Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Zwaar Verliefd is een romcom vol bodyshaming
11 OKT 2018 • Door Donna Kersten • Meer blogs over Film

Zwaar Verliefd is een romcom vol bodyshaming

Een Nederlandse romcom is op zijn tijd gewoon heerlijk. Alles komt immers altijd goed. Dat zal bij Zwaar Verliefd niet anders zijn, maar toch knaagt er bij mij iets. Deze film doet gewoon keihard aan bodyshamen. En dat is jammer. 

Zwaar Verliefd heeft alle ingrediënten om een heerlijke no-nonsense film te zijn. Het verhaal is simpel, het tempo snel en de film heeft een goede sterrencast. Niet alleen Barbara Sloesen komt opdagen, maar ook Jim Bakkum, Abbey Hoes en Liza Sips zijn van de partij. Met in de hoofdrol de onzekere dierenarts Isa (Sloesen). Zij redt de hond van knappe meubelmaker Ruben (Bakkum) en valt als een blok voor hem. Tot haar verbazing is de liefde wederzijds. Op zich niets mis mee: ik zou me ook een hoedje schrikken als de finalist van de eerste Idols-editie voor mij zou vallen.

De promotie van de film is een groot bodyshaming drama

Het is aan de orde van de dag: bodyshaming. Het gebeurt zelfs zoveel dat mensen zich er niet eens meer bewust van zijn als zij het zelf doen. We spreken van bodyshaming als iemand ongepast commentaar geeft over het lichaam van een ander en helaas doet ook Zwaar Verliefd hier ongeneerd aan mee.

Het bodyshamen zit 'm niet per se in het verhaal van de film. Waar ik mij aan stoor is hoe de film wordt gepromoot. Het is een groot bodyshaming drama. De trailer is best onschuldig. We zien Isa struggelen tijdens het sporten en dat kan vrijwel iedereen overkomen. De omschrijving van Dutch FilmWorks is daarentegen iets minder goedaardig: 'Na een peptalk van haar zus en vriendinnen besluit ze de Bossche bollen te laten staan en sleept ze zichzelf naar de sportschool. Haar zelfvertrouwen groeit en eindelijk besluit ze voor haar droomman te gaan.' staat onder het filmpje op YouTube. Wacht heel even: dus in plaats van dat Isa's vriendinnen meekeuvelen over haar nieuwe lover wordt ze aangespoord om haar overtollige kilo’s kwijt te raken? Dat schiet bij mij nogal in het verkeerde keelgat. Het is sowieso een beetje rottig als je friends je naar de sportschool sturen, omdat ze vinden dat je mooier bent zonder vetrollen. Als je het mij vraagt heeft Isa geen rondje rennen door het park nodig, maar een stevige schoonmaak door haar vriendenlijst.

Zoals menig vrouw doet, volgt Isa de raad van haar vriendinnen op. Met de hoop dat een fitnessabonnement ook echt haar leven gaat veranderen. Hier gaat er toch echt iets mis. Weten we anno 2018 namelijk niet beter dan dat? De boeken vol wijsheden van Buddha's en mindfulness vliegen ons met een reden om de oren. Met vijf kilo minder op de weegschaal verdwijnen je problemen niet als sneeuw voor de zon en je onzekerheden al helemaal niet.  

Barbara Sloesen is alles behalve dik

Isa's strijd tegen de kilo's is sowieso hartstikke absurd. De actrice die haar speelt, Sloesen dus, is namelijk alles behalve dik. Als zij gecast is met het idee dat ze een maatje meer heeft, vind ik dat knap lullig. Het geeft ook weer een heerlijk vertekend beeld aan de wereld wanneer iemand met maat 38 voor de zoveelste keer wordt bestempeld als dik. Het is niet alleen beledigend naar alle vrouwen die voller zijn dan dat, maar triggert ook nog eens jonge meiden die zich gaan afvragen of ze wel dun genoeg zijn. 

En dan nog die filmposter... Tenenkrommend gewoon. Die outfit van Isa, dat haar, die matching laarsjes. Bah. Natuurlijk hullen ze het 'dikke' meisje weer eens in de Miss Etam-collectie uit 2014. Alsof een volle vrouw geen leuke kleren kan dragen. Gelukkig is daar de tagline die ons vertelt dat we ons geen zorgen hoeven te maken, want 'liefde komt in alle soorten en maten.' Ook dikke mensen vinden liefde. Nou ben jij even blij met je maat 42! 

De verschrikkelijk nare film poster (c) Zwaar Verliefd

Goed, uiteindelijk is de levensles uit deze film dat Isa voor niets of niemand hoeft te veranderen. Ze is natuurlijk mooi zoals ze is. Maar is het nou echt zo moeilijk om dat in de promotie van de film naar buiten te brengen? Was het echt nodig om in de beschrijving neer te zetten dat Isa alleen zelfverzekerd kan zijn wanneer ze dun is? Of haar een uitstraling te geven van een onzeker schoolmeisje? Nee, ik sla deze film even over tot het productiehuis begrijpt wat hier fout aan is. Ik ben bang dat ik daar nog heel lang op kan wachten.

Nieuwsgierig geworden of deze film net zo bodyshaming is als ie lijkt? CJP geeft kortingen op verschillende bioscopen en filmhuizen. 

Ben je ergens tussen de 18 en de 30 en heb je nog geen pas? Je scoort er nu al eentje voor € 13,50 per jaar!

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.