Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Support
Word lid Mijn CJP
Deze gillende man hoor je in elke film
17 OKT 2018 • Door Rick van Veluw • Beeld: IStock • Meer blogs over Film

Deze gillende man hoor je in elke film

Wat hebben Titanic, Inglorious Basterds en Avengers: Infinity War gemeen? In al deze films is dezelfde gillende man te horen. Wij presenteren u: de Wilhelm scream.

Hollywood is een industrie vol hardwerkende mensen. Maar ook sound engineers hebben weleens geen zin. Zo komt dezelfde kreet van een man in doodsangst – de zogeheten Wilhelm scream – al 67 jaar terug in de meest uiteenlopende films. Zelfs anno 2018 nog: in de hagelnieuwe blockbuster Venom hoor je deze klassieke gil ook weer.

Op 00:26 komt 'ie voorbij!

Alligators en pijlen

Maar waar komt die Wilhelm scream vandaan? Hij is voor het eerst te horen in de western Distant Drums (1951). Acteur Sheb Wooley is waarschijnlijk verantwoordelijk voor de gil: hij schreeuwde een aantal angstkreten in voor de film. De Wilhelm scream klinkt eenmaal in Distant Drums als een soldaat wordt aangevallen door een alligator.

De allereerste Wilhelm scream ooit hoor je op 00:16.

Uiteindelijk gaat Wooleys gil niet de boeken in als ‘Alligator scream’ maar als ‘Wilhelm scream’. In The Charge At Feather River -  een western uit 1953 – wordt het personage Wilhelm in zijn been geschoten met een pijl. Dat doet pijn natuurlijk, dus wordt Wooleys kreet eronder gemonteerd. Zijn gil staat dan nog in de geluidsbibliotheek van Warner Bros als ‘man getting bit by an alligator, and then he screams’. Dat verandert als geluidsman Ben Burtt in 1976 door de bibliotheek graaft, op zoek naar toffe soundeffects voor de eerste Star Wars-film van ene George Lucas. Hij vindt Wooleys kreet, leest over de geschiedenis en doopt ‘m de Wilhelm scream. Het geluidseffect is vervolgens te horen in Star Wars: Episode IV: A New Hope als Luke Skywalker een stormtrooper neerknalt.

Hier hoor je 'm voor de eerste keer op 00:11.

Inside joke

En dan is het hek van de dam. Ben Burtt vindt de Wilhelm scream zó lollig, dat hij ‘m blijft gebruiken. Zo is de Wilhelm scream te horen in verschillende Indiana Jones-films waar Burtt aan werkt (Raiders of the Lost Ark, Temple of Doom). Al gauw wordt de kenmerkende ‘AAAAH!’ een running gag in Hollywood. Burtt is lang niet meer de enige die de kreet gebruikt: ook geluidsengineers van films als Reservoir Dogs (een politieman gilt als hij wordt neergeschoten), Toy Story (Buzz Lightyear slaakt een kreet als hij uit het raam wordt gegooid) en The Lord of the Rings: The Two Towers (een soldaat mietert van een fort tijdens een veldslag) fietsen de Wilhelm scream in hun films. Weinig bioscoopgangers hebben dat door: het blijft lange tijd een van de beste inside jokes van Hollywood.

Tot het jaar 2006: dan gaat een compilatievideo van de Wilhelm scream viral en is de lol er voor veel filmmakers af. Fanatieke filmfans beginnen er op te letten en klagen: het zou de bioscoopervaring verpesten. Zit je net lekker in een film, hoor je die clichématige gil weer (al is de Wilhelm scream lang niet het enige soundeffect dat gretig gerecycled wordt). Vanaf dan is de Wilhelm scream steeds minder te horen in films. Tot we ‘m deze week ineens weer hoorden in de nieuwe Marvel-blockbuster Venom. Is de Wilhelm scream bezig aan een comeback?

Lekker meegillen met Wilhelm en Venom zien in de bioscoop? Met CJP scoor je korting bij grote bioscopen als Pathé, VUE en Kinepolis, maar ook bij kleinere filmhuizen.

Ben je ergens tussen de 18 en de 30 en heb je nog geen pas? Je scoort er nu al eentje voor € 13,50 per jaar!

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.