Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Zo zou een expositie over Nederland eruitzien
02 NOV 2018 • Door Rick van Veluw • Meer blogs over Expo

Zo zou een expositie over Nederland eruitzien

In deze tijden van oprukkend nationalisme dragen wij ook graag ons steentje bij. In navolging van de expo Cool Japan – met het beste van de Japanse popcultuur – presenteren wij u de expo Nederland, best een gaaf land.

Want Japan mag dan misschien Hello Kitty, Pokémon en samoerais hebben: wij zijn apetrots op frikadelbroodjes, Mastermovies en Bløf. Deze hoogtepunten uit de Nederlandse popcultuur vind je sowieso terug in de expo Nederland, best een gaaf land:

Ernst, Bobbie en de rest

Pianoles? Bweh! Ernst, Bobbie - en toch ook zeker de rest - zijn absolute iconen in de Nederlandse popcultuur. Als geen ander wisten ze nietszeggende avonturen – ‘Ernst! Laten we deze vermiste kat gaan zoeken!’ – te verpakken in amusante kindertelevisie. Pas later kreeg je door dat dit twee volwassen mannen waren, en ze gewoon Gert-Jan en Erik heetten.

Heel vaak op het stoplichtknopje drukken

Fuck Zwarte Piet, maar laten we deze prachtige Nederlandse traditie nooit bij het grofvuil zetten. Nog altijd leven miljoenen Nederlanders in de illusie dat het licht sneller op groen springt als je maar zo vaak mogelijk op het knopje drukt. Laat ze in die waan: dit is cultureel erfgoed.

Mastermovies

Dankzij het geweldige werk van Merijn & Tobias werd de Nederlandse taal verrijkt met uitspraken als ‘mooie krans op zo’n lelijk wijf’, ‘ik heb een nieuwe batsslet, je oma’ en natuurlijk ‘hee klootviool!’. Daar zijn duizenden bouwvakkers ze tot op de dag van vandaag dankbaar voor.

De Kring

Valt er wat te vieren? Dan heb je De Kring nodig! Zet stoelen, banken en krukken in een prachtige ronde cirkel en zitten maar. Fingers crossed dat jij vanavond niet naast je oersaaie tante Gerrie zit, want in De Kring wissel je nooit van stoel. Wat een feest!

Gezelligheid kent geen tijd.

Karbonkel

Vraag de gemiddelde Nederlander naar zijn of haar grootste angst en ‘Karbonkel’ is het antwoord. Dit wanstaltige, doodenge en gruwelijke personage uit Ik Mik Loreland heeft verschillende kinderen aan een serieus trauma geholpen.

Frikadelbroodjes

Nederland is een land waar mensen nooit stoppen met innoveren. De frikadel was al een fraai staaltje hogere snackkunde, maar met het frikadelbroodje werd daar een culinaire, overtreffende trap aan toegevoegd. Zonder deze delicatesse zouden middelbare scholieren niet overleven.

Wa-ter-tan-den.

Bløf

Leuk, zo’n petitie van Tim Hofman om het kinderpardon te hervormen, maar waar blijft die petitie om van Zoutelande het volkslied te maken?

Merci geven als bedankje

Stel: je maait het gras van de buurman als ‘ie op vakantie is. Je geeft in de stromende regen een lift aan iemand met een lekke band. Of je schildert het tuinhek van je oma. Wat krijg je dan? Een lekkere grote doos Merci-chocolaatjes! Zo bedanken wij mensen in Nederland.

Hét bedankje van het Nederlandse volk.

Boer zoekt Vrouw

Nee, Boer zoekt Vrouw is geen Nederlandse uitvinding, maar Sinterklaas komt ook gewoon uit Turkije. Boer zoekt Vrouw is hoe dan ook een essentieel onderdeel van de Nederlandse popcultuur, met de HEMA-outfits van Yvonne Jaspers, de talloze ongemakkelijke gesprekken en boeren als Henk, Frank, Jan en Wim.

Jan-Peter Balkenende die van een skateboard valt

Een letterlijke en figuurlijke aardschok in de Nederlandse geschiedenis. President Jan Peter Balkenende voelt zich in 2006 nergens te groot voor: natuurlijk wil hij wel even op een skateboard gaan staan. Hij gaat hartverwarmend onderuit en geeft het Nederlandse volk een YouTube-video waar we nog jaren mee vooruit kunnen.

Voorlopig moet je nog even wachten op de expo Nederland, best een gaaf land maar tot die tijd kun je terecht in het Tropenmuseum voor Cool Japan. Met CJP scoor je er € 8,- korting. 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.