Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Bussemaker trapt nieuw Cultuurkaart-jaar af
17 okt 2013 • Persbericht

Bussemaker trapt nieuw Cultuurkaart-jaar af

Aantal aangemelde leerlingen stijgt met 20% naar 680.000 (73% van het totale aantal leerlingen)

Minister van OCW Jet Bussemaker heeft op donderdag 17 oktober in Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam de eerste CJP Cultuurkaarten uitgereikt aan leerlingen van Scholengemeenschap Wolfert van Borselen uit Rotterdam. Hiermee gaf zij de officiële aftrap van het nieuwe Cultuurkaart-jaar, dat op 1 november 2013 van start gaat. Een bijzonder moment, omdat dit jaar door de minister is uitgesproken de Cultuurkaart de komende tien jaar te willen behouden. Zij trekt hier een bedrag van € 4,9 miljoen per jaar voor uit. Met de Cultuurkaart kunnen scholen in het voortgezet onderwijs culturele activiteiten betalen. Ook levert de kaart kortingen voor leerlingen.
 
Tijdens de kick-off lichtte Bussemaker het belang van de Cultuurkaart in schoolverband toe en ging zij met leerlingen in debat over cultuuronderwijs. ‘Ik vind het belangrijk dat alle kinderen en jongeren met kunst en cultuur in aanraking komen. Het zet je aan het denken, leert je te verbazen, biedt schoonheid en troost. Met de Cultuurkaart zorgen we ervoor dat scholen nadenken over cultuuronderwijs en zich eraan verbinden’, aldus de minister. Ook stuurde Bussemaker een postbode op pad om de overige leerlingen van de school hun Cultuurkaarten te bezorgen.
 
€5,- cultuurtegoed voor iedere VO-leerling in Nederland
CJP Directeur Walter Groenen maakte tijdens de feestelijke uitreiking de eerste cijfers over de Cultuurkaart bekend. Het besluit van de minister om jaarlijks een bedrag van € 5,- per leerling beschikbaar te stellen om te besteden aan cultuuronderwijs, zorgt voor een stijging van bijna 20% in het aantal aangemelde leerlingen ten opzichte van vorig jaar. Het percentage leerlingen met een CJP Cultuurkaart komt daarmee op 73%. Voor bijna alle aangemelde leerlingen investeert de school zelf ook een tientje voor het cultuuronderwijs.
 
Impuls voor cultuuronderwijs
Bussemaker ziet in de Cultuurkaart een uniek instrument dat er daadwerkelijk in slaagt om leerlingen in contact te brengen met cultuur. De Cultuurkaart heeft immers twee kanten: aan de ene kant kunnen scholen met deze kaart de activiteiten betalen die in het kader van het cultuuronderwijs worden aangeboden. Aan de andere kant stimuleert de Cultuurkaart de leerlingen om ook in hun vrije tijd cultuur te gaan ontdekken. Bussemaker is erg blij dat het in deze tijden van bezuinigingen gelukt is om structureel bij te dragen aan een impuls voor het cultuuronderwijs.
 
Walter Groenen over het succes: ‘De grote stijging in het aantal deelnemende leerlingen laat zien dat scholen, docenten, leerlingen en culturele instellingen de Cultuurkaart belangrijk vinden. Het is mijn ambitie als directeur van CJP om alle scholen van Nederland mee te laten doen. Want iedere jongere in Nederland heeft recht op goed onderwijs en iedere jongere moet de kans krijgen zich te ontwikkelen, ook op cultureel vlak. En dat is precies waar wij als CJP, samen met de minister, de scholen en culturele instellingen, voor staan.’
We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.