Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Support
Word lid Mijn CJP
Deze kunstwerken zijn gewoon met een iPhone gemaakt
13 DEC 2018 • Door Zoë Heijke • Beeld: Tangerine • Meer blogs over Film Expo Shoppen Lifestyle

Deze kunstwerken zijn gewoon met een iPhone gemaakt

Van prijswinnende films tot expositiewaardige foto's. Deze vier parels zijn met een iPhone gemaakt.

Met je iPhone kun je heerlijk bellen, appen en scrollen op Instagram tot je er bij neervalt. Zeker met die 20% extra data van Ben. Maar wist je ook dat je met je telefoon behoorlijk vette kunst kunt maken?

1. Charlotte Prodger won de Turner Prize met een iPhone film

Kunstenares Charlotte Prodger reflecteert in de film Bridgit op haar afkomst, genderidentiteit en seksualiteit. En dat doet ze op een wel heel poëtische manier. De film neemt je mee van een statisch beeld van haar eigen lichaam naar de grijze Schotse zee en van het deinende dek van een veerboot naar natte bossen, onder leiding van haar zachte, kalme stem. Kijk hieronder even naar een stukje van Bridgit, waar ze begin deze maand de belangrijkste Britse kunstprijs mee won. Eerder sleepten Rachel Whiteread, Damien Hirst en Steve McQueen de Turner Prize binnen: om even aan te geven hoe belangrijk de prijs wel niet is. En dat flikt Prodger dus gewoon met de kwaliteit van een iPhone.

2. Noah Latif Lamp en Ciro Duclos stopten een iPhone in giethars

Klinkt echt super onhandig, maar dat is nou juist het het idee achter het kunstwerk van Noah Latif Lamp en Ciro Duclos. De in giethars gegoten iPhone heet 0642764284, waar je de telefoon op kunt bereiken. Of eh, bereiken? Als je het kunstwerk belt, krijg je een voicemail in drie verschillende talen te horen, waarna je een bericht kunt achterlaten. Ben je niet zo van het bellen? Je kan ook sms’en, maar niemand zal ooit je bericht beantwoorden. Het werk vormt zo een soort biechtstoel voor de geheimen van iedereen die contact zoekt met de telefoon. 0642764284 kun je helaas niet (meer) in levende lijve zien, want het werk wordt nu niet tentoongesteld. Maar je kunt wel een kijkje nemen bij INDEBT STUDIO, waar meer van hun werk is te zien.

0642764284 van Noah Latif Lamp en Circo Duclos
0642764284 © Noah Latif Lamp en Circo Duclos

3. Joana Choumali bewerkte haar iPhone-foto's met een filter van naald en draad

Ça va aller’, ofwel ‘het komt wel goed’ is een veelgebruikte uitdrukking die mensen in Ivoorkust gebruiken om elkaar gerust te stellen. Zelfs na een zwaar traumatische gebeurtenis als de terroristische aanslag in de badplaats Grand-Bassam in maart 2016. Drie weken na de aanval maakte kunstenares Joana Choumali een aantal indrukwekkende foto’s met haar iPhone. Een soort snapshots, alsof je de stad door haar ogen ziet. Vervolgens stikte ze met naald en draad door de foto’s heen om de lege plekken te markeren. Het resultaat: een kleurrijke fotoserie over een kille, verdrietige wereld.

Ça va aller door Joana Choumali
Ça va aller © Joana Choumali

4. Sean Baker maakte Tangerine met een minibudget en iPhone

Vóór de prachtige The Florida Project maakte regisseur Sean Baker de minibudgetfilm Tangerine. En wat moet ik me dan voorstellen bij een minibudget? Nou, dat is ongeveer het geld dat je voor een nieuwe wasmachine neerlegt. Baker had geen centen voor dure camera’s, dus schoot hij de film met zijn iPhone. Dat maakt het nóg toffer hoe de kleuren van het scherm knallen in de energieke, grappige en ontroerende film over transgenderescort Sin Dee, die na 28 dagen in de cel ontdekt dat haar verloofde het met een ander doet. Met een witte vrouw notabene! Wat volgt is een strooptocht door de wijk, op zoek naar wraak.

Ja, wij snappen natuurlijk ook dat het maken van die kunstzinnige films en foto's data slurpt. Daarom trakteert Ben je op 20% extra data op je internetbundel. Heb je nog geen CJP-pas? Wij spelen voor kerstman: alleen nu scoor je een pas voor € 13,50 in plaats van € 17,50 per jaar! 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.