Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Support
Word lid Mijn CJP
Green screens en GoPro's: zo maak je een natuurfilm
19 OKT 2018 • Door Amy van Lammeren • Beeld: Ruben Smit Productions • Meer blogs over Film

Green screens en GoPro's: zo maak je een natuurfilm

Lekker onderuitgezakt op de bank kijken naar de tocht van gigantische zwermen vogels of een tijger volgen tijdens de jacht. Natuurfilms kijken is ultieme ontspanning. Maar hoe krijgen ze het voor elkaar om dit soort beelden te schieten? En worden we niet af en toe flink voor de gek gehouden?

We vroegen regisseur Ruben Smit hou een natuurfilm nou eigenlijk gemaakt wordt. Hij kan het weten: zijn natuurfilm Wad over het Waddengebied draait nu in de bioscoop

Hoe begin je aan een film?

‘Voordat we met filmen beginnen, doe je heel veel research om erachter te komen wanneer bepaalde gebeurtenissen plaats vinden.’ Zo startte Smits team in maart de zoektocht naar scènes met het thema sterven. 'De dood kun je niet in scène zetten, maar je weet wel dat het kan gebeuren.' Zo zie je bijvoorbeeld letterlijk het licht uitgaan bij een tureluur. 'Mensen vragen weleens of het maken van een goede scène een kwestie van geluk is. Ik zeg dan altijd dat het gescript geluk is. Je moet ook kans analyses maken. Het is een soort van afdwingen,' zegt Smit. 

Is dat geen sensatie zoeken?

'Nee. De natuur is keihard en dat wilde ik ook vastleggen op film. Het is geen Disneyfilm met een loser of een held in de hoofdrol. Het is écht en rauw.' Na heel veel tijd te hebben besteed aan researchen, in Smits geval zo’n twee á drie jaar, kan het filmen beginnen. 

Red je het met één cameraatje?

'Nee, soms filmen we een scène met drie á vier camera's,' zegt smit. Veelal zijn dit RED-camera’s. Deze camera’s gebruiken ze ook bij grote Hollywood-producties. 'Ze geven een ouderwetse filmlook,' zegt Smit. Voor Wad  hebben ze ook veel opnames gemaakt met de GoPro. 'Hierdoor stoor je de dieren niet tijdens het filmen en kun je heel dichtbij komen.' Dat betekent niet meer uren verstopt in de struiken met een longlens, maar gewoon een goede verstoptruc uitvoeren met een GoPro.

Hoe worden de vogelviews gefilmd?

'Bij sommige natuurfilms bevestigen ze camera’s aan dieren,' zegt Smit. Zo werd er bij Planet Earth van BBC zelfs een camera aan een walvis bevestigd. Ook worden er regelmatig camera’s op vogels geplaatst. Klinkt als een onhandig en frustrerend klusje, maar schijn bedriegt: vaak gebruiken ze tamme vogels. Smit: 'Het is natuurlijk schandalig dat het zo genept wordt.' Geen tamme vogels met camera’s in Wad dus, maar wel hele moderne drones. Laten vogels zich wel neppen door zo’n drone? 'We zijn erachter gekomen dat witte drones het beste werken. En je moet weten bij welke vogels je wel met een drone kan filmen en bij welke niet,' zegt Smit. Ganzen schijnen bijvoorbeeld geen fan te zijn van een drone, maar meeuwen of steltlopers hebben geen last van de witte vreemdeling.

Hoe belangrijk is goed geluid?

'Het geluid bij een natuurfilm vertelt het verhaal,' zegt Smit. Het geluid goed vastleggen gaat bij dieren een tikkeltje lastiger dan bij mensen. Je kunt een zeehond moeilijk vragen om zijn woorden nog even te herhalen. Daarom schiet Smits team eerst beelden met referentiegeluid. Vervolgens nemen ze de geluiden nogmaals op. Voor Wad zijn er 60 verschillende zee geluiden opgenomen en 50 verschillende geluiden opgenomen van zand die door de wind wordt verstoven.

Hoe creëer je het perfecte plaatje?

'Een goede scène schieten kan heel arbeidsintensief zijn. We wilden een koppel van slechtvalken filmen die aan het broeden waren bij Rottumerplaat, maar die hebben alles door.' Om de slechtvalken toch in beeld te krijgen, werden er speciale kastjes gemaakt voor de camera. Daardoor kon er uiteindelijk tien uur lang met drie of vier camera's worden gefilmd. 'Je moet inspelen op hoe de dieren bewegen. Zo merkten we dat de jonge slechtvalken met hun prooi steeds hoger op een duin gingen zitten. Door onze camera’s daar op te stellen, kregen we prachtig beeld waarbij een slechtvalk letterlijk op de camera landde.' 

Wat gebeurt er zodra alles op film staat?

'We passen geen speciale effecten of kleurringen toe. Het monteren is wel een verhaal an sich. Je moet goed switchen tussen de standpunten,' zegt Smit. 'Bij andere films gebruiken ze weleens green screens.' Denk aan een onbevreesde woestijnrat die ’s nachts de boel op stelten zet. Niet in de wilde natuur, maar gewoon in de studio.

Kunnen we dan wel alles geloven wat we zien in de films?

'Ik zie in talloze films dat er genept wordt,' zegt Smit. 'Het is vreselijk hoe ermee geklooid wordt. Soms wacht ik jaren om een bepaalde scène te filmen en dan zie je in een andere film dat ze de boel neppen met tamme dieren.' Vogels zijn namelijk niet de enige dieren die goed getraind zijn voor een rol. 'Ik zeg altijd zo: alle dieren in een natuurfilm die kleiner zijn dan een konijn, zijn tam gemaakt.' Een paar jaar geleden werden we nog flink genept door de BBC. Je kon de geboorte van ijsdieren op de Noordpool gewoon zien vanuit je luie stoel. Ideaal, maar wat bleek: de ijsbeertjes kwamen niet ter wereld op de Noordpool, maar gewoon in Ouwehands Dierenpark. Betekent dit dat we nu alle natuurfilms afschrijven? Nee natuurlijk niet, want het is dé manier om meer van onze prachtige natuur te zien.

Wil je nog nooit eerder vertoonde beelden van de geboorte van een zeehondje zien? Wad is nu te zien op het witte doek! Extra leuk: met je CJP-pas krijg je bij héél veel filmhuizen en bioscopen een mooie korting. Wad is één van de openingsfilm tijdens Wildlife Film Festival en met je CJP-pas betaal je nog maar €6,50 voor je filmkaartje.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.