Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Hoe vier je Internationale Vrouwendag?
07 MRT 2019 • Door Veerle van Dam • Meer blogs over Lifestyle

Hoe vier je Internationale Vrouwendag?

Het is Internationale Vrouwendag. Voor iedereen die zich aangesproken voelt: van harte! Maar hoe vier je deze dag eigenlijk? Wij geven je een paar opties.

Op Internationale Vrouwendag staan we stil bij de oneerlijkheid waar vrouwen nog steeds mee te maken hebben. Ook in Nederland. Anno 2019 verdienen mannen en vrouwen bijvoorbeeld nog steeds niet hetzelfde voor exact dezelfde baan. Daarnaast staan we op een beschamende 27e plaats op de wereldwijde ranglijst voor gelijkheid tussen vrouwen en mannen. Op televisie en in de politiek zien we nog steeds meer mannen dan vrouwen en slechts 49% van de Nederlandse vrouwen is niet financieel onafhankelijk, tegenover 74% van de mannen die dat wel zijn. Valt toch allemaal vies tegen.

Genoeg redenen om je druk te maken en je fakkels van zolder te halen. Maar als je als vrouw nou niet in een mars feministische leuzen wilt gaan roepen, wat doe je dan? Wij hebben een aantal opties voor je hoe je Internationale Vrouwendag viert:

1.       In het Gemeentemuseum in Den Haag zie je de expo Femmes Fatales. Hier staan vrouwelijke modeontwerpers in de spotlights zoals Coco Chanel, Vivienne Westwood en Stella McCartney. Wat betekent vrouw-zijn voor hun ontwerpen en wat is hun visie op mode? De powervrouwen in deze tentoonstelling domineren stuk voor stuk de catwalk en dat is niet voor niets. Gaat dat zien!

Femmes Fatales in Gemeentemuseum © Gemeentemuseum Den Haag

2.       Draai Who run the World? Girls! van Beyoncé wanneer je ergens je entree maakt.

Who run's this mother...

 3.       Ga naar Curated by Girls: New Feminity in de Melkweg Expo. Wat betekent het vandaag de dag om je vrouwelijk te voelen? Foto’s met okselhaar, vetrollen en door menstruatie bebloede onderbroeken. Lotte van Eijk, Miss Meatface en Alexander Norton zijn een greep uit 38 internationale artiesten die bij zich bij deze expo tentoonstellen. Met hun werk herdefiniëren ze de vrouwelijke identiteit en maken ze korte metten met stereotypes. Alleen dit weekend nog!

4.       Maak voor de vorm een protestbord met teksten als The Future is Female en Brace yourselves, women are coming.  

Foto via Unsplash

5.       In het Amsterdam Museum zie je nog tot en met 10 maart 1001 vrouwen in de 20e eeuw, een tentoonstelling over vrouwen met elk hun eigen verhaal en rol in de vorige honderd jaar. Je ziet bekende dames als Mies Bouwman en Prinses Juliana, maar tussen hen vind je ook onbekende vrouwen die veel hebben betekent in hun tijd. Ken je bijvoorbeeld Bet van Beeren? Zij opende al in 1927 een café op de Amsterdamse Zeedijk waar homoseksuele mannen en vrouwen meer dan welkom waren. Maak dus dit weekend nog kennis met deze bewonderingswaardige vrouwen.

6.       Hang je bh in de wilgen.

7.       Ga naar Mama Cash Festival in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Hier vieren ze Vrouwendag door feministische kunstenaars en activisten een platform te bieden. Muziek, beeldende kunst en optredens in het teken van de vrouw.  

8.       Draag je haar zoals Famke Louise op de cover van LINDA.meiden.

Foto via Instagram - LINDA.meiden

9.     Trek je meest extravagante outfit aan.

10.   Zeg: ‘Ik vrouw van jou’ tegen je lievelingslady.

11.   Ga voor je portie female film naar Lab111 in Amsterdam. Vanaf vandaag draaien hier de komende drie maanden twintig door vrouwen geregisseerde films gebundeld als Female Frame: Breaking The Celluloid Ceiling. Je ziet nieuwe, maar ook klassieke films waarin het draait om vrouwen en hun verhaal. De Tsjechische film Daisies gaat bijvoorbeeld over twee jonge vrouwen in de jaren '60 die zich afzetten tegen een onderdrukkende samenleving. Kijk hier voor het aanbod van Female Frame

12.   Lees Waarom we allemaal feminist moeten zijn, Als vrouwen aan de macht zijn en Culturele powervrouwen. Voor als je je nog even niet wilt verroeren.

13.   Blèr mee met Lekker met de meiden van MEROL. En Hou je bek en bef me.

Meiden, meiden, meiden!

14.   Ga naar UIT JE CLIT in de Melkweg en vier de gender-gelijkheid. Dans op jazz, soul, hiphop en elektronische beats samen met Fata Boom en Rachel Green.

15.   Drink vandaag alleen biertjes van Gebrouwen door Vrouwen.

16.   Laat je voortuin groeien.

17.   Kijk een film in Theater De Lieve Vrouw.

18.   Voel wederom de sisterhood met Sisters Are Doin' It For Themselves van Eurythmics en Aretha Franklin.

Behind every great man, there's a great woman.

Ga op Internationale Vrouwendag het land in en vergeet vooral je blauwe rakker niet. Want zoals je hierboven leest, krijg je met je CJP-pas een hoop korting op van alles wat maar een beetje met vrouwen te maken heeft.

Tik jij de 30 voorlopig niet aan en heb je nog geen CJP-pas? Je scoort er nu al eentje voor € 17,50 per jaar!

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.