Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Is het terecht dat mensen wegliepen bij de nieuwste film van Lars von Trier?
15 JAN 2019 • Door Lika Verploegen • Meer blogs over Film

Is het terecht dat mensen wegliepen bij de nieuwste film van Lars von Trier?

Het lijkt je grootste nachtmerrie: meer dan honderd mensen lopen weg bij de film waar jij je hart en ziel in hebt gestopt. Maar niet voor Lars von Trier: deze controversiële regisseur vond zelfs dat zijn comedy-horror niet genoeg gehaat werd.

Jij vraagt je nu natuurlijk af of de film écht zo luguber is of dat die mensen zich gewoon aanstelden. Daar kan je nu zelf achterkomen, want de film draait in verschillende bioscopen met CJP-korting. Als je er geen tijd voor heb, kun je ook deze blog lezen. Ik heb de film alvast gekeken in FC Hyena – vette aanrader, alleen al om de chillste en zachtste bioscoopstoelen van de hele wereld. The House That Jack Built lijkt in eerste instantie een standaard horrorfilm: een seriemoordenaar vertelt op een poëtische manier hoe hij verschillende slachtoffers van het leven heeft beroofd. Maar met oog op de geschiedenis van Von Trier wordt het misschien toch een ander verhaal: de Deense regisseur heeft al wat absurdistische films op zijn naam staan (onder andere Melancholia en Nymphomaniac) en zich regelmatig procoverend geuit in de media. Ik ga mijn best doen om mijn ervaring onder woorden te brengen, want het was een nogal verwarrende belevenis.

Let op: deze blog bevat spoilers over de film!

16:00 uur

Ik ben mij mentaal aan het voorbereiden en doe vijf schietgebedjes waarin ik God vraag om in ieder geval één metgezel in de zaal. Horror kijk ik al niet in mijn eentje thuis, laat staan in de bioscoop. En wie gaat er nou naar de film op donderdagmiddag om 16:15 uur?

16:15 uur

Nou, wel acht mensen, mezelf incluis. De film begint rustig: hoofdpersoon Jack rijdt in zijn rode busje en komt een vrouw (Uma Thurman) tegen met autopech. Ze heeft een kapotte krik en deze moet gemaakt worden, zodat ze haar band kan vervangen. Na veel aandringen vanuit haar kant, besluit Jack haar naar de dichtstbijzijnde metaalbewerker te brengen. De mevrouw is ongelofelijk irritant, praat heel veel en maakt continu grapjes: 'je bent vast een seriemoordenaar met zo’n typisch rood busje’. Die is immers ideaal om een lijk in te vervoeren. De krik ligt het gehele gesprek tussen de twee in en je voelt ‘m al aankomen: Jack vindt de blonde mevrouw net zo irritant als ik en besluit de krik tegen haar voorhoofd te slaan. Hupsakee, dood. De toon is gezet. Vanaf hier ontrolt de film zich in een serie moorden die Jack beschrijft alsof het zijn mooiste kunstwerken zijn.

16:41 uur

Ik moet eerlijk toegeven dat ik best onder de indruk ben van Matt Dillons acteerwerk. Alleen weet ik niet zo goed of ik sympathie voor 'm heb of hem juist heel erg verafschuw. Waarschijnlijk beide. Dat Jack een seriemoordenaar met een dwangneurose is, maakt het verhaal een soort van komisch. Wel moet ik toegeven dat al het geslacht me inmiddels een beetje tegen begint te staan. Vooral wanneer hij een vrouw eerst laat stikken en haar daarna water met stukjes donut (?) probeert te voeren. Tot nu toe ben ik vooral heel erg in de war.

17:17 uur

De film bevat weinig muziek, waardoor mijn aandacht soms afdwaalt en ik mij dubbel zo hard erger aan de vrouw die voor mij een appel eet.

17:24 uur

Jack schiet twee kinderen dood met een jachtgeweer en het stel voor mij loopt de zaal uit. Ik schrik van mezelf, omdat ik merk dat ik erg goed ga op deze sensatie. Ik ben blij voor het stel dat ze de zaal op tijd hebben verlaten, want niet veel later molesteert Jack één van de lijkjes van de kinderen tot een miniatuurversie van The Joker. Het is een beetje lastig uit te leggen en ik hoop dat dit geen verkeerd beeld van mij schetst, maar het resultaat liet me lachen.

17:56 uur

Ik moet weer lachen, deze keer veel harder, wanneer Jack de borsten van een nieuw slachtoffer afsnijdt, de linker onder de ruitenwisser van een auto plakt en van de rechter een portemonnee maakt. Naast een seriemoordenaar met OCD is Jack ook gewoon vet duurzaam! Laat ik wel toegeven dat ik tijdens het snijproces even heb weggekeken, het geluid was naar genoeg.

18.00 uur

De film neemt ineens een vrij obscure wending wanneer er allemaal holocaustverwijzingen verschijnen (vooral in het licht van de Nazi-opmerking van Von Trier). Deze flikkerende zwart-witbeelden vind ik enger dan alle afgesneden lichaamsdelen die voorbij zijn gekomen. Vooral wanneer Jacks holocaust-fascinatie hem inspiratie geeft voor een groepsmoord. Als het woord mass-execution valt, zet ik mijn gedachten even uit. Meer zal ik er niet over loslaten, want het spoilergehalte van deze blog is al veel te hoog.

18:10 uur

Net wanneer je denkt dat het ergste is geweest, bouwt Jack een huis van al zijn bewaarde lijken. Ja, je leest het goed: een huis gemaakt van lijken. Dit ziet er precies uit zoals je denkt dat het eruitziet. Het doet mij helaas beseffen dat mijn humor donkerder is dan ik had gedacht, want ook deze gore scène laat me lachen. Wel begint mijn concentratiespanne te hopen dat het einde nabij is, deze zit duurt mij iets te lang.

18:45 uur

Von Trier weet mijn geduld flink op de proef te stellen. Zo ongeveer een half uur geleden is Jack begonnen met zijn enkeltje naar de hel (dat is overigens mijn interpretatie, Joost mag weten wat Von Trier met deze kruistocht bedoelt). Ik bedoel dit letterlijk: Jack is te voet op weg naar iets wat mij zeer doet denken een die vulkaanscène uit Lord of the Rings. Jack dondert overigens ook in de lava, net als Gollum met de ring. Terwijl ik de film uitloop ben ik uiterst tevreden (lees: trots): ik heb tweeënhalf uur stilgezeten en alle bloederige scènes doorstaan. De weglopers van Cannes snap ik wat beter. Het is niet geheel onbegrijpelijk dat je ergens tijdens deze film besluit te vertrekken, maar dan voor een plaspauze of om de doorbloeding in je benen weer op gang te krijgen. Niet omdat de film zo, ik citeer, ‘disgusting’ is. Dat valt allemaal reuze mee, op die afgehakte tiet na dan. Ik concludeer dat The House That Jack Built een typische film is om gezien te hebben, maar iets minder om te zien.

De vulkaanscène van Lord of the Rings

Wil jij liever zelf oordelen over The House that Jack Built? Als CJP'er krijg je korting bij verschillende filmhuizen en bioscopen. Bijvoorbeeld bij FC Hyena, waar ik deze verwarrende ervaring mocht ondergaan. Of bij LUX, De FilmHallen of KINO.

Ben je ergens tussen de 18 en de 30 en heb je nog geen pas? Je scoort er nu al eentje voor € 13,50 per jaar!

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.