Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Support
Word lid Mijn CJP
Cultuurkaart in corona-tijd: we hebben elkaar nodig
15 jun 2020

Cultuurkaart in corona-tijd: we hebben elkaar nodig

Een update van CJP in coronatijd, want daarvoor is het hoog tijd. Vorige week zijn de scholen voor het voortgezet onderwijs weer open gegaan. Maar de beperkingen zijn daarmee helaas nog niet voorbij en de normale routine kan nog even op zich laten wachten.  
 
Dat merken we ook bij de invulling van het cultuuronderwijs. We hebben de afgelopen weken met veel docenten contact gehad en zien dat de meeste scholen en culturele instellingen worstelen met de vraag hoe ze dit gedeelte van het onderwijs moeten vormgeven. Tijdens de lockdown is er weliswaar digitaal aanbod (soms gratis) beschikbaar gesteld en hebben docenten zelf een creatieve invulling gegeven aan het vak, maar toch missen zij de expertise van professionele makers en het aanbod dat ze zelf niet in huis hebben.   
 
Daarom vraagt het kunstonderwijs nu een nieuwe aanpak van ons waarbij culturele activiteiten op een professionele en kwalitatieve manier worden ingevuld, rekening houdend met de protocollen van het onderwijs en de culturele sector.  
 
In de beperkte tijd dat leerlingen op school zijn, wordt er weinig tot geen tijd voor de kunstvakken en CKV ingeroosterd. Het onderwijs verwacht dat dit ook na de zomervakantie nog het geval kan zijn. Kunst(vak)docenten zijn onzeker over wat er wel en niet kan in het nieuwe schooljaar. Ze hebben daarbij onze hulp nodig, om met een veilig en duidelijk plan te komen dat ze kunnen verdedigen in gesprek met hun directie over de mogelijkheden van de inzet van externe partijen
 
We zien dat er nu te weinig kwalitatief aanbod is - zowel online en offline-  dat binnen de protocollen en richtlijnen kan worden uitgevoerd. We willen jullie vragen om te kijken op welke wijze jullie aanbod coronaproof gemaakt kan worden. Gebruik hierbij de richtlijnen van je branchevereniging, Cultuurconnectie of de kennis van het LKCA, ga in gesprek met je contactpersonen binnen het onderwijs en kom met creatieve oplossingen die hen helpen in hun planvorming. Zoek ook de samenwerking op met andere instellingen of locaties in de regio. Wees reëel over de kosten. Iedereen begrijpt dat projecten voor kleinere groepen duurder zijn en dat oplossingen geld kosten.  


Vanuit het Cultuurkaart-platform komen we ook in actie om vraag en aanbod weer naar elkaar toe te brengen. Daarvoor nemen we de volgende maatregelen:   • Als deelnemende culturele instelling aan de Cultuurkaart is het belangrijk om aan te geven hoe u binnen de vo-protocollen activiteiten gaat aanbieden op school, digitaal of binnen een veilige andere omgeving in de buurt. In augustus hoort u van ons hoe u dit aangeeft in uw profiel op het partnerportal. Bereid u hierop voor. Deze informatie wordt centraal gedeeld op het CJP scholenportal, zodat scholen weten welke culturele instelling in staat is om binnen de protocollen diensten te leveren. Het is dus belangrijk dat u deze heraanmelding niet mist en de juiste informatie doorgeeft.   

  • We zien op dit moment een aantal scholen voorop lopen die culturele activiteiten weer integreren in het lesprogramma. We gaan die voorbeelden met u en het onderwijs delen zodat u daar inspiratie uit kunt halen, waarbij ook praktische vragen worden beantwoord hoe zoiets te organiseren.  

  • Het tegoed voor Cultuurkaartjaar 19/20 blijft dit jaar langer geldig (t/m 31 oktober 2021). Daarmee halen we de druk van de ketel bij docenten die wat langer nodig hebben om activiteiten boeken. Het nieuwe Cultuurkaartjaar start zoals gewoonlijk op 1 november. Het Ministerie van OCW verhoogt dit jaar de bijdrage per leerling. Zo hebben scholen meer middelen beschikbaar om ook activiteiten die in kleinere groepen worden gegeven, te kunnen betalen. Op dit moment hebben de scholen nog meer dan 7 miljoen euro beschikbaar. Het is dus geen financieel probleem, maar een organisatorisch probleem voor scholen.


Maar uw hulp is ook zeker nodig. Het protocol van het RIVM of de vo-raad zegt 
nergens dat u als culturele instelling niet naar een school kunt gaan of een school kunt 
uitnodigen. In goed overleg is er dus heel veel mogelijk, mits we oog hebben voor de dilemma’s 
van de school. Geef elkaar daarin de ruimte om in goede samenwerking tot een passende 
oplossing te komen. We hebben elkaar nodig en laten we elkaar daarin ook helpen. Wij als CJP vertrouwen erop dat ieders creativiteit bijdraagt aan een snel herstel van het cultuuronderwijs. Als u hier hulp bij nodig heeft, neem gerust contact met ons op.  


Voor vragen en/of opmerkingen kunt u terecht op onze FAQ-pagina. Daarnaast bundelt CJP de expertise met andere belangrijke partijen in het werkveld van cultuureducatie. (SLO, VONCK en LKCA). Wilt u meer weten over de (on)mogelijkheden van culturele activiteiten op school? Lees dan hier verder. 

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.