Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Support
Word lid Mijn CJP
Hoe cultuureducatie in coronatijd tóch door kan gaan
29 jun 2020

Hoe cultuureducatie in coronatijd tóch door kan gaan

Corona is en was voor iedereen een fikse klap. Zeker in de culturele sector: culturele instellingen zagen cultuureducatieprojecten, workshops en CKV-dagen geannuleerd worden. Soms met grote financiële gevolgen. Toch zijn er ook genoeg instellingen die niet bij de pakken neerzitten, maar in actie komen. Wij belden ze en vroegen hen naar hoe ze nu te werk gaan, zodat ze meer scholen en culturele instellingen kunnen inspireren cultuureducatie weer op te starten.


Impresariaat uit de Kunst – educatieve muziek-, dans- en theatervoorstellingen voor scholen en theaters


Waar mogelijk heeft Impresariaat uit de Kunst hun aanbod coronaproof gemaakt: een aantal voorstellingen worden nu buiten gespeeld. Een voorstelling van collectief Piepschuim is zelfs te zien in een tipi. Daarnaast zijn de voorstellingen korter, worden ze voor minder leerlingen gespeeld maar wel vaker opgevoerd. In het contact met scholen is Impresariaat uit de Kunst flexibel en proberen ze altijd te kijken wat er wél kan.


Golden Cage –  dagprogramma’s rond verschillende thema’s voor jongeren in het voortgezet onderwijs


Stichting Golden Cage ontwikkelde speciaal voor de coronatijd nieuwe programma’s. Zoals Flatten the curve is een online live programma over de rol die jongeren in het voortgezet onderwijs kunnen spelen in deze coronatijd en de maatschappij. Andere programma’s worden nu ook online aangeboden, met bijna altijd wel een live-element waarin leerlingen contact hebben met de makers. Stichting Golden Cage is flexibel in het contact met de scholen en denkt actief mee over alle mogelijkheden.


4XM – workshops en CKV-dagen voor scholen, zoals graffiti spuiten, freerunning of creatief schrijven


4XM heeft een eigen coronaprotocol opgesteld en is continu actief in gesprek met scholen om te kijken hoe cultuureducatie toch doorgang kan vinden. Zo vertaalde 4XM verschillende workshops naar een interactieve, online les en worden sommige workshops ook buiten op locatie gegeven. Hun improvisatievoorstelling Cabarapshow werkt nu bijvoorbeeld via Microsoft Teams: deelnemers leveren input voor de chat en de rappers gaan daar gelijk mee aan de slag.


Kleinkunstig – kunsteducatieve workshops op maat voor het voortgezet onderwijs


Al in het begin van de coronacrisis ging Kleinkunstig aan de slag met thuisopdrachten voor leerlingen. Ook is een groot deel van het aanbod online beschikbaar gemaakt, maar wel altijd live en interactief. Daarnaast ontwikkelde Kleinkunstig in samenwerking met het Scapino Ballet, het Kröller-Müller Museum en Tim van Esch (Handsome Poets) een online CKV-dag met workshops en thuisopdrachten. Kleinkunstig gaat actief langs bij klanten en scholen om te kijken hoe hun workshops toch door kunnen gaan binnen de geldende coronamaatregelen.


Helder Theater – interactieve theatervoorstellingen over maatschappelijke onderwerpen


Ook Helder Theater heeft de slag naar online gemaakt: hun voorstellingen worden nu live op kantoor gespeeld en zijn via een videoverbinding te volgen voor de leerlingen. De docent is de schakel tussen de acteurs en de leerlingen en brengt een gesprek op gang tijdens en na afloop van de voorstelling. Helder Theater is voortdurend bezig met het verzinnen van nieuwe plannen en is erg flexibel in het contact met scholen.


Meer lezen? In dit verhaal komen 4XM, Kleinkunstig en Helder Theater uitgebreid aan het woord over hoe zij deze coronacrisis hebben aangepakt. 


De lijst met goede voorbeelden wordt steeds langer. Heeft jouw organisatie ook coronaproof cultureel aanbod voor middelbare scholen en wil je jouw succesverhaal delen met andere culturele instellingen en scholen? Stuur dan een mail naar ckacceptanten@cjp.nl

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.