Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Support
Word lid Mijn CJP
Een ode aan Timothée Chalamet
06 DEC 2018 • Door Zoë Heijke • Beeld: Beautiful Boy (2018) • Meer blogs over Film

Een ode aan Timothée Chalamet

Zijn charmante blik, krullende haar, goede stijl, maar vooral acteertalent lijkt bij menig mens in de smaak te vallen. Zo ook bij redacteur Zoë: 'Timothée Chalamet is hét filmtalent van nu'.

Een ode: de Grieken deden het al vele jaren eerder en ik vind dat we het wat vaker moeten doen. Gewoon, omdat je iemand bewondert of iemand je fascineert. Daarom breng ik een ode aan het nog niet zo lange oeuvre van Timothée Chalamet: hij is immers nog maar tweeëntwintig jaren jong.

Homeland

Ja, Timothée is er vroeg bij als acteur. Op zijn dertiende heeft hij al bijrollen in de series Law & Order en Loving Leah. Drie jaar later volgt een rol in het tweede seizoen van Homeland, waarin hij de zoon van de vicepresident speelt. Hij pakt niet echt een gezellige rol, spoiler alert: hij vermoordt iemand in een hit-and-run en gaat zelf dood door een explosie. Gelukkig houdt het hier niet bij op. Hij speelt nog in de films Men, Woman & Children, Spinners en Worst Friends.

Interstellar

Toch valt hij mij pas echt op in Interstellar, een mindblowing film over wormgaten, ontdekkingsreizen en nieuwe dimensies. Timothée speelt Tom, de zoon van Cooper (Matthew McConaughey). Hoewel hij een kleine rol pakt, weet hij een paar sterke scènes neer te zetten. Waaronder eentje met zijn filmvader: op het moment dat Cooper afscheid neemt van Tom, krijgt Timothée het voor elkaar om zowel begrip als onbegrip in zijn gezichtsuitdrukking te laten zien. Het zijn de kleine gebaren die de scène hartverscheurend maken. De subtiele kromme rug, de armen langs zijn smalle lijf en de minimale glimlach die hij op zijn gezicht tovert als zijn vader hem omhelst. Ik heb nog nét geen tranen.

Call Me by Your Name

Na Interstellar volgen nog One and Two, The Adderall Diaries, Love the Coopers en Miss Stevens. En dan, in 2017, komt de échte doorbraak met Call Me by Your Name. Timothée speelt de 17-jarige Elio Perlman, die de zomer met zijn ouders doorbrengt in Noord-Italië. Zoals elk jaar heeft zijn vader (Michael Stuhlbarg), die hoogleraar archeologie is, een ambitieuze student uitgenodigd om de zomer met de familie door te brengen. Dit keer is dat de 24-jarige blonde god Oliver (Armie Hammer). In de broeierige Italiaanse zomer ontwikkelt zich een flirterige vriendschap tussen Elio en Oliver, die uitgroeit tot liefde. Zoals liefde écht is: ingewikkeld, met onuitgesproken verwachtingen, twijfels en pijn. En weer pakt Timothée dat brede palet aan emoties. Het ene moment reageert hij geïrriteerd als Oliver een hap dreigt te nemen van de druipende perzik en het andere moment stort hij zich huilend in Olivers omhelzing. Oooh, heimwee naar die zinderende zomerliefde.

Lady Bird

Zijn rol als Elio levert hem dit jaar een Oscarnominatie op voor beste acteur. Dat maakt hem de jongste genomineerde in die categorie in tachtig jaar. Lof, lof, lof! En in datzelfde jaar pakt Timothée gewoon weer een kleine bijrol in de coming-of-age-film Lady Bird. Hij speelt een charmante, jonge muzikant en weet die rol met humor neer te zetten. Check vooral even de scène hieronder.

Beautiful Boy

En nu heeft hij weer zo’n mooie hoofdrol in Beautiful Boy. Timothée speelt de 18-jarige drugsverslaafde Nic Sheff. Ook dat doet hij weer fenomenaal. Hoe erg de status van Nic ook is, Timothée weet hem steeds zo aandoenlijk, lief en klein te houden. En dat maakt de wanhoop van zijn vader (Steve Carell) nog beter voelbaar. Vooral de scène in het café is hartverscheurend. En ja, hier is weer zijn vermogen om razendsnel van emotie te veranderen goed te zien. Van liefdevol en schuldbewust kan hij ineens ontzettend boos worden. Bijna alsof iemand anders zijn lijf overneemt.

A Rainy Day in New York

En dan... Heel even lijkt hij zijn imago te beschadigen als hij voor een rol in de nieuwe film van Woody Allen, A Rainy Day in New York kiest. Maar nadat Allen opnieuw wordt beschuldigt voor seksueel misbruik, doneert Timothée zijn volledige salaris voor die film aan goede doelen. Dat doet hij goed: naast dat hij eerlijk is over zijn foute keuze, laat Timothée zien dat hij weet hoe de huidige tijdsgeest in elkaar zit. En ook dat maakt hem een goede acteur. Ja, geloof mij: Timothée is hét filmtalent van nu.

Je kunt Timothée nu zien in Beautiful Boy in verschillende filmhuizen en bioscopen door heel Nederland. Met CJP krijg je tot € 3,50 korting op je ticket. 

Ben je ergens tussen de 18 en de 30 en heb je nog geen pas? Je scoort er nu al eentje voor € 13,50 per jaar!

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.