Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Support
Word lid Mijn CJP
Suspiria: we hebben nog wat vragen
28 NOV 2018 • Door Rick van Veluw • Beeld: Suspiria • Meer blogs over Film

Suspiria: we hebben nog wat vragen

Als je houdt van een goed WTF-moment op z’n tijd: check vooral heksenfilm Suspiria van Call Me By Your Name-regisseur Luca Guadagnino. Wij zagen ‘m al en we hebben nog wat vragen.

Want films zijn – godzijdank – niet altijd glashelder en eenduidig. Daarom hebben wij nog wat vragen na het zien van Suspiria, een film over Susie Bannion (Dakota Johnson) die zich in Berlijn aansluit bij een mysterieuze dansschool geleid door Madame Blanc (Tilda Swinton). Pas op: SPOILERS AHEAD!

Wie of wat is dat zwarte monster in de grande finale?

Surprise, surprise: Susie blijkt in het bloedige slot al die tijd Mother Suspiriorum te zijn geweest. Natuurlijk moet er dan wraak worden genomen op moeder Markos - de afzichtelijke opperheks van de dansschool - en al haar andere nare volgelingen. Dat doet Susie niet zelf, maar daarvoor roept ze een pikzwart, doodeng wezen op. Hartstikke spectaculair en griezelig enzo, maar wie of wat is dit zwarte monster?

De dansvoorstelling 'Volk' is een hoogtepunt in de film.

Waarom pleegt een van de heksen halverwege de film zelfmoord?

Door het gruwelijke slot zou je bijna vergeten dat één van de heksen halverwege Suspiria een broodmes op haar keel zet tijdens het ontbijt. Ergens een voorbode van de finale: het bloed spuit als een fontein uit haar opengesneden nek. Maar waarom? Is ze domweg depressief? Of wil ze niet langer onder heerschappij van moeder Markos leven?

Waarom zijn alle danseressen in de geheime ruimtes van de dansschool zo gruwelijk misvormd?

Van spoiler naar spoiler: aan het einde van Suspiria blijkt dat moeder Markos Susie’s lichaam graag wil overnemen. Daarom wordt ze ook met open armen ontvangen in de dansschool. Maar hoe zit dat met de misvormde danseressen in de geheime ruimtes onder de Markos-academie? Zo te zien had Susie verschillende voorgangsters die allemaal gruwelijk misvormd hun dagen slijten in een donkere crypte. Waren ze niet goed genoeg voor Markos of is dit een straf voor danseressen die niet luisteren? We zien immers hoe het Olga vergaat als ze besluit haar biezen te pakken…

Auw.

Wat is de betekenis van de Lufthansa-kaping en alle RAF-dreiging in de film?

Luca Guadagnino is behoorlijk ambitieus in Suspiria: hij probeert allerlei thema’s tegelijk in zijn film te verwerken. Moederschap, macht(smisbruik), het patriarchaat, schuld: het komt allemaal min of meer voorbij. Misschien neemt hij iets teveel hooi op zijn vork, want de setting van de film – het Berlijn van 1977 -  werkt niet echt door in het verhaal. In Suspiria krijg je af en toe iets mee van de kaping van een Lufthansa-vlucht door het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina. Of de aanslagen van de marxistische terreurgroep Rote Armee Faktion (RAF) passeren kort de revue. Wat is nu precies de relatie tussen deze onrustige Duitse herfst en de heksenschool van Markos?

Tilda Swinton als Madame Blanc.

Waarom is er zo’n grote verhaallijn met dokter Josef Klemperer?

Oké, misschien is dit geen vraag, maar eerder een kritiekpunt. Tilda Swinton mag in Suspiria ook nog opdraven als de stokoude dokter Josef Klemperer. Niet dat je haar herkent hoor: ze zit onder een dikke laag make-up en kreeg voor de film zelfs – op haar verzoek – een penisprothese aangemeten. Maar wat het perspectief van Klemperer nou toevoegt aan Suspiria, blijft voor ons een raadsel. Misschien is het fijn om door zijn ogen te kijken naar de Markos dansacademie, maar dat verhaal over zijn vermiste vrouw en de tocht naar zijn zomerhuisje zijn tamelijk irrelevant. Ze halen bovendien de vaart uit de film.

Tilda Swinton als Josef Klemperer.

Suspiria gezien en zit jij ook nog vol vragen? Laat het ons weten! Wil je de film alsnog/nog één keer zien of heb je trek in een andere spraakmakende film? Met CJP krijg je korting op filmhuizen en bioscopen door heel Nederland!

Ben je ergens tussen de 18 en de 30 en heb je nog geen pas? Je scoort er nu al eentje voor € 13,50 per jaar!

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.