Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Support
Word lid Mijn CJP
Een ode aan Tom Hardy
10 OKT 2018 • Door Zoë Heijke • Beeld: Venom (2018) • Meer blogs over Film

Een ode aan Tom Hardy

Dromendief, homoseksuele gangster, Batman-vijand én in de nieuwe Marvel-film zie je Tom Hardy met zijn monsterlijke alter ego Venom. Als je alle karakters naast elkaar zet, herken je er met moeite dezelfde acteur in. Daarom een ode aan Tom Hardy in tien films.

Ondergetekende is een groot liefhebber, fan, bewonderaar, aanbidder - het is maar hoe je het wil noemen - van de Britse acteur Tom Hardy. Hoewel ik ooit heb gezegd dat de leeftijd van mijn crush (hij is àlweer 41 jaar) niet dichter bij de leeftijd van mijn moeder mag liggen dan bij die van mij, maak ik voor Tom een uitzondering. Mijn hart vatte vlam bij zijn grote doorbraak in de film Inception en sindsdien heb ik (bijna) alle films met hem gezien. Tom is een grootmeester in zijn vak en ik zal je vertellen waarom.

John Janovek in Band of Brothers (2001)

We zien Tom voor het eerst als hij in de rol van John Janovek wordt onderbroken in een sekspartij door een hogere officier. Zijn halfnaakte verschijning is het begin van zijn carrière als acteur. Helaas is die scène niet op YouTube te vinden...

Handsome Bob in RocknRolla (2008)

In deze actiekomedie van Guy Ritchie speelt Tom de rol van Handsome Bob, de plat pratende Londense gangster die als een blok valt voor crimineel One Two (Gerard Butler). Helaas is RocknRolla geen gigantisch succes. Te weinig vernieuwende actiescènes en een enorme hoeveelheid onnodige personages. Aan Tom ligt het niet. Hij speelt zijn rol met de juiste mengeling van onnozelheid en een stevige dosis humor. 

Dromendief in Inception (2010)

Hoewel Tom al even bezig is als acteur, breekt hij pas in 2010 door bij het grote publiek in Inception. In de rol van de charmante Eames helpt hij Dom Cobb (Leonardo DiCaprio) bij het stelen van waardevolle geheimen uit het onderbewustzijn van mensen die in de droomfase verkeren. Klinkt ingewikkeld. Dat is het ook. 

Batman-vijand in The Dark Knight Rises (2012)

Nét als iedereen zijn gezicht kent, kiest Tom voor de rol van Bane in het laatste deel van de Batman-trilogie. Compleet onherkenbaar, door het masker dat over zijn neus en mond zit, wil hij de beschaving vernietigen. Tom draagt een zware last: hoe kan hij in godsnaam tippen aan de met Oscar bekroonde rol van Heath Ledger als de Joker? Klinkt onmogelijk, maar alleen al met zijn enorme lichaam en oogschitteringen zet hij een ijzersterke rol neer.

Forrest Bondurant in Lawless (2012)

Tom is niet de standaard slechterik of held. Hij past in geen enkel hokje. Of juist in allemaal. In Lawless weet hij als Forrest Bondurant de sympathie van de kijker te winnen, terwijl hij behoorlijk wat tikken uitdeelt. Het is haast aandoenlijk hoe hij gelooft in de kracht van zichzelf en zijn jongere broers. Maar als zijn jongste broer Jack (Shia LaBeouf) in de problemen zit, maakt dat hem zwak en kwetsbaar. Of nouja, zwak... *SPOILER ALERT* de man weet gewoon weer op te staan nadat zijn keel is doorgesneden.

Ivan Locke in Locke (2013)

Ja, het is leuk om naar Tom Hardy te kijken. Maar dat hij het flikt om 90 minuten lang bellend in een auto leuk te blijven, had zelfs ik niet verwacht. Tom speelt in Locke een aannemer die aan de vooravond van een belangrijke klus de benen neemt. Vanuit zijn auto belt hij met zijn familie en collega's om te redden wat er te redden valt. Hij krijgt je met gemak mee in zijn enthousiasme voor een betonstort en tegelijkertijd twijfel je over zijn nogal extreme keuze. 

Alfie Solomons in Peaky Blinders (2014-2017)

Van een gestreste aannemer naar een Joodse maffiabaas in de HBO-serie Peaky Blinders. Tom verschijnt voor het eerst als de hilarische en tegelijkertijd angstaanjagende Alfie Solomons in seizoen 2. Alfie is het enige Engels-sprekende karakter waarbij ondertiteling nodig is. Zijn accent is haast onverstaanbaar, maar zijn scènes zitten vol geniale dialogen die je wil verstaan.

Fitzgerald in The Revenant (2015)

Hoewel dit eigenlijk dé film van Leonardo DiCaprio is (de man kreeg ein-de-lijk een Oscar) zet Tom in The Revenant een steengoede bijrol neer als de kameraad van avonturier Hugh Glass (Leonardo DiCaprio). Leo vond zelfs dat Tom de rol zo goed speelde dat Tom en Leo een weddenschap maakten. Als Tom een Oscar-nominatie zou krijgen, zou hij een tattoo zetten naar een ontwerp van Leo. Tom werd inderdaad genomineerd, maar zag de Oscar naar Mark Rylance gaan voor zijn rol in Bridge of Spies. De tattoo 'Leo Knows All' staat inmiddels op de rechterarm van Tom.

Farrier in Dunkirk (2017)

Twee jaar later zet Tom zijn tanden in een indrukwekkende oorlogsfilm over de evacuatie van 400.000 Britse soldaten aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. Het is inmiddels de derde film van regisseur Nolan waarin Tom meespeelt én de tweede film waarin zijn gezicht (bijna) de hele film bedekt is. Dit keer alleen niet door een masker, maar een pilotenhelm.

Eddie Brock in Venom (2018)

In de nieuwe Marvel-superheldenfilm is Tom journalist Eddy Brock, een man die een haat-liefde verhouding heeft met zijn monsterlijke alterego Venom. Een antiheld met een wel heel donker en slijmerig randje.

Dit is je kans om Tom Hardy weer op groot doek te zien schitteren. Venom draait nu in de bioscoop. En met je CJP-pas krijg je korting bij (bijna) alle filmhuizen en bioscopen in Nederland. Ben je ergens tussen de 18 en de 30 en heb je nog geen pas? Je scoort er nu al eentje voor € 13,50 per jaar!

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.