Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Falen is goed voor je, deze artiesten deden het ook
03 JAN 2019 • Door Lika Verploegen • Meer blogs over Muziek Theater

Falen is goed voor je, deze artiesten deden het ook

Soms moet je gewoon op je bek gaan om uiteindelijk weer sterker terug te komen. Kijk maar naar Beyoncé, Andy Warhol en Anderson .Paak. 

Waarom zouden we het falen niet vieren? Het betekent heus niet het einde van de wereld. Zoals Victory laat zien, een dansvoorstelling vol glansrijk gefaal zonder enige schaamte. Bovendien maakt het je alleen maar sterker (in de meeste gevallen dan). De volgende artiesten bewijzen dat het ook met jou goed kan komen nadat je flink bent afgegaan. Zij wisten zelfs na faillissementen, afwijzingen, geschoren kapsels en reputatieverwoestende kritieken er nog bovenop te komen.

Andy Warhol

De koning van de pop art: Andy Warhol. Zijn Orange Marilyn, een van de dertien portretten die Warhol van Marilyn Monroe maakte, bracht ruim twaalf miljoen euro op. Waarschijnlijk niet wat hij verwachtte toen hij in 1956 een van zijn tekeningen retour ontving, omdat het Museum of Modern Art er geen plek voor had (lees: plek voor wilde maken). Vandaag de dag hangen er 168 werken van hem in het MOMA.

U2

Het heeft een poosje geduurd voordat U2 getekend werd, want niet iedereen geloofde in de potentie van deze Ierse rockband. Onder andere het Londense platenlabel RSO Records dat de jongens als ‘ongeschikt’ bestempelde. Gelukkig was daar later Island Records, die de band wel het vertrouwen gaf. Dat is maar goed ook, want wat zouden we zonder Sunday Bloody Sunday in de Top 2000 moeten?

Madonna

Madonna was niet altijd de Queen of pop. Daar moesten wat tegenslagen aan vooraf gaan. Bijvoorbeeld de afwijzing van Jimmy Ienner van Millenial Records, die haar doodleuk vertelde dat ze nog niet ‘ready’ was. Vervolgens werd ze getekend door Sire Records en verkocht ze van haar eerste cd maar liefst tien miljoen exemplaren. In your face, Ienner.

Stieg Larsson

Degene die nog nooit van The Girl with the Dragon Tattoo heeft gehoord die … nou ja, die heeft gewoon niet zo goed opgelet. Het boek is namelijk een flinke bestseller en geschreven door de succesvolle Stieg Larsson. Ironisch als je weet dat Larsson ooit werd afgewezen door de Joint Comittee of Colleges of Journalism in Stockholm. De Zweed nam vervolgens het heft in eigen handen en richtte een eigen antiracistisch journalistiek magazine op. Wat nou ‘niet goed genoeg’?

De brief waarin Larsson werd afgewezen.

Ed Sheeran

Het succes van deze Britse zanger behoeft verder geen uitleg. Toch heeft Ed misschien wel het record aan afwijzingen van labels op zijn naam staan: twintig labels vonden ‘m ‘niet geschikt’. Zacht uitgedrukt dan, want naar eigen zeggen werd de volgende pijnlijke reden gegeven: ‘Being slightly chubby and ginger isn't a good marketing tool for us.’ Au.

Jonna Fraser

Jonna kwam ooit Kees de Koning (baas van TopNotch) tegen tijdens zijn taakstraf en gaf hem een usb met wat tracks. Kees nam de usb niet aan en vertelde Jonna dat hij moest mailen. Jonna volgde zijn advies netjes op, maar kreeg nooit een reactie. Kees had duidelijk niet verwacht dat Jonna later zo'n hitjesmachine zou worden.

Bij 538 vertelt Jonna over zijn ontmoeting met Kees de Koning

Britney Spears

Als Britney 2007 kon doorstaan, kan jij alles aan.

Beyoncé

We kunnen het bijna niet geloven, maar ooit, in een mega ver verleden, is het voorgekomen dat Queen B ergens in faalde. Destiny’s Child verloor namelijk de eerste talentenjacht waar ze aan meedeed. Laten we het er maar ophouden dat het ongetwijfeld de schuld van LaTavia, Nikki en Nina was.

Marco Borsato

Het was het schokkendste nieuws van 2009, op het overlijden van Michael Jackson na dan: het faillissement van Marco Borsato. Hoewel het even heeft mogen duren, is de zanger inmiddels volledig uit zijn financiële problemen. Lekker bezig, Marco.

Anderson .Paak

Het verhaal van Anderson .Paak is misschien wel de heftigste van dit lijstje. Na een verleden waarin zijn beide ouders in de bak zaten, zijn eigen huwelijk na een maand op de klippen liep, hij op een wietplantage werkte, ontslagen werd en daardoor dakloos raakte, is het des te indrukwekkender dat hij zo'n goede carrière heeft opgebouwd.

Anderson .Paak over zijn verleden.

50 Cent

Succes is niet eeuwig, zelfs niet na een hit als Candy Shop. Hoewel 50 Cent er lang van heeft mogen genieten, ging hij in 2015 failliet. Zelfs zijn meest recente album Animal Ambition leek hem niet uit de schulden te halen. Totdat hij op het geniale idee kwam om het voor bitcoins te verkopen. Zo bracht het album (waarvan slechts 150.000 exemplaren werden verkocht) uiteindelijk alsnog miljoenen op.

Weezer

De loopbaan van de Amerikaanse rockband Weezer bewijst dat je je nooit blindelings moet laten leiden door de mening van anderen. Toen Weezer in 1996 Pinkerton uitbracht, werd het overladen met kritiek: velen noemden dit tweede album een commerciële flop. Dit had zoveel effect op hun reputatie dat ze bijna uit elkaar gingen. Het is goed dat ze dit niet hebben doorgezet, want het album veranderde later van een flop naar hun ‘meest geroemde werk’.

Zin in meer gefaal? Haal een kaartje voor Victory met € 6,- CJP-korting. Tijdens deze voorstelling geniet je van vier performers en hun overload aan gefaal. Dat in een mix van dans, theater en slapstick.

Ben je ergens tussen de 18 en de 30 en heb je nog geen pas? Je scoort er nu al eentje voor € 13,50 per jaar!

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.