Watdoeteendj
Concert

Wat doet een dj nou eigenlijk?

15 januari 2021

1 min leestijd

Nienke
Wat doen dj’s achter hun draaitafel? We zien hun handen bewegen, hun hoofden deinen mee op de beat. Drukken ze op de playknop en is de rest een act? Of onderschatten we alles en staan ze live muziek te maken?

‘Een dj is vooral verantwoordelijk voor de sfeer. Dat gaat veel verder dan het ene plaatje aan de andere draaien’, vertelt Jeremy Koper, in het technocircuit beter bekend als Jay Michaels. ‘Het heeft te maken met de plaatkeuze, de energie die deze platen met zich mee brengen en de manier waarop de dj dit aan het publiek laat horen. Een lichte, vrolijke I Feel Love remix van Donna Summer roept andere emoties op dan een ritmische beukplaat op 130 bpm.'

Niet iedere dj hecht evenveel waarde aan de vibe van het publiek. Iemand die bijvoorbeeld veel underground draait, staat vaak voor kleine zalen en vindt de connectie met de toeschouwer erg belangrijk. Koper: ‘Ik draai vooral wat ìk wil draaien en daarnaast probeer ik het publiek te geven wat het nodig heeft. De truc is om hier je balans in te vinden.' Solomun, een grote naam in de wereld van onder andere deep house, zul je niet zo snel op de playknop van zijn laptop zien drukken.. Een David Guetta of Kygo draait dan weer in de meeste gevallen een tape die ze al eerder hebben opgenomen.

Live vs dj-sets

Soms staat er op een programma dat een dj live draait. Dat betekent niet dat hij met een hele band komt aanzetten, maar tijdens het draaien live gebruik maakt van zijn eigen muziek. Zo’n set kan starten met een basloop waar hij vervolgens van alles omheen bouwt. Losse onderdelen draait hij in elkaar met zijn bestaande muziek.

Leunt een dj dan achterover wanneer hij een gewone set draait? Absoluut niet. Hij moet er nog steeds voor zorgen dat nummers gelijk lopen en overgangen geruisloos gaan. Of in het geval van Koper: ‘Hoe de set verloopt of eindigt weet ik ook nooit van tevoren. Dat is volledig afhankelijk van welk energieniveau ik terug krijg van het publiek. Ik bouw wel langzaam naar ‘piek platen’ toe en neem daarna weer een klein stapje terug. Dat herhaal ik een aantal keer, zodat ik het publiek trapsgewijs mee kan krijgen.’

Soms is een show echter zo groot dat een dj afhankelijk is van effecten die getimed moeten worden, zoals het vuurwerk in de Gashouder tijdens Awakenings. In zo'n geval moet een dj zijn set plannen. Het is natuurlijk een beetje lullig als de drop pas komt na het vuurwerkspektakel.

Beatmatching

Een dj mixt weliswaar tracks aan elkaar, maar daar komt veel bij kijken. Het tempo van liedje A moet matchen met het tempo van liedje B. Ook wel beatmatching genoemd. Als een dj dit niet goed doet, ontstaat er een hapering in de set. Misschien wel de grootste angst van een dj, omdat de muziek dan even wegvalt en het publiek stopt met dansen. Verder moet een dj rekening houden met de bpm (beats per minute), de toonhoogtes en geluidsniveaus in verschillende nummers. En om het nog even iets lastiger te maken: de dj moet een juist instartmoment zien te vinden op een plaat.

De voorbereiding is dan ook erg belangrijk: ‘Ik begin vaak dagen voor het evenement met het maken van een grote selectie met tracks uit verschillende subgenres', legt Jeremy uit. 'Daar vliegen dan tracks in en uit tot ik de perfecte selectie heb gemaakt die ik wil meenemen. Dit is vaak anderhalf tot twee keer de hoeveelheid minuten. Zo geef ik mezelf de ruimte om tijdens mijn set verschillende kanten op te gaan.’

Uitgaan in de clubs of op festivals zit er ff niet in, maar check in de tussentijd vooral onze concertkortingen.

Ook leuk voor je vrienden? Deel deze pagina