Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
CJP blij met structurele oplossing Cultuurkaart
11 jun 2013 • Persbericht

CJP blij met structurele oplossing Cultuurkaart

€5,- cultureel tegoed voor alle leerlingen in het voortgezet onderwijs beschikbaar
 
Als het aan minister Bussemaker ligt, wordt de Cultuurkaart de komende tien jaar voor scholen behouden. Voor iedere leerling in het voortgezet onderwijs is een basisbedrag van €5,- per jaar beschikbaar, om uit te geven aan culturele activiteiten. De minister heeft haar plan vandaag in een visiebrief bekend gemaakt. Op woensdag 19 juni wordt het voorstel in de Tweede Kamer behandeld.
 
De minister vindt het belangrijk dat jongeren zich in het voortgezet onderwijs kunnen blijven ontwikkelen op cultureel vlak. Zij ziet in de Cultuurkaart een uniek instrument dat er daadwerkelijk in slaagt om leerlingen in contact te brengen met cultuur. Het ministerie van OCW stelt jaarlijks een bedrag van 4.9 miljoen euro beschikbaar voor scholen om te besteden aan cultuureducatie. Dit is ongeveer de helft van het bedrag dat aan cultuuronderwijs wordt uitgegeven in het primair onderwijs. Net als in het huidige schooljaar, kunnen scholen de €5,- per leerling klassikaal uitgeven als zij zelf €10,- opzij zetten voor cultuuronderwijs. Bovendien ontvangt de school de Cultuurkaart dan gratis.
 
CJP-directeur Walter Groenen over het voorstel van de minister: ”Wij staan achter dit plan. Door een kleine bijdrage van €5,- per leerling ontstaat er op scholen ruimte voor cultuuronderwijs. Dat er wordt ingezet op een termijn van tien jaar geeft de scholen en culturele instellingen de mogelijkheid om verder te bouwen aan duurzame relaties en educatieprogramma’s. Scholen en culturele instellingen willen gezamenlijk blijven investeren in goed cultuuronderwijs voor jongeren. De minister geeft aan dat deelnemende scholen niet meer de kosten hoeven te dragen om het Cultuurkaart-systeem in stand te houden. Dat is pittig voor de uitvoerder. Maar we hebben de afgelopen jaren al voor hetere vuren gestaan.”
 
De CJP Cultuurkaart heeft een roerig jaar achter de rug. Vier jaar na de introductie van de succesvolle ministeriële Regeling Cultuurkaart in november 2008, werd door het kabinet Rutte I de rijksbijdrage voor cultuureducatie afgeschaft. In een samenwerkingsverband tussen scholen, culturele instellingen, fondsen, private partijen en met een eenmalige bijdrage van OCW, heeft CJP de Cultuurkaart een jaar lang in eigen beheer en voor eigen risico uitgegeven.
We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.