Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Support
Word lid Mijn CJP
Wat je moet weten over de expositie van Erwin Olaf
27 FEB 2019 • Door Zoë Heijke • Beeld: Tamed & Anger, Anger, 2015 © Erwin Olaf • Meer blogs over Expo

Wat je moet weten over de expositie van Erwin Olaf

De splinternieuwe overzichtsexpositie van Erwin Olaf is de hype van dit moment. Geen idee? Wij praten je bij.

Ja, wij snappen dat je niet alles kunt lezen, zien of bijhouden. Dus misschien is de overzichtsexpositie van Erwin Olaf je een beetje ontgaan. Daarom vijf dingen die je moet weten voordat je 'm gaat zien mét CJP-korting.

1. Erwin Olaf is een van Nederlands beroemdste fotografen

Erwin Olaf is een belangrijke naam in de Nederlandse fotografiewereld. Olaf wilde in eerste instantie journalist worden, maar tijdens de opleiding aan de Hogeschool van Utrecht merkte hij dat dat niks voor hem was. Toen een docent hem een camera gaf, voelde dat meteen als vanzelfsprekend. Inmiddels heeft Olaf flink wat prijzen op zijn naam staan, waaronder de eerste prijs voor Jonge Europese Fotografen, een Amerikaanse Lucie Award (2008) en de Johannes Vermeerprijs (2011). Daarnaast ontwierp hij in 2013 de afbeelding van koning Willem Alexander voor de nieuwe euromunt en werd hij in 2014 benoemd tot lid van de Akademie van Kunsten.

Chessmen
Links: Chessmen, XVII, 1988. Rechts: Chessmen, XXIV, 1988. Met de fotoserie Chessmen won Erwin Olaf de eerste prijs voor Jonge Europese Fotografen.

2. Kenmerkend aan het werk van Erwin Olaf is zijn maatschappelijke betrokkenheid

Perfecte, filmische foto's met een oncomfortabele boodschap: dat is kenmerkend aan het werk van Olaf. Hij besteedt graag aandacht aan sociale kwesties en taboes. In zijn vroege werk doet hij dat vooral provocerend, zoals in een van zijn eerste series Chessmen (1988). Olaf laat zich voor de serie inspireren door het thema macht en het bordspel schaken. Op de foto's zie je geslachtsdelen, halfnaakte kleine mensen en lichamen in bondagekleding. In zijn latere series zoomt hij wat meer in op de kwetsbaarheid van de mens. Tamed & Anger (2015) is daar een goed voorbeeld van. Olaf maakte de portretten na de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo. Met de foto's wil hij laten zien hoe kostbaar vrijheid van meningsuiting is.

Tamed & Anger, 2015 door Erwin Olaf
Tamed & Anger, 2015 die Erwin Olaf maakte na de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo.

3. Erwin Olaf ziet zijn zelfportretten als een soort therapie

Olaf maakte in zijn carrière ruim vijftien zelfportretten, waarin je hem van zijn meest kwetsbare kant ziet. Neem bijvoorbeeld zijn eerste zelfportret: een zwart-witfoto uit 1985 waarop de 26-jarige Olaf te zien is met sperma in zijn haren en op zijn gezicht. 'Ik vierde dat ik homo was. Maar de seksualiteit omhelsde ik niet direct', vertelt Olaf in een interview met NRC. Ook de serie I Wish, I Am, I Will Be (2009) geeft een kijkje in de onzekerheden van Olaf. Hij beeldt zichzelf af op drie verschillende manieren: als jonge god, ouder wordende man en bejaarde met een zuurstofslang in zijn neus. Voor die serie liet hij zich inspireren door zijn eigen aftakelingsproces. Op zijn 36ste werd namelijk bij hem genetisch longemfyseem (een chronische aandoening aan de longen) geconstateerd.

4. De overzichtsexpositie van Erwin Olaf is een dubbelexpositie in Gemeentemuseum en Fotomuseum Den Haag

Super handig, want Gemeentemuseum en Fotomuseum Den Haag liggen naast elkaar. Zo kun je eerst in het Fotomuseum kijken naar de verandering die Olaf als fotograaf heeft doorgemaakt: van analoog werkende fotojournalist naar digitale beeldmaker en verhalenverteller. Vervolgens duik je het Gemeentemuseum in om het vrije werk van Olaf vanaf het jaar 2000 tot aan zijn nieuwste series te bewonderen.

5. De overzichtsexpositie van Erwin Olaf bevat een nog nooit eerder getoonde fotoserie

Zijn allernieuwste serie Palm Springs is voor het eerst te zien in Het Gemeentemuseum. Samen met Berlijn (2012) en Shanghai (2017) vormt Palm Springs een drieluik over steden in verandering. Het drieluik richt zich op Olafs zorgen over de vrijheid van meningsuiting en democratie en op de overdracht van de macht van de oudere generatie aan een nieuwe generatie. In Palm Springs richt Olaf komen vooral thema's als tienerzwangerschappen, discriminatie, religieuze misstanden en polarisatie terug.

Palm Springs, The Kite
The Kite, 2018 uit de splinternieuwe fotoserie Palm Springs van Erwin Olaf.

Zo, nu ben je klaar om naar Gemeentemuseum en Fotomuseum Den Haag te gaan. Vergeet niet je CJP-pas mee te nemen. Je bezoekt de overzichtsexpositie van Erwin Olaf dan namelijk met € 2,- korting.

Tik jij de 30 voorlopig niet aan en heb je nog geen CJP-pas? Je scoort er nu al eentje voor € 17,50 per jaar!

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.