Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Wat is minimal music?
30 OKT 2018 • Door Rick van Veluw • Beeld: Lavinia Meijer • Meer blogs over Muziek

Wat is minimal music?

Hou het klein, hou het dicht bij jezelf. In TivoliVredenburg kun je de komende tijd terecht voor een goede dosis minimal music. Maar wat is dat nou eigenlijk voor een genre?

Is minimal music heel stilletjes? Gebruik je superweinig instrumenten? En is er ook zoiets als maximal music? Vragen, vragen, vragen. Omdat je de komende tijd in TivoliVredenburg zelf kunt ervaren wat/hoe minimal music is, vonden wij het weleens tijd voor een broodnodige uitleg. Dit zijn de kenmerken van minimal:

1. Beperkte instrumenten, beperkte mogelijkheden

Minimalisten krijgen kippenvel als ze het woord ‘bigband’ horen. Minimal music hoor je te spelen met één of twee instrumenten. En het liefst een instrument dat z’n beperkingen kent. De eerste composities van minimal-legendes als Philip Glass en Steve Reich waren geschreven voor kleine gezelschappen, met instrumenten als saxofoons, orgels of trommels. Inmiddels zijn deze strenge regels over beperkingen wel een beetje losgelaten: in TivoliVredenburg speelt harpiste Lavinia Meijer minimal met het Gelders Orkest.

2. Repetitie, repetitie en… repetitie (en repetitie)

Nee, in minimal composities vind je geen catchy refreintjes, lekkere coupletjes of een spannende bridge. Het draait allemaal om de kracht van herhaling. Minimal werkt niet concreet naar een doel of bepaald punt toe, maar is altijd onderweg en verandert langzaam. Het gaat tenslotte om de reis, niet om de bestemming hè. In het werk van Philip Glass zullen composities gaandeweg van kleur veranderen, maar Steve Reich bouwt vaak wel op eindeloze, vrijwel statische repetitie.

3. Drive en pulse

Dit is de reden dat minimal music ook populair is onder technofanaten. In tegenstelling tot de meeste andere klassieke muziek kent dit genre immers een duidelijke drive en pulse. Klassieke muziek gaat van groots en dramatisch naar klein en subtiel, terwijl minimal altijd op hetzelfde ritme bouwt. Je weet wat er kan gebeuren in een club: de magie van jezelf verliezen in een bedwelmende set, dat kan bij minimal music dus ook.

4. Geen begin en geen einde

Stel: je moest tot in de eeuwigheid dezelfde compositie/hetzelfde nummer luisteren. Wat zou je dan kiezen? Wij bevelen minimal van harte aan: deze werken zijn immers geschreven voor de eeuwigheid. Zie het als een cirkel die maar door en door blijft draaien. Saai? Ja, sommige minimalisten zullen dat ruiterlijk erkennen. ‘Saai’ is voor hen alleen geen obstakel: het dwingt je anders naar muziek te luisteren en op zoek te gaan naar details die je eerder nooit opvielen (zelfs in een muziekstuk dat je van Bassie & Adriaan kent).

Ook een eeuwigheid – of gewoon een avond – verdwalen in minimal music? Met CJP krijg je op alle minimal music-concerten TivoliVredenburg 20% korting!

Ben je tussen de 18 en de 30 en heb je nog geen pas? Je scoort er nu al eentje voor € 13,50 per jaar!

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.