Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Support
Word lid Mijn CJP
Hoe cultuureducatie in coronatijd tóch door kan gaan
29 jun 2020

Hoe cultuureducatie in coronatijd tóch door kan gaan

Corona is en was voor iedereen een fikse klap. Zeker in de culturele sector: culturele instellingen zagen cultuureducatieprojecten, workshops en CKV-dagen geannuleerd worden. Soms met grote financiële gevolgen. Toch zijn er ook genoeg instellingen die niet bij de pakken neerzitten, maar in actie komen. Wij belden ze en vroegen hen naar hoe ze nu te werk gaan, zodat ze meer scholen en culturele instellingen kunnen inspireren cultuureducatie weer op te starten.


Impresariaat uit de Kunst – educatieve muziek-, dans- en theatervoorstellingen voor scholen en theaters


Waar mogelijk heeft Impresariaat uit de Kunst hun aanbod coronaproof gemaakt: een aantal voorstellingen worden nu buiten gespeeld. Een voorstelling van collectief Piepschuim is zelfs te zien in een tipi. Daarnaast zijn de voorstellingen korter, worden ze voor minder leerlingen gespeeld maar wel vaker opgevoerd. In het contact met scholen is Impresariaat uit de Kunst flexibel en proberen ze altijd te kijken wat er wél kan.


Golden Cage –  dagprogramma’s rond verschillende thema’s voor jongeren in het voortgezet onderwijs


Stichting Golden Cage ontwikkelde speciaal voor de coronatijd nieuwe programma’s. Zoals Flatten the curve is een online live programma over de rol die jongeren in het voortgezet onderwijs kunnen spelen in deze coronatijd en de maatschappij. Andere programma’s worden nu ook online aangeboden, met bijna altijd wel een live-element waarin leerlingen contact hebben met de makers. Stichting Golden Cage is flexibel in het contact met de scholen en denkt actief mee over alle mogelijkheden.


4XM – workshops en CKV-dagen voor scholen, zoals graffiti spuiten, freerunning of creatief schrijven


4XM heeft een eigen coronaprotocol opgesteld en is continu actief in gesprek met scholen om te kijken hoe cultuureducatie toch doorgang kan vinden. Zo vertaalde 4XM verschillende workshops naar een interactieve, online les en worden sommige workshops ook buiten op locatie gegeven. Hun improvisatievoorstelling Cabarapshow werkt nu bijvoorbeeld via Microsoft Teams: deelnemers leveren input voor de chat en de rappers gaan daar gelijk mee aan de slag.


Kleinkunstig – kunsteducatieve workshops op maat voor het voortgezet onderwijs


Al in het begin van de coronacrisis ging Kleinkunstig aan de slag met thuisopdrachten voor leerlingen. Ook is een groot deel van het aanbod online beschikbaar gemaakt, maar wel altijd live en interactief. Daarnaast ontwikkelde Kleinkunstig in samenwerking met het Scapino Ballet, het Kröller-Müller Museum en Tim van Esch (Handsome Poets) een online CKV-dag met workshops en thuisopdrachten. Kleinkunstig gaat actief langs bij klanten en scholen om te kijken hoe hun workshops toch door kunnen gaan binnen de geldende coronamaatregelen.


Helder Theater – interactieve theatervoorstellingen over maatschappelijke onderwerpen


Ook Helder Theater heeft de slag naar online gemaakt: hun voorstellingen worden nu live op kantoor gespeeld en zijn via een videoverbinding te volgen voor de leerlingen. De docent is de schakel tussen de acteurs en de leerlingen en brengt een gesprek op gang tijdens en na afloop van de voorstelling. Helder Theater is voortdurend bezig met het verzinnen van nieuwe plannen en is erg flexibel in het contact met scholen.


Van Gogh Museum - rondleidingen in het museum, workshops in het atelier en op scholen


Het Van Gogh Museum heeft hun aanbod digitale lessen in de coronatijd verder uitgebreid. Ook is er uitgebreid getest met coronaproof rondleidingen door het museum met kleinere groepjes. Het Van Gogh Museum ontwikkelde ook een multimediatour, waardoor leerlingen meer vrijheid in het museum hebben en op verschillende plekken in het museum starten. 


Muziek-Werkplaats - geven samen met muziekprofessionals workshops op scholen met computers en studio-apparatuur


Muziek-Werkplaats heeft de hele maand april gebruikt om hun workshops online aan te bieden. Leerlingen kunnen nu thuis inloggen op een platform, waar ze muziek kunnen maken en kunnen chatten met workshopleiders. Deze online workshops bevallen zo goed dat Muziek-Werkplaats deze ook na de coronatijd willen blijven aanbieden. 


Kunsteducatie Nederland - verschillende cultuurworkshops aan leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs


Met eenvoudige hand-outs en instructiemodellen geeft Kunsteducatie Nederland nu online workshops. Leerlingen kunnen individueel met thuisopdrachten aan de gang. Kunsteducatie Nederland werkt aan het opzetten van een thuisstudio om interactief online les te kunnen geven. Ook ontwikkelt het een online versie van hun escaperoom-concept 'Escape the Classroom'.


