Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Janne Schra: 'Ik stond vroeger noodgedwongen op een eenzaam veld.'
26 SEP 2018 • Door Janne Schra • Beeld: Melissa Verhoeven • Meer blogs over Muziek

Janne Schra: 'Ik stond vroeger noodgedwongen op een eenzaam veld.'

Wees een boompje op een veldje! Dat is het wijze advies van zangeres Janne Schra in deze column over het maken van muziek. 'De einzelgängers nemen de tijd om te rommelen en aan te klooien op een zolderkamer, terwijl de ‘hoge bomen’ alleen maar proberen om beter, sneller of scherper te zijn dan een ander.'

Als bomen in een bos dicht op elkaar staan, dan doen ze altijd een wedstrijdje wie het hardst kan groeien, om zelf zoveel mogelijk zon te krijgen. Ze zijn vaak loodrecht en lijken allemaal op elkaar. Bomen die ergens in hun eentje midden op een veldje staan, zien er altijd speciaal uit. Ze hebben geen lengte hoeven maken en hun takken hebben vaak sierlijke kronkels.

Als je deze vergelijking op kunstenaars zou projecteren, kun je zeggen dat kunstenaars die alleen maar bezig zijn met wat anderen maken, vaak niet zo interessant zijn als de kunstenaars die zelf hebben uitgezocht wie ze zijn en wat ze willen maken. De einzelgängers nemen de tijd om te rommelen en aan te klooien op een zolderkamer, terwijl de ‘hoge bomen’ alleen maar proberen om beter, sneller of scherper te zijn dan een ander. Ik zie dat veel met bands. Als een band succes heeft met een bepaald geluid, komt er vaak een hele horde bands aan met ongeveer dezelfde naam en ongeveer dezelfde sound. Vaak gewoon minder interessant... Totdat er een bandje om de hoek verschijnt, dat zich heeft laten inspireren door het geluid van die succesvolle band, maar geheel zijn eigen draai eraan heeft gegeven door net even wat langer te prutsen.

Ik stond vroeger noodgedwongen een beetje op een eenzaam veld. We hadden maar twee tv-zenders en op de radio hoorde ik niet iets wat ik mooi vond. We hadden wel een CD-speler, maar helaas maar vier CD’s. Ik kon dus ongestoord liedjes maken en het gevoel hebben dat het speciaal was. Dat viel best wel tegen toen ik meedeed aan Kunstbende. Twee keer won ik de voorronde muziek, maar nooit de finale. Later ging ik pas meer naar anderen luisteren en leerde ik van andere muzikanten in kleurrijke oerwouden. Daarna wist ik pas echt wat ik wilde maken.

Als je iets bijzonders wil maken, moet je dus bij jezelf blijven. Maar dat wil niet zeggen dat je niet af en toe moet kijken waar anderen mee bezig zijn. Als je muziek maakt, bezoek dan ook eens musea, arthousefilms, dansperformances of theaterstukken; alles kan inspirerend zijn. Neem de tijd, neem afstand, knutsel tot jij tevreden bent, maar laat je zéker niet opjutten door de rest. Wees een boompje op een veldje dat af en toe stiekