Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Verslag bijeenkomst culturele instelling en CJP
29 jan 2015

Verslag bijeenkomst culturele instelling en CJP

Culturele instellingen kwamen op dinsdag 27 januari op uitnodiging van CJP bij elkaar in het Foam fotografiemuseum om de stand van zaken wat betreft de Cultuurkaart te bespreken. Deze middag bestond uit een presentatie van CJP-directeur Walter en een toelichting op de cijfers van 2014 door Jennet Sintenie, projectleider Cultuurkaart. Ook gaf Femme Hammer uitleg over het nieuwe platform theatereducatie.nl.
 
De stand van zaken voor CJP Cultuurkaart
Op dit moment hebben 706.000 leerlingen in Nederland een Cultuurkaart, dit is een deelnamepercentage van 71%. Sinds de hervorming van de Cultuurkaart in 2012 blijven we groeien en blijven bestedingen toenemen. We zijn tevreden met de geboekte resultaten en focussen ons het komende jaar op provincies waar deelname door scholen nog achterblijft. Een hoger deelnamepercentage door scholen betekent meer Cultuurkaarttegoed voor culturele activiteiten. Willen we het potentieel van € 2,5 miljoen extra benutten, dan is belangrijk om ook vanuit de sector mee te helpen het systeem sterk te houden. Hoe? Door scholen die meedoen met de Cultuurkaart te belonen en niet-deelnemende scholen (weer) proberen aan te sluiten.

                               2011-2012       2012-2013       2013-2014        2014-2015
Leerlingen                 950.000           550.000            675.000            706.000
Schoolvestigingen      1450                760                  870                   893
Docenten                  19350               26.000             35500               32.000
Bedrag beschikbaar   14 miljoen         6,8 miljoen       10 miljoen         11 miljoen
 
Lobby
CJP wordt vanwege de Cultuurkaart vaak uitgenodigd bij overleggen. CJP probeert daar om de rol van culturele instellingen bij het cultuuronderwijs zo goed mogelijk te vertegenwoordigen. Bijvoorbeeld bij het Strategisch Beraad Kunstonderwijs, waar samen met o.a. de vakverenigingen voor kunstvakdocenten, het Landelijk Kenniscentrum voor Cultuureducatie, Cito en SLO wordt nagedacht over het examenprogramma en positionering van het vak CKV en de kunstvakken. De commissie hierover heeft een advies met het nieuwe examenprogramma CKV uitgebracht aan het Ministerie, en nu wachten we op een antwoord. De inhoud van dit examenprogramma heeft (grote) invloed op de activiteiten die scholen bij culturele instellingen afnemen, en we moeten dus goed vinger aan de pols houden. CJP probeert ook bij Kunsten ’92, de Raad voor Cultuur aandacht te vragen voor het cultuuronderwijs. En dan niet alleen binnen het voortgezet onderwijs, maar ook bijvoorbeeld binnen het MBO. We pleiten immers voor een duidelijke leerlijn voor alle leerlingen tussen 4 en 18 jaar.
Tonko Grever van Museum van Loon gaf tijdens de bijeenkomst een mooi voorbeeld hoe zijn instelling voor MBO studenten educatief aanbod ontwikkelt, dat goed ontvangen werd, maar waar tegelijkertijd praktische problemen (geen geld, geen ruimte binnen het curriculum) ervoor zorgt dat ROC’s niet altijd gebruik kunnen maken van het aanbod.
 
Samenwerkingen
NS & GVB
Om het reizen van scholen naar culturele instellingen makkelijker en goedkoper te maken zijn we in gesprek met NS & GVB over een nieuw product. Scholen betalen hierdoor per leerling een zeer voordelige prijs voor een NS dagkaart of een GVB ticket. We verwachten in maart meer nieuws hierover naar buiten te kunnen brengen.
 
Theatereducatie.nl
Dit platform is in het leven geroepen om overzicht te bieden in het grote aanbod aan theatereducatie in Nederland. Zo kunnen vraag en aanbod beter op elkaar afgestemd worden. Via Theatereducatie.nl is het heel makkelijk een voorstelling te zoeken, filteren én meteen te boeken. Wij bekijken met theatereducatie de mogelijkheden om voorstellingen met de Cultuurkaart af te kunnen rekenen.
 
Oproep: Kunstzone
Eind juni brengt Kunstzone, het vakblad voor kunstvakdocenten, een themanummer over onderwijs in samenwerking met externe partijen. In dit nummer wordt ruim aandacht besteed aan de CJP Cultuurkaart. Wij zijn hiervoor op zoek naar verhalen/ervaringen van instellingen over hun samenwerking met scholen en docenten. Wil jij tips/ervaringen delen in het magazine? Neem contact op met anneke@cjp.nl.
 
Wil je meer informatie over de bijeenkomst en de Powerpoint presentatie ontvangen? Stuur dan een mailtje naar marije@cjp.nl.
We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.