Max Music - culturele workshops en voorstellingen voor leerlingen in het basis- en middelbaar onderwijs


Zoals meerdere culturele instellingen, heeft ook Max Music hun workshops naar online vertaald. Daarnaast zijn ze aan de slag gegaan met de groep 8 musical, die veel leerlingen moeten missen door corona. In het concept van Max Music repeteert en speelt een klas in één dag een musical. Die wordt opgenomen en is vervolgens te bekijken voor ouders en docenten. 


Boijmans van Beuningen - workshops op scholen met unieke kunst-kijk-ervaringen


Het Boijmans is een tijd lang dicht voor een grote verbouwing: daarom was het museum al gestart met een 'Boijmans in de klas'-project, waarbij museumdocenten naar scholen komen om toch de kunst van het museum te kunnen laten zien. In de coronaperiode gaf het Boijmans online masterclasses voor mbo-studenten en online workshops.


SCHUNCK - cultuureducatie op het gebied van architectuur, beeldende kunst, dans, literatuur, muziek en meer


In de coronatijd werkte SCHUNCK mee aan de Thuis Cultuurwijzer, waar scholen op een eenvoudige manier online aanbod van culturele partners in de regio kunnen vinden. Ook lanceerde SCHUNCK het platform #SCHUNCKTHUIS met diverse thuisopdrachten voor leerlingen. Daarnaast staat SCHUNCK continu in contact met scholen om hun aanbod specifiek aan te passen.


Passionate Bulkboek - bevordert lezen met literaire evenementen en een verhalenwedstrijd


Passionate Bulkboek werkt normaliter veel op locatie met educatieve programma's en evenementen. In de coronatijd doen zij deze events deels online en deels op locatie, binnen de geldende coronamaatregelen. Voor hun leesbevorderingsproject De Inktaap werd het grote slotfeest vervangen door een driedelige podcastserie, waarin auteurs worden geïnterviewd door leerlingen.


Theatergroep PlayBack - interactieve theatervoorstellingen over maatschappelijke thema's, voor leerlingen in het voortgezet onderwijs


Met de versoepelingen is het voor Theatergroep PlayBack weer mogelijk op locatie te spelen. Soms wordt er voor minder leerlingen gespeeld of wordt een voorstelling ingekort, zodat die vaker kan worden gespeeld. Ook schrijft PlayBack aan theatermonologen: zo hoeft er maar één acteur aanwezig te zijn op locatie en hoeft de klas zich niet te verplaatsen.


Throughout - theatervoorstellingen over maatschappelijke thema's, zoals met de voorstelling Laat het licht aan over depressie


Throughout speelde begin dit jaar de voorstelling Laat het licht aan op scholen op middelbare scholen door heel Nederland. Met de versoepelingen is het collectief overgegaan op een campagne met flexibele omboekgarantie: boek bij hen voor 1 november en er is de mogelijkheid om tot en met 2022 om te boeken.


muZIEum - ervaringsmuseum dat een educatieprogramma in het museum biedt, met rondleiding en opdrachten


Tijdens de coronacrisis heeft muZIEum het museum coronaproof gemaakt: rondleidingen zijn omgebouwd zodat ze voor gezelschappen op anderhalve meter te ervaren zijn.  


Signatuur Onbekend - maken interactieve en educatieve theatervoorstellingen over maatschappelijke thema's


Voor groep 8 speelt Signatuur Onbekend de voorstelling Wat heb je nou aan kunst?, waarin ze leerlingen op een grappige manier confronteren met allerlei vragen. In de coronatijd gaan de voorstellingen gewoon door, maar dan wel op 1,5 meter. Ook worden er meer voorstellingen gespeeld voor kleinere groepen en zijn ingeplande voorstellingen om te boeken in het geval van een tweede lockdown. 


Safe School - bieden eendaagse programma's met een voorstelling, workshops en optreden door leerlingen zelf, met als missie het creëeren van een veilig schoolklimaat


Safe School gaat op dezelfde manier verder en blijft programma's aanbieden op scholen, maar binnen de geldende richtlijnen en met 1,5 meter afstand. Ook ontwikkelde Safe School het nieuwe programma Een bijzonder jaar, waarin leerlingen dichter bij elkaar worden gebracht en alles kunnen delen wat ze dit jaar heeft dwarsgezeten.  


Meer lezen? In dit verhaal komen 4XM, Kleinkunstig en Helder Theater uitgebreid aan het woord over hoe zij deze coronacrisis hebben aangepakt en hier lees je hoe het Van Gogh Museum, Muziek-Werkplaats en Kunsteducatie Nederland ondanks corona toch zijn doorgestoomd.


De lijst met goede voorbeelden wordt steeds langer. Heeft jouw organisatie ook coronaproof cultureel aanbod voor middelbare scholen en wil je jouw succesverhaal delen met andere culturele instellingen en scholen? Stuur dan een mail naar ckacceptanten@cjp.nl

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.