Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Wat je moet weten voordat je naar Actie < - > Reactie gaat
28 SEP 2018 • Door Zoë Heijke • Beeld: Chromosaturation, 1965 © Carlos Cruz-Diez • Meer blogs over Expo

Wat je moet weten voordat je naar Actie < - > Reactie gaat

Actie < - > Reactie is de expositie van het moment. Geen idee? Wij praten je bij.

Ja, wij snappen dat je niet alles kunt lezen, zien of bijhouden. Dus misschien is de splinternieuwe expositie in Kunsthal Rotterdam je een beetje ontgaan. Dit zijn vijf dingen die je moet weten voordat je naar Actie < - > Reactie gaat.

1. Je ziet een overzicht van kinetische kunst

Als je iets hebt gelezen over Actie < - > Reactie, dan ben je geheid de term 'kinetische kunst' tegengekomen. Kinetische wat? Kinetische kunst, een kunststroming waarin licht en beweging centraal staan. Het gaat hierbij om voelen, kijken, ruiken en horen. Zo is er een lichtruimte van kunstenaar Carlos Cruz-Diez, genaamd Chromosaturation. De ruimte bestaat uit slechts drie kleuren, waardoor het oog het idee van kleur kan omzetten naar een bijna fysieke ervaring. Say what!? Uren turen naar een schilderij aan de muur hoef je bij Actie < - > Reactie dus niet te verwachten. 

Chromosaturation, 1965 © Carlos Cruz-Diez

2. Actie < - > Reactie is een cover

Niet alleen voorstellingen, maar ook exposities gaan weleens in reprise. Actie < - > Reactie is gebaseerd op Dynamo, een expo die in 2013 in het Grand Palais van Parijs werd gepresenteerd. Het was destijds zo'n succes dat de Kunsthal en het Grand Palais het een goed idee vonden om de expositie te herhalen. Vandaar de gigantische overzichtstentoonstelling van bewegende en lichtgevende kunst, maar dan gewoon in Rotterdam.

Voltes IV, 2004 © John Armleder en Cabane avec 2 trames 45°-135° de néons interférents, 1972 © François Morellet

3. Je mag kunstwerken aanraken

Oké, niet allemaal. Maar wél de installatie van kunstenaar Jesús Rafael Soto, die bestaat uit een gordijn van duizende plastic draadjes. Door menselijke aanraking, beweging of trilling wordt het werk namelijk nóg mooier. Het is de bedoeling dat je dwars door de installatie heen wandelt, zodat de vorm steeds verandert. Vandaar ook de naam van de expositie: Actie < - > Reactie. Oooooooh.

Pénétrable de Lyon, 1988 © Jesús Rafael Soto

4. Je ziet kunstwerken van wereldberoemde kunstenaars

Van pioniers als Marcel Duchamp, Alexander Calder en Victor Vasarely tot befaamde namen als Julio Le Parc, Gerhard von Graevenitz, Christian Megert, Bridget Riley, Yayoi Kusama, Jan van Munster en Dan Flavin. In totaal laat Actie < - > Reactie het werk van bijna tachtig wereldberoemde kunstenaars zien. En daar hoef je dus alleen maar even voor naar Rotterdam te gaan.

Environment Documenta 4, 1968 © Christian Megert

5. Je maakt een wereldprimeur mee

Namelijk het monumentale Mechanisches Ballett van Heinz Mack uit 1963. Het wordt in de Kunsthal voor het eerst uitgevoerd met referenties aan Fernand Léger en Oskar Schlemmer. En dat is niet alles. Onderdeel van het werk is een licht- en geluidshow met muziek van de componist György Ligeti. Vet!

Zo, nu ben je klaar om naar de Kunsthal in Rotterdam te gaan. Vergeet niet je CJP-pas mee te nemen. Je bezoekt Actie < - > Reactie dan namelijk met wel 50% korting.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.