Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Ik haat horror, maar ging toch naar Horror van Jakop Ahlbom
01 NOV 2018 • Door Zoë Heijke • Beeld: Sanne Peper • Meer blogs over Theater

Ik haat horror, maar ging toch naar Horror van Jakop Ahlbom

Horrorhater Zoë werd naar theatervoorstelling Horror gestuurd. 'Eenmaal opgeslokt door het gruwelijke verhaal was vertrekken geen optie meer.'

Soms zijn er van die theaterbezoeken die je nooit meer vergeet. Gisteren bevond ik me in Carré. De voorstelling die avond was Horror van Jakop Ahlbom. Een stuk met iconische scènes uit The Ring, Oculus en The Shining: drie vrienden gaan op onderzoek uit in een vervallen huis, waar ze stuiten op een tragische familiegeschiedenis.

Het is een genre dat ik normaal gesproken vermijd. Ik associeer horror namelijk met misselijkmakend gedoe: afgescheurde ledematen, zwevende lijken en lijkbleke meisjes met bloedende ogen. En dat hoeft van mij gewoon niet zo nodig. Voor Horror van Ahlbom maakte ik een uitzondering. Omdat het Halloween was, het hele stuk maar door zeven acteurs werd gespeeld én mij een mix van mime, dans, slapstick, live muziek, special effects en vervreemdende, poëtische elementen werd beloofd. En dat zijn behoorlijk veel dingen in één voorstelling.

Horror © Sanne Peper

Dus zat ik, als horrorhater, op Halloween-avond in een pikdonkere theaterzaal met spanning te wachten op Horror. Ik ben trouwens niet altijd een echte hater geweest. Als puber speurde ik de videotheek nog weleens af naar seriemoordenaars en kannibalen. Een horrorfilm stond voor mij destijds voor vermaak tijdens een sleepover met vriendinnen. Vooral als paps en mams van huis waren. Dan werd alleen thuis zijn namelijk nog nét iets spannender. De scéne uit Saw II, waarin een man een sleutel uit zijn oogkas moet halen, draag ik sindsdien als nachtmerrie met mij mee. Toen ik een jaar later The Conjuring keek, was het voor mij duidelijk: ik heb een hekel aan schrikken en kijk liever niet naar bezeten vrouwen. Ik trok zelf de conclusie: horror is niks voor mij.

Je bent gewaarschuwd: dit wil je dus eigenlijk echt niet zien. 

Maar, daar in Carré, zag ik ineens hoe mooi horror eigenlijk kan zijn. Hoe een griezelig huis het decor is van een tragische familiegeschiedenis. Hoe de jongste zus geconfronteerd wordt met haar weggestopte verleden. Hoe onder al dat bloed en gelebber aan ingewanden een schat van perfect getimede bewegingen verscholen zit. Geweldig, zoals de hand van een van de vrienden precies op de beat wordt afgehakt. Of hoe het meisje in gevecht met een bezeten lichaam de lucht in wordt geslingerd en vervolgens prachtig neerkomt op de salontafel. Vooral dan merk je hoe stijlvol de benadering van Ahlbom is. Het geweld loopt vloeiend in elkaar over en de koele sfeer van het decor maakt de scène haast hypnotiserend.

Tegelijkertijd besefte ik dat horror niet alleen is voorbehouden aan film. Waar ik eerst dacht dat goed camerawerk zorgde voor het akelige gevoel dat het genre je geeft, flikt de toneelregisseur dat gewoon in het theater. Zoals met onder andere The Grudge of The Conjuring, stapelt ook hier het ene lugubere moment zich bovenop het andere. Op het moment dat ik me afvraag of het nóg merkwaardiger kan, stappen er vier identieke mannen een voor een uit een badkuip. Wat!?

Horror laat zien wat horror ook kan zijn: niet de duizendste variant op een gemaskerde man die een verzameling tieners afslacht, maar een tragische familiegeschiedenis die op een gruwelijke manier wordt opgerakeld. En dat allemaal zonder woorden. Of een echte horrorfan hier nét zo gecharmeerd van is als ik, weet ik niet, maar Ahlbom heeft een fantastische voorstelling gemaakt: eenmaal opgeslokt door het gruwelijke verhaal was vertrekken geen optie meer.

Met je CJP-pas wordt deze griezelige theaterbeleving je goedkoper gemaakt dan ooit. Check de speellijst van Horror van Jakop Ahlbom voor een theater bij jou en de buurt.

Ben je tussen de 18 en de 30 en heb je nog geen pas? Je scoort er nu al een voor € 13,50 per jaar, in plaats van € 17,50.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.