Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
DDW 2018: slippers van paardenvacht en een huis van hennep
19 OKT 2018 • Door Rick van Veluw • Beeld: Dutch Design Week • Meer blogs over Expo

DDW 2018: slippers van paardenvacht en een huis van hennep

Plastic soep? Betegel je vloer met plastic! Voedselverspilling? Maak wodka van oude appels! Op Dutch Design Week hebben ze voor elk probleem wel een fancy oplossing. 

Wij zijn natuurlijk allemaal hartstikke begaan met onze mooie planeet. Maar intussen kopen we wel twee paar sneakers in een crazy sale of laten we onze opblaasbare flamingo achter in het hotelzwembad omdat ‘ie niet in de koffer past. Godzijdank zijn er mensen die wél hun verantwoordelijkheid nemen om onze lieve aarde te redden. Ontwerpers en designers welteverstaan: op Dutch Design Week presenteren zij de gekste dingen om iets tofs te maken van onze troep.

Plastic Stone Tiles door Enis Akiev

Smerige plastic tasjes in een prullenbak zijn lelijk, maar de kleurrijke plastic tegels van Enis Akiev zijn dan weer heel mooi. Terwijl het om exact hetzelfde materiaal gaat. Afval is subjectief, wil hij daar mee zeggen. Sowieso zijn de rotsachtige tegels van Akiev een statement: afval is geen eindstation. Zijn tegels zijn een aanmoediging om afval te zien als een constante hulpbron.

plasticstonetiles_enisakiev_dutchdesignweek
Wij noemen dit in ieder geval geen afval. © Enis Akiev

Horse Fur Project door Studio Trippin

Yes, je leest het goed: paardenhuiden. En dan niet zomaar paardenhuiden, maar IJslandse paardenhuiden. In IJsland is het ‘s winters immers zo koud, dat het lokale paardenras een dikke vacht groeit. Als zo’n paard na een gelukkig leven (ze worden vooral als huisdier gehouden) het loodje legt, wordt de vacht van het dier meestal weggegooid. Zonde! Het is namelijk een topalternatief voor bont. Studio Trippin weet er wel raad mee.

studiotrippin_horsefurproject_dutchdesignweek
Warme voeten gegarandeerd! © Studio Trippin

Like Leather door Yksi Expo 

Van bont naar leer, want dat is ook een probleemkind in designland. Dieren worden in veel landen gefokt onder slechte omstandigheden, er worden liters giftige chemicaliën gebruikt en het productieproces kost ontzettend veel water. ‘Dat kan beter,’ dachten de mensen van YksiExpo en daarom brachten ze 15 ontwerpers bijeen om zich over dit probleem te buigen. Hun oplossingen: het gebruik van vissenhuid, varkensdarmen, palmbladeren en koffiedik.

yksiexpo_dutchdesignweek_likeleather
Dit is dus vissenleer. © NYVIDD

Catch of the day door Björn Steinar Blumenstein 

Dorst gekregen van dit tiplijstje? Komt dat even goed uit: we hebben een ijskoud glaasje wodka voor je klaarstaan. Met de groeten van Björn Steinar Blumenstein. Deze IJslandse ontwerper heeft een rothekel aan voedselverspilling en duikt daarom iedere avond een prullenbak in. Met bakken vol druiven, appels of meloenen maakt hij vervolgens zijn eigen wodka. En dat kun jij ook doen met zijn megahandige open-source distillery machine.

Björn in zijn element: als professioneel dumpster diver. © Björn Steinar Blumenstein

Raphia door Said Belhadj

‘Jij hebt echt veel teveel schoenen’. Klinkt dit herkenbaar en wil je je leven beteren? Dan is deze expo van Raphia wat voor jou. De ontwerpstudio ging op zoek naar een natuurlijke schoen en kwam uit bij gedroogde palmbladeren en natuurlijk rubber. Dus even geen synthetische troep of massadesign, maar een natuurlijk en op maat gemaakt design. Wie de schoen past, trekke hem aan!

raphia_dutchdesignweek_eindhoven
Kekke schoentjes toch? © Raphia

The Hemp House door Architectenbureau Werkstatt

Hennep is mooi spul. Nee, we zijn geen stoners (meer), maar gewoon fan van deze multifunctionele plant. In Eindhoven staat het hennephuis: het eerste gebouw in Nederland volledig gebouwd van kalkhennep, een mix van kalk en hennephout. Dat materiaal is op zoveel vlakken goed voor het milieu, dat GroenLinksers spontaan in huilen uitbarsten. De CO2-uitstoot wordt met tweederde verminderd en je kunt het huis na de levensduur versnipperen voor landbouwdoeleinden.

hemphouse_hennep_dutchdesignweek_eindhoven
Een eigen hennephuis, een plek onder de zon. © Architectenbureau Werkstatt

Als de wiedeweerga naar Dutch Design Week! Wel op een energiezuinige manier natuurlijk. Met CJP scoor je vast € 6,- korting die je daarna kunt investeren in schoenen van palmbladeren, een distilleerderijsysteem of slippers van paardenvacht.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.