Microsoft Teams image 6
Lifestyle & Gadgets

Zo zit je minder op je telefoon deze lockdown

01 december 2021

1 min leestijd

Nienke
In normale tijden is het al verleidelijk uren door te brengen met je smartphone. Maar in deze lockdown lijkt het helemaal onmogelijk om te stoppen met scrollen. Dat is best irritant. Daarom: zes manieren om minder op je telefoon te zitten.

1. Avondklok voor je telefoon

Jij een avondklok, je telefoon een avondklok. Op veel smartphones kun je binnen de instellingen je schermtijd beperken. Bijvoorbeeld: deze apps mag ik niet meer gebruiken na 21.00 uur. Zo krijg je tijdens een Insta-scrollsessie vanzelf een melding – ‘nog 10 minuten!’ – en kun je je telefoon daarna lekker wegleggen.

2. Beloon jezelf

Misschien wat kinderachtig, maar je kunt voor jezelf bepalen wanneer je wel en niet op je telefoon zit. Bijvoorbeeld niet van 9.00 tot 12.00, omdat je dan geconcentreerd wilt werken. Gun jezelf daarna een welverdiend rondje langs de socials. Dat voelt namelijk een stuk lekkerder als je voor die tijd al wat werk verzet hebt.

3. Delete apps

Rigoureus en succesvol: delete de apps waar je het meeste tijd doorbrengt. Onderzoek wijst namelijk uit dat een mens best 24 uur zonder Instagram kan. Je kunt de apps altijd weer op je telefoon installeren, bijvoorbeeld in het weekend.

4. Zet je notificaties uit

Deze had je misschien wel aan zien komen. Notificaties zie je niet aankomen en juist daarom is het altijd een mini-prikkel: is het een leuk(e) snap, appje, mailtje? Continu zoveel prikkels is niet goed voor je: dan zit je nog net niet 24/7 op je telefoon te kijken tot er weer wat binnenkomt. Zet ze daarom uit en check een paar keer per dag wat er allemaal is binnengekomen.

5. Leg je telefoon weg op een onhandige plek

Deze tip is voor de zwaar verslaafden onder ons. Leg je telefoon tijdelijk op een onhandige plek, zoals bovenop een hoge kast, ver onder je bed of tussen de boeken in je boekenkast. Zo is je smartphone niet de hele tijd in je gezichtsveld en kost het je veel moeite om ‘m weer te pakken.

6. Don’t be too hard on yourself

Je kunt nog zo je best doen, we leven ook gewoon in een hele moeilijke tijd. Je kunt nauwelijks vrienden zien, gaat weinig of niet naar werk of school en er is niks leuks om naar uit te kijken. Dus zit je dan net even wat te vaak op je telefoon: jij kunt er ook niet zoveel aan doen.

Ben je toe aan een nieuwe smartphone, of juist een wat simpeler model om minder op je telefoon te zitten? Met CJP scoor je de laagste prijs bij mobieltekoop.nl.

Ook leuk voor je vrienden? Deel deze pagina