Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Een tour langs de tofste street art van Amsterdam
29 NOV 2018 • Door Amy van Lammeren • Meer blogs over Expo

Een tour langs de tofste street art van Amsterdam

Iedere dag loop, fiets of rijd je langs street art, maar heb je enig idee waar het voor staat? We brengen een bezoekje aan onze hoofdstad voor een lesje street art langs de gaafste plekken van de stad.

In Amsterdam vind je veel toffe verschillende vormen van street art. In 2014 werd het street art promotieplatform Street Art Today opgericht. Sam Rees van Street Art Today laat ons vier van zijn favoriete kunstwerken zien.

NDSM-werf: Van der Laan 

In Amsterdam-Noord vind je één van de laatste vrijplaatsen van Amsterdam. Naast bekende lokale graffiti schrijvers als bijvoorbeeld Sel, Jake en Moon komen kunstenaars van over de hele wereld naar de NDSM-werf om te painten. ‘In de graffitiwereld noemen we dit een Hall of Fame, afgekort HoF,’ zegt Sam Rees van Street Art Today. Er zijn honderden kunstwerken te zien in allemaal verschillende stijlen. Van lettergraffiti tot figuratief werk en straatkunst.
Breedte x hoogte 
‘Op straat is het een belediging als je over andermans werk heengaat, op een vrijplaats is dit minder het geval. Voor de beginners is het een plek om te oefenen, voor de profs een plek om te experimenteren. Over het werk van een ander heengaan met een tag, handtekening, is nog steeds respectloos.’ Een muur is niet oneindig en op een gegeven moment is er geen ruimte meer in de breedte, dus moet er de lucht in worden geschilderd.
Kunstwerken
Een van de bekendste werken van de NDSM is Anne Frank van de Braziliaanse kunstenaar Kobra. Boven de muurschildering staat 'Let me be myself'. Op de NDSM vind je ook de muurschildering van Van der Laan door de Amsterdamse muralist, maker van muurschilderingen, Miel. Hij wilde Van der Laan een hart onder de riem steken tijdens zijn ziektebed en hem laten weten dat de Amsterdammers aan hem denken. Rees: ‘Straatkunstenaars hebben meerdere motivaties: het kan een politieke boodschap bevatten, maar het kan ook pure streling van de ego zijn.’

Jan van Galenstraat: Keith Haring mural

Haring was een graag geziene gast in Amsterdam. ‘Heel veel Amsterdamse graffiti-jongens zagen hem echt als een inspiratiebron,’ zegt Rees. De Keith Haring-muur is een van de weinig originele, nog bestaande kunstwerken van Keith Haring. Hij had een solotentoonstelling in Stedelijk Museum Amsterdam en wilde vervolgens iets terug doen voor de stad. Haring vroeg om een stukje muur en kon in 1986 losgaan op de muur van het depot van het Stedelijk. Binnen één dag stond het kunstwerk er. In het depot lagen allemaal waardevolle spullen en die muur liet teveel vocht door. Dat beloofde niet veel goeds voor alle kunstwerken en om de klimaatbeheersing beter te regelen, werden er in 1989 platen tegenaan gezet. De muurschildering is maar drie jaar zichtbaar geweest. Nu, bijna dertig jaar later, zijn de platen er af gehaald. Dit dankzij onder andere de Amsterdamse grafitti schrijver Mickey aka Mick La Rock.

Of er een (politieke) betekenis achter het groovy zeemonster zit is niet bekend. Naast het werk zijn drie andreaskruizen van Amsterdam te zien met daarin het jaartal waarin hij het heeft gemaakt. Er wordt nog gepleit om de muur toegankelijker te maken voor het publiek. Zo’n waardevol stukje kunstgeschiedenis verdient wel iets meer bekijks dan alleen die van de bezoekers van het Food Center.

Zeeburgerdijk: The London Police

Eind vorige eeuw (1998) verruilden de mannen van The London Police Engeland voor Amsterdam. ‘Ze begonnen hun carrière met autonoom werk op straat. De characters, die ze ‘lads’ noemen, lieten ze door heel Amsterdam achter,’ zegt Rees. De mannen zijn uitgegroeid tot hele bekende muralisten. De illegale bezigheden hebben ze grotendeels van zich afgeschud. Nu verdienen ze goed geld met hun legale werk. ‘Bij dit kunstwerk zie je op de achtergrond de Prinsengracht. Daar heeft The London Police ook een schildering gemaakt die ze weer verwerkt hebben in deze muurschildering. Die Amsterdamse vlag is natuurlijk heel tof hier. Je ziet de molen waar Brouwerij Troost onder zit en een shootout naar DHM, de Amsterdamse kunstenaar Hugo Mulder.’ Wie de afgebeelde vrouw is weet Rees niet. ‘Ze heeft de Amsterdamse vlag vast, dus het kan de Amsterdamse stedenmaagd zijn. De personificatie van Amsterdam die over de Prinsengracht rijdt.’

The Lads van The London Police 

Hemonylaan: Hugo Kaagman

De Amsterdamse ‘Stencil King’ Hugo Kaagman heeft het goed voor elkaar. De kunstenaar heeft in De Pijp een eigen straat waar alleen zijn werk te zien. ‘Er zal vast weleens overheen geklad worden, maar dan komt Kaagman gewoon weer langs om het te herstellen,’ zegt Rees. Eind jaren zeventig richtte de oude punker zich als één van de eerste op stencil art. Door middel van een sjabloon wordt er kunst gevormd op de muur. ‘Banksy is populair geworden met stencil art begin deze eeuw, maar er waren gasten al veel eerder met deze kunstvorm bezig. Als je kijkt naar Blek Le Rat, zie je dat Banksy helemaal niet zo origineel is. Het leuke is dat de Amsterdamse Kaagman nog eerder was dan die twee.’ De hardere punkinvloeden zijn goed terug te zien in de kunst van Kaagman. Zo zie je op de muren teksten als: 'help the poor, fuck the banks' en 'gelieve u hier niet op te blazen'.  ‘Het is het tegenovergestelde van de hippiecultuur, die was zachter,’ zegt Rees. Er zit heel veel symboliek en betekenis in het werk van Kaagman, maar ook het Chinese restaurant achter de straat was een inspiratiebron voor een deel van de muur. Sambal bij?

De stencil art van Hugo Kaagman

Amsterdam is natuurlijk niet de enige stad waar je toffe street art vindt. Reis af naar Breda en ga mee met Blind Walls Gallery wandeltour. In het nieuwe jaar beginnen ze weer met nieuwe wandeltours en CJP'ers krijgen een mooie korting. Liever lekker warm binnen naar street art kijken? Breng dan een bezoekje aan Moco Museum voor het werk van Banksy met € 3,- CJP-korting. 

Ben je ergens tussen de 18 en de 30 en heb je nog geen pas? Je scoort er nu al eentje voor € 13,50 per jaar!

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.