optimaal gebruik van de voordelen van de CJP Cultuurkaart.

Cultuurkaart Minimaal:
De school vraagt voor alle leerlingen van de school een CJP Cultuurkaart à € 2,- aan. Op de kaart staat een tegoed van € 5,-, beschikbaar gesteld door OCW, dat alleen door de individuele leerling te besteden is.

Cultuurkaart Select:
De school vraagt voor alle leerlingen van de school een CJP Cultuurkaart aan en stelt voor een beperkt aantal klassen € 10,- per leerling beschikbaar voor cultuuronderwijs. Hierbij gelden de voordelen uit optie 2 alleen voor de klassen waarvoor de school € 10,- beschikbaar stelt. In de klassen waar dit niet gebeurt, kost de CJP Cultuurkaart € 2,- en is het door OCW beschikbaar gestelde tegoed van € 5,- altijd individueel tegoed. Lees meer over het aanmeldproces en de beheer- en betaalhandelingen in 'Handleiding Cultuurkaart 2018/2019', zie bovenaan deze pagina onder Downloads.

Betalen met de CJP Cultuurkaart

Scholen kunnen het Cultuurkaart-tegoed uitgeven bij aangesloten cultuuraanbieders (zogenoemde Cultuurkaart-acceptanten) en betalen via een online betaalsysteem (de weborder). Lees meer hierover in 'Handleiding Cultuurkaart 2018/2019', zie bovenaan deze pagina onder Downloads.

Cultuurkaart-acceptanten

Om Cultuurkaart-tegoed te kunnen innen, moeten culturele organisaties zich aanmelden als Cultuurkaart-acceptant. Hier is een aantal voorwaarden aan verbonden. Zo moet het aanbod cultureel van aard zijn en geschikt voor leerlingen in het voortgezet onderwijs. Verder stemmen culturele organisaties in met een bijdrage van 5% over iedere Cultuurkaart-betaling. Deze bijdrage wordt gebruikt voor de financiering van de CJP Cultuurkaart.

CJP-app en digitale pas

Leerlingen en docenten ontvangen geen fysieke pas meer, maar een digitale pas. Deze kunnen ze bijvoorbeeld opslaan op hun telefoon. Ook handig: de CJP-app. Hierin staat de digitale pas en een actueel overzicht van alle CJP-kortingen. Download de app via de App Store of Google Play.

De Cultuurkaart wordt ondersteund met een bijdrage financiering cultuuronderwijs door het ministerie van OCW.
We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.