Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Een ode aan de Spice Girls
07 NOV 2018 • Door Amy van Lammeren • Beeld: Movie Break • Meer blogs over Muziek

Een ode aan de Spice Girls

De Spice Girls maken een comeback! Je mag nu een vreugdedansje doen. Is je even ontschoten waarom de Spice Girls ook alweer zo fantastisch zijn? Of in de stemming voor Girl Power? Hierbij een ode aan de Spice Girls. 

Wat de Spice Girls deden, deed ik ook. Er zijn geen foto’s te vinden van de vijfjarige ik zonder peace sign. Het zangtalent ontbrak bij mij, maar weerhield me er niet van om alles mee te zingen. Tegenwoordig draai ik de Spice Girls niet zoveel meer, maar hoe mooi is het om met een volle kroeg Wannabe mee te blèren? Maar de Spice Girls zijn natuurlijk veel meer dan leuke meiden met leuke liedjes en dit is waarom:

1. Friendship Never Ends

Spice Girls staat gelijk aan de ultieme friendshipgoals. Ze konden flink katten, maar tegelijkertijd konden ze niet zonder elkaar. En nee, niet alleen omdat ze zonder elkaar flink wat geld misliepen. Het mooie vind ik vooral hoe verschillend ze zijn. Iedereen kan zich wel herkennen in één van de girls. Teksten als 'If you wanna be my lover, you gotta get with my friends' benadrukken extra hoe belangrijk vriendschap is. Chicks before…

2. De Spice Girls zijn zeker feministisch 

De groep werd oorspronkelijk opgericht om de competitie aan te gaan met boybands. Is dat gelukt? Retorische vraag natuurlijk. Maar de Spice Girls zongen juist voor gelijkenis. Luister maar eens naar de tekst van Say You’ll Be There : 'If you, can't work this equation. Then I guess I'll have to show you the door.' Spice Girls staan niet gelijk aan Dolle Mina’s, maar op hun manier waren ze zeker feministisch. Voorbeeldje: eind 1997 ontsloegen ze hun manager Simon Fuller en namen ze zelf de leiding. 

3. Er bestaat niet zo iets als overdressed en underdressed

Op je gympen en in je DKNY tanktop Prins Charles en Nelson Mandela ontmoeten? Kan prima als je Mel C heet. Gooi daar een (waarschijnlijk peperdure) BH van Victoria Beckham bij en het plaatje is compleet. De kleding van de Spice Girls was jaloersmakend. Ze hadden glitters en strakke jurkjes of juist de hipste gympen en té comfortabele toffe trainingsbroeken. 

© Terry McGinnis

4. Spice World was niet Oscar-waardig, wel een cultklassieker

Wat een fantastische film is Spice World! Misschien was de film uit 1997 niet helemaal Oscar-waardig. De Spice Girls kregen zelfs met z’n allen de prijs voor ‘Slechtste Actrice’ tijdens de Golden Raspberries van 1998. Ook best een knappe prestatie trouwens. Maar ja, lekker boeiend! Stiekem waren al die recensenten gewoon jaloers dat zij geen ritje mochten maken in de Spice Bus. Niets was te gek in de film. Zelfs een bezoekje van buitenaardse wezens kon er bij.

5. Ze zijn nog steeds heel invloedrijk

De liedjes van de Spice Girls zijn nog steeds een inspiratiebron voor velen. Zo werd de gigahit Wannabe in 2016 in een nieuw jasje gestoken. In de clip zingen vrouwen van over de hele wereld mee met het lied. De video laat de problemen zien waar vrouwen van over de hele wereld mee kampen. Een clip van vrouwen, voor vrouwen. Als dat geen girl power is, weet ik het ook niet meer.

De Spice Girls zijn (nog) niet in Nederland te zien. Met je CJP-pas kun je wel hun wassen beeld zien in Madame Tussauds met 25% korting. Liever alvast even je zangkunsten oefenen? Check de site voor allemaal toffe concerten. 

Ben je ergens tussen de 18 en de 30 en heb je nog geen pas? Je scoort er nu al eentje voor € 13,50 per jaar!

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.