Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Support
Word lid Mijn CJP
Inspiratie nodig? Ga poepen!
20 NOV 2018 • Door Amy van Lammeren • Beeld: Artivive • Meer blogs over Lifestyle

Inspiratie nodig? Ga poepen!

Je staart al een uur naar een leeg papier en slaat jezelf een paar keer tegen de wangen. Je moet wakker blijven. Creativiteit kun je niet forceren, maar die blokkade kun je moeilijk negeren. Wat kun je doen om toch op dat ene geniale idee te komen?

Creatief bezig zijn is hartstikke goed voor je. Het vermindert stress, maakt je blij en is goed voor je hersenen. Je stimuleert namelijk je rechterhersenhelft. Die kant is de creatieve en ruimtelijkere helft van de hersenen. Maar soms wil het echt niet lukken om dat ene fantastisch, geniale idee uit je mouw te schudden. Kun je creativiteit zelf creëren? Hier een aantal huis-tuin-en-keuken tips om het uit te proberen.

1. Haal een frisse neus

Soms probeer je creativiteit te forceren in een ruimte die nou niet bepaald motiverend werkt. Denk aan een kantoor zonder grote ramen of in een drukke koffiezaak. Zit je al de hele dag binnen voor je uit te staren? Neem even een adempauze. Strek die benen en ga een frisse neus halen. Tijdens het wandelen ontstaat er een stroom van ideeën. Heb je geen zin om de deur uit te stappen voor een blokje om? Probeer dan binnen je hoofd leeg te maken op een rustig plekje. De voorraadkast of het toilet voldoen prima.

2. Neem je kladblok mee

De meest geniale ideeën schieten je op de raarste plekken te binnen. Sommige mensen raken geïnspireerd onder de douche, voor de ander is het toilet weer een walhalla voor inspiratie. Misschien heb je niet standaard een kladblok mee naar de wc, maar je telefoon heb je vast in de hand. Schrijf al je ideeën op. Wedden dat je hier later blij mee bent? Om te voorkomen dat je kladblok een groot rommeltje wordt, is het wel handig om af en toe even tijd te plannen om het overzichtelijk te maken.

3. Vraag anderen om hulp

Soms loop je helemaal vast. Je bent al te lang ergens mee bezig en ziet door de bomen het bos niet meer. Ideeën van anderen kunnen heel verfrissend zijn. Ga dus vooral met mensen om je heen brainstormen. Zit je in een leuk koffiezaakje? Vraag de barista naar zijn of haar mening. Hij of zij is stiekem ook alleen maar blij dat ze even iets anders mag doen dan koffieprut opruimen.

(c) Digitalsynopsis

4. Vermijd routine

Je wordt wakker, eet je broodje pindakaas, trekt dezelfde outfit aan als gisteren aan en fietst de route naar werk die je altijd fietst. Lekker op de automatische piloot. Het kan heel fijn zijn, maar het werkt niet heel bevorderend voor je creatieve talent. Gooi die routine eens even lekker overhoop. Zet de wekker een kwartiertje eerder en maak een uitgebreid ontbijt. Jij blij en je buik nog blijer. Fiets eens een andere route naar je werk of wandel.

5. Ga de uitdaging met jezelf aan

Die comfortzone ken je onderhand. Super comfortabel, maar mega saai. Het is belangrijk om jezelf uit te dagen. Naast een verandering van je routine, kun je nog veel meer doen om wat pit in je leven te gooien. Doe dingen die je normaal niet durft. Dat geeft een enorme adrenalinekick en wedden dat je vervolgens de hele wereld aan kunt. Plan elke dag 10 minuten in om iets nieuws te creëren. Maakt niet uit wat. Maak op Photoshop een raar plaatje voor Instagram of schrijf een serenade voor je geliefde. Zo leer je steeds beter om vanuit niets, iets heel nieuws te maken. En dat is precies wat je wilt. 

Als je je echt in een creatieve omgeving wil bewegen, dan gebruik je die adempauze om naar een museum te gaan. Met je CJP-pas krijg je bij heel veel musea een top korting. Wil je liever gelijk aan de slag met je creativiteit? CJP biedt ook cursussen aan met korting, zoals een fotografiecursus bij Fotogram.

Ben je ergens tussen de 18 en de 30 en heb je nog geen pas? Je scoort er nu al eentje voor € 13,50 per jaar!

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.