Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Support
Word lid Mijn CJP
Pixar Perfect: huilen om een roze olifant
21 JUN 2019 • Door Rick van Veluw • Beeld: Pixar, Finding Nemo • Meer blogs over Film

Pixar Perfect: huilen om een roze olifant

Dat animatie heus niet alleen voor kinderzieltjes is, heeft Pixar al lang en breed bewezen met hits als Toy Story, Finding Nemo en WALL-E. Wij zetten zes iconische scènes van Pixar-films op een rijtje die je nu weer in de bioscoop kunt zien.

De Rotterdamse bioscoop KINO zit namelijk middenin hun Pixar Perfect-programma: je zag er de afgelopen tijd al Finding Nemo, WALL-E en Ratatouille en deze maand kun je ook Coco, Up en Inside Out weer in de bioscoop zien. Daarom zwelgen we nog graag even in zes iconische Pixar-scènes (en natuurlijk zijn er spoilers):

1. Finding Nemo (2003)

Man man man, sinds Bambi maakten we niet meer zo’n emotionele rollercoaster mee als Finding Nemo. Al heeft Nemo het iets beter voor elkaar: hij heeft tenminste nog vader Marlin, die er een film over doet om zijn zoon terug te vinden in de oceaan. Hoogtepunt: de ‘vegetarische’ haaien die een rothekel hebben aan dolfijnen en trouw elke dag zweren een nice shark te zijn (en dus geen mindless eating machine). Een klein traantje valt bij het bijna-afscheid tussen Marlin en Dory. ‘Please don’t go away, I don’t wanna forget.’

2. WALL-E (2008)

Het tofste van WALL-E is niet te vatten in één scene. In deze film over een eenzame robot wordt er in de eerste 35 minuten geen woord gezegd. En tóch leer je WALL-E goed kennen door alle kleine geluidjes die hij maakt. Misschien wel een van de grootste kunststukjes van Pixar.

3. Ratatouille (2007)

In alle Pixar-films zit hoop. Hoop dat alles verandert, het beter gaat, snel goed komt. In Ratatouille hoopt Remy ooit een topkok te worden. Geen hele gekke droom, alleen Remy heeft één probleem: hij is een rat. Die zie je liever niet in je keuken. Natuurlijk sta je als kijker gelijk achter Remy en zijn droom en niets is dan ook bevredigender dan de scène waarin Remy aan het koken slaat. Samen met zijn familie maakt hij een per-fec-te ratatouille. De hooghartige recensenten in het restaurant vallen nog net niet van hun stoel. Hup Remy!

4. Inside Out (2015)

Meeleven met een rat, speelgoedpoppetje of clownsvis is al heel wat, maar in Inside Out bewees Pixar dat de mens kennelijk ook gevoelens kan ontwikkelen voor een imaginary friend die eruitziet als een roze olifant in een pak. Ja, precies: in Inside Out volg je de emoties van het meisje Riley, die in haar brein haar denkbeeldige vriend Bing Bong tegenkomt. Dat levert later in de film een hartverscheurend moment op als Bing Bong zich opoffert en verdwijnt in de vergetelheid. Snik.

5. Up (2009)

Pixar heeft een patent op krachtige openingen die een verhaal in één keer neerzetten. Naast WALL-E lukt dat ook in Up geweldig. Zozeer zelfs, dat de tranen je al na een kwartier in de ogen springen. In Up zie je de levensloop van het stel Carl & Ellie in fast-forward modus: hun huwelijk, hoe ze samen een oud krot opknappen, een miskraam krijgen, dromen van een vakantie naar Paradise Falls en dan… de dood van Ellie. Arme Carl.  

6. Coco (2017)

Met Coco pakt Pixar weer een onderwerp aan dat je niet per se in een ‘kinderfilm’ tegenkomt, namelijk De Dood. Na het zien van eigenaardige films als WALL-E en Inside Out mag je inmiddels wel het volste vertrouwen hebben dat Pixar ook hier een intelligente, grappige en ontroerende film van maakt. En dat blijkt Coco ook te zijn, met een opvallend ontroerend slot (die we voor de gelegenheid liever níet verklappen):

Tijdens de Pixar Perfect-maanden in KINO zie je de komende tijd nog Coco, Up en Inside Out. Met CJP scoor je € 3,- korting en betaal je nog maar € 8,- voor een ticket.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.