Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Support
Word lid Mijn CJP
Van Steve Jobs tot Edith Piaf: zo zet je een legende neer
01 NOV 2018 • Door Rick van Veluw • Beeld: Bohemian Rhapsody • Meer blogs over Film

Van Steve Jobs tot Edith Piaf: zo zet je een legende neer

Ga er maar aan staan: een wereldster van epische proporties spelen in een grote film. Rami Malek gaat het goed af als Freddy Mercury in Bohemian Rhapsody, maar deze acteurs en actrices deden het pas écht perfect.

Joaquin Phoenix als Johnny Cash in Walk the Line

Je kunt eruitzien als Johnny Cash, maar ook klinken als Johnny Cash? Onmogelijk. Behalve voor Joaquin Phoenix. In het bejubelde Walk the Line weet hij het stemgeluid van the man in black te benaderen. Zijn charisma doet de rest, zelfs als Cash aan lager wal raakt.

Naomi Watts als Princess Diana in Diana

Oké, de recensies voor Diana waren niet je-van-het. The Guardian vergeleek de film zelfs met een auto-ongeluk. En ja, dat is - voor notabene een Britse krant - best een smakeloos commentaar. Aan Naomi Watts heeft het niet gelegen: zij bestudeerde de maniertjes van de prinses minutieus, nam een neusprothese en doet haar voor één keer herleven in deze niet zo geslaagde biopic.

Philip Seymour Hoffman als Truman Capote in Capote

Is er een hogere vorm dan ‘acteren’? Want Philip Seymour Hoffman verdient zijn eigen kunstvorm in Capote. Hij speelt Truman Capote niet, hij is het. Dat ligt nog niet eens aan zijn perfecte imitatie van zijn nasale stem of de manier waarop hij zich door een ruimte beweegt. Seymour Hoffman weet als geen ander het interne conflict van Capote bloot te leggen als hij schrijft aan zijn roman In Cold Blood.

Daniel Day-Lewis als Abraham Lincoln in Lincoln

Misschien wel een van de beste character-actors ooit, die Daniel Day-Lewis. Volledig opgaan in een personage is wat hij het liefste doet. Dat betekent heel veel oefenen en alle maniertjes, eigenschappen en gebaren van een karakter absorberen en je eigen maken. Knap lastig, helemaal als jouw karakter al jaren dood is. Toch zette Daniel Day-Lewis in Lincoln een geloofwaardige en plechtige Abraham Lincoln neer. Hij kreeg er terecht een Oscar voor.

Meryl Streep als Florence Foster Jenkins in Florence Foster Jenkins

Je merkt intussen: de meeste biopics dragen de naam van het hoofdpersonage. Zo ook in Florence Foster Jenkins waarin Meryl Streep de rol van de slechtste operazangeres ter wereld vertolkt. Want zo werd Foster Jenkins genoemd: een schatrijke vrouw op leeftijd die ondanks haar verschrikkelijke stem in grote zalen de valse noten aaneenreeg. Streep speelt haar met veel lol en maakt van Foster Jenkins een aandoenlijke, vreemde, maar vooral lieve vrouw.

Eddie Redmayne als Stephen Hawking in The Theory of Everything

Nog twee weekjes wachten en dan kun je Eddie Redmayne weer met een toverstokje zien rondrennen in Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald. Tot die tijd kun je prima The Theory of Everything (nog eens) kijken. In deze biopic over het leven van Stephen Hawking overtuigt Redmayne op griezelige wijze als de wetenschapper met ALS. Een halfjaar lang keek Redmayne alle interviews die Hawking ooit deed en trainde hij zijn lichaam om Hawkings spierziekte te simuleren.

Marion Cotillard als Edith Piaf in La Vie en Rose

Nooit eerder ging de Oscar voor beste actrice naar een Franstalig personage. Tot in 2006: het Oscar-comité werd omvergeblazen door Marion Cotillard als Edith Piaf. Logisch ook, want Cotillard haalde alles uit de kast: ze speelt Piaf vol levenslust, woede en wanhoop. Een prijzenregen volgde en op het filmfestival van Berlijn kreeg de Franse actrice een staande ovatie van een kwartier.

Hoe Rami Malek het er vanaf brengt als Freddy Mercury in Bohemian Rhapsody zie je nu in filmhuizen en bioscopen door heel Nederland. Natuurlijk met CJP-korting! Zoals je van ons gewend bent.

Ben je tussen de 18 en de 30 en heb je nog geen pas? Je scoort er nu al eentje voor € 13,50 per jaar!

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.