Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Bussemaker trapt nieuw CJP Cultuurkaart-jaar af
17 okt 2013

Bussemaker trapt nieuw CJP Cultuurkaart-jaar af

17 oktober was het zover: de aftrap van het nieuwe Cultuurkaart-jaar in Museum Boijmans Van Beuningen te Rotterdam. Minister Jet Bussemaker reikte hier de eerste CJP Cultuurkaarten uit aan Scholengemeenschap Wolfert van Borselen. Eerder dit jaar heeft Bussemaker uitgesproken de Cultuurkaart de komende tien jaar te willen behouden. Hiervoor trekt zij jaarlijks een bedrag van € 4,9 miljoen uit.

Na een welkomstwoord van host Tim Murck en Catrien Schreuder - Hoofd Educatie en publieksbegeleiding Boijmans - is de kick-off officieel van start. Tijd voor CJP Directeur Walter Groenen om een aantal belangrijke cijfers bekend te maken. Groenen vertelt: ‘Het besluit van de minister om jaarlijks een bedrag van € 5,- per leerling beschikbaar te stellen om te besteden aan cultuuronderwijs, zorgt voor een stijging van bijna 20% in het aantal aangemelde leerlingen ten opzichte van vorig jaar.’ Het percentage leerlingen met een CJP Cultuurkaart komt daarmee op 73%.

Een vraaggesprek door Murck met Bussemaker geeft meer inzicht in de beweegredenen van de minister. Volgens Bussemaker is de Cultuurkaart in schoolverband van groot belang. ‘Ik vind het belangrijk dat alle kinderen en jongeren met kunst en cultuur in aanraking komen. Het zet je aan het denken, leert je te verbazen, biedt schoonheid en troost.’ In de komende tien jaar hoopt Bussemaker te bereiken dat cultuur een zelfstandig vak wordt op school. ‘Ik wil graag les op school verbinden met de activiteiten die je daarbuiten doet’, vertelt ze.

Verder op het programma: een debat met zes leerlingen. Onder andere cultuuronderwijs en de interesse van jongeren in cultuur worden besproken. Ook hun klasgenoten in de zaal hebben een duidelijke mening. Busra (16): ‘Het is leuk om met de klas ergens heen te gaan. Een museum over de Tweede Wereldoorlog in Den Haag vond ik het meest interessant. We kregen toen opdrachten en maakten echt mee hoe het was om een vluchteling te zijn tijdens de oorlog.’ Een korte animatievideo laat daarna zien op welke CJP-kortingen leerlingen recht hebben met hun pas. Een goede zet, blijkt achteraf. Leiny (17): ‘Ik ben al een aantal keer naar de bioscoop geweest met mijn Cultuurkaart, maar ik wist niet goed waarop ik verder allemaal korting krijg.’

Twee uur na de start is het tijd voor het belangrijkste moment van de ochtend: de uitreiking van de eerste Cultuurkaarten. Nadat iedereen zich naar de binnenplaats van het museum heeft begeven, reikt Bussemaker een symbolische Cultuurkaart uit aan de directeur van Wolfert van Borselen. Ook de leerlingen krijgen hun pas overhandigd. Bussemaker stuurt ten slotte een postbode op pad om de overige leerlingen van de scholengemeenschap hun Cultuurkaarten te bezorgen.

Op 1 november 2013 gaat het nieuwe Cultuurkaart-jaar van start. De Cultuurkaarten worden momenteel verspreid onder de deelnemende scholen.
We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.