Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Kunst voor een prikkie: 8 tips bij het kopen van je eerste schilderij
18 JAN 2019 • Door Donna Kersten • Meer blogs over Expo

Kunst voor een prikkie: 8 tips bij het kopen van je eerste schilderij

Een Monet-achtige schildering boven je wc of een opkomende moderne beeldhouwer in de woonkamer; het lijkt voor weinig mensen weggelegd. Is het dan echt onmogelijk om kunst aan jouw muur te hebben hangen? Nee, dames en heren! Het aanschaffen van een eigen kunstwerk is makkelijker dan je denkt. Daarom geeft CJP jou acht tips bij het aanschaffen van je eerste kunstwerk.  

1. Ontwikkel een eigen (unieke) smaak 

Een eigen smaak ontwikkelen is veel makkelijker dan je denkt. Bezoek beurzen, musea en galerieën om erachter te komen welke kunst je wel of niet raakt. Vraag jezelf af waarom je juist blij wordt van een kunstwerk. Of juist intens kwaad. Door jezelf dit soort vragen te stellen, ontdek je al snel een lijn in jouw favorieten. Als jij van rococo-achtige taferelen houdt, hoef je dus niet langs een galerie die volhangt met driehoekjes.   

2. Praat met mensen

Raadpleeg jouw eigen netwerk bij het willen aanschaffen van een fraaie creatie! Wie weet heeft één van jouw vrienden al eerder een Rembrandt look-a-like op de kop getikt. Handig, want deze vriend kan jou op sleeptouw nemen in de wereld van kunst. Wees ook niet bang om op galeriehouders af te stappen en ze het hemd van het lijf te vragen. Over het algemeen geldt dat zij a) graag over kunst praten en b) jou graag een duwtje in de juiste richting willen geven.   

3. Wees niet bang voor beurzen 

Kunstbeurzen zijn allang niet meer zo pretentieus als vroeger. Op beurzen vind je tegenwoordig allerlei soorten artistieke uitingen. Als kunstkoper met weinig ervaring is het vooral aan te raden om de eerste paar beurzen die je bezoekt gewoon lekker rond te dwalen en vooral te kijken. Zo krijg je een goed beeld van wat er überhaupt allemaal te koop is. De Affordable Art Fair in Amsterdam is heel toegankelijk. Of bezoek Art Rotterdam!  

4. Word verliefd!

Hoe zweverig het ook klinkt, het is belangrijk dat jij je aangetrokken voelt tot het kunstwerk. Het moet iets bij je losmaken. Voor een 'het ziet er wel leuk uit', moet je het niet doen. Voor een 'dit is het allermooiste werk wat ik ooit heb gezien', natuurlijk wel. Het is in ieder geval belangrijk dat je ernaar wil blijven kijken.  

5. Geef geen geld uit dat je niet hebt

Spreek met jezelf een prijs af en hou er eventueel rekening mee dat je uiteindelijk toch iets meer uitgeeft. Zorg er in ieder geval voor dat je niet ineens duizenden euros over de balk smijt (als je dat uberhaupt al op je bankrekening hebt staan...). Het zou zonde zijn als je geen huur meer kan betalen en jij en je kunstwerk een plekje onder de brug moeten vinden. 

6. Neem eens een kijkje op Instagram  

Kijk eens bij het werk van een beginnend kunstenaar. Die vraagt niet zo heel veel voor zijn werk. En wie weet wordt hij wel de nieuwe Roy Lichtenstein! Die heb jij dan al aan de muur hangen. Sliden in die DM's dus en vraag of jouw favoriete design te koop is.   

7. Lenen die handel! 

Kunst hoef je niet te kopen. Wat? Je leest het goed! Je kunt het namelijk ook lenen. Bij De Kunstuitleen bijvoorbeeld. Hier kun je werk voor een prikkie op de kop tikken. Wil je toch liever een kunstwerk bezitten? Dan is er ook de optie om gespreid te betalen. Kom maar op met die Picasso- muurschildering boven je bed.  

8. Meet je kunstwerk op  

Hier kunnen we heel makkelijk over zijn: pak die meetlint en meet alles op! Super lullig als jij een tof werk aanschaft om er vervolgens achter te komen dat het nergens past... 

Ben je er klaar voor om jouw eerste stappen in de wereld van kunst kopen te zetten? Mooi! Bij CJP krijg je korting op de Kunstuitleen Utrecht. Waar je niet alleen kunst kunt lenen, maar ook kunt kopen.  

Ben je ergens tussen de 18 en de 30 en heb je nog geen pas? Je scoort er nu al eentje voor € 13,50 per jaar! 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.