Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Van chirurgische lampen en scalpels naar rood pluche en popcorn
29 NOV 2018 • Door Zoë Heijke • Beeld: LAB111 • Meer blogs over Film Theater Lifestyle

Van chirurgische lampen en scalpels naar rood pluche en popcorn

Sommige gebouwen zijn vanaf dag één bedoeld als bioscoop of theater, maar er zijn ook culturele panden die al een totaal ander leven achter de rug hebben.

Een oud gebouw herbestemmen in plaats van slopen, levert soms fantastische plekken op. Zoals een politiebureau dat nu dienst doet als bioscoop of een oude kroepoekfabriek waar je vandaag de dag heerlijk kunt dansen. Wij schijnen een lichtje op vijf parels:

Louis Hartlooper Complex, Utrecht

Hoewel het Louis Hartlooper Complex niet meer is weg te denken uit het Nederlands Film Festival (het is één van de vaste locaties) had het tot 1999 absoluut niks te maken met kunst en cultuur. Het gebouw is in de stijl van de Amsterdamse School ontworpen en diende jarenlang als politiebureau. Dat is nog een beetje te zien aan de glas-in-lood ramen en de gevel die grotendeels in originele staat is gehouden. Vanwege de monumentenstatus van het gebouw, mocht er niets aan de buitenkant van het pand worden gedaan. Best een lastige klus als je er bioscoopzalen in wil plaatsen. De oplossing: ondergrondse zalen.

LAB 111, Amsterdam

Ja, ook dit gebouw heeft in een eerder leven niets met kunst te maken gehad. LAB111 in Amsterdam: een redelijk nieuwe bioscoop in een gebouw uit het jaar 1928. Dit gebouw was een pathologisch anatomisch laboratorium. In minder dure woorden: een plek waar zo nu en dan een lijk werd bestudeerd. Het gebouw is enkele jaren geleden verbouwd, waarbij de bouwstijl van de Amsterdamse School nog redelijk intact is gebleven. Dat zie je bijvoorbeeld aan het veelvuldige gebruik van baksteen en de rechthoekige vormen. Nu vind je er naast een filmtheater ook een fijn café-restaurant. Hoewel er geen lijken meer in het gebouw aanwezig zijn, zie je nog steeds elementen terug van het vroegere laboratorium: chirurgische lampen en oude instrumenten staan tussen antieke filmposters en hippe planten. 

Burgerweeshuis, Deventer

Misschien kun je het al van de naam afleiden, maar in het Burgerweeshuis woonden vroeger kindjes zonder ouders. En met 'vroeger' bedoelen we voor het jaar 1930. Het laatste weeskind verliet in 1930 het gebouw, waarna het nog even dienst heeft gedaan als bejaardenhuis. Vervolgens stond het langdurig leeg en toen, in 1994, kwam iemand met het goede idee om er een poppodium van te maken. Inmiddels biedt het al bijna een kwart eeuw plek aan nationale acts, internationale sterren en beginnende artiesten. Zo speelde Blaudzun er zijn eerste show voordat hij de nationale muziekscene veroverde.

Podium Mozaïek, Amsterdam

LAB111 is niet het enige culturele gebouw in Amsterdam met een ander verleden. Een eindje verderop, in Bos en Lommer, zit Podium Mozaïek. In een vorig leven was het opvallende witte gebouw een gereformeerde kerk met de naam de Pniëlkerk of Theelichtje. Dat is nog goed te zien: de buitenkant is volledig intact gelaten en alleen waar nodig hersteld. Sinds 2005 vind je er een theater en huisartsenpraktijk. Oh, én je kunt er ook nog terecht voor heerlijke Turkse onbijtjes. 

 

Kroepoekfabriek, Vlaardingen

Nee, aan dit poppodium zit absoluut geen garnalenluchtje. De voormalige kroepoekfabriek is grondig geschrobd, geschuurd en geverfd. Het gebouw stamt uit 1903 en was oorspronkelijk een pakhuis voor de fabricage van geoliede goederen. De laatste rol van het pand was die van kroepoekfabriek, vandaar de naam. Nu biedt de Kroepoekfabriek live-acts die ruiken naar succes, van pop tot rock en van hiphop tot techno. Je kunt er verliefd worden op een nieuwe dj of los gaan bij gelauwerde bands: internationaal tot lokaal talent bestormt het podium.

Als CJP’er zwaai je nonchalant met je blauwe pasje en vele euro’s blijven bespaard. Dat terwijl je getuige bent van geweldige optredens of indrukwekkende films. Zo ook bij deze vier historische gebouwen: Louis Hartlooper Complex, LAB111, Podium Mozaïek en de Kroepoekfabriek.

Ben je ergens tussen de 18 en de 30 en heb je nog geen pas? Je scoort er nu al eentje voor € 13,50 per jaar!

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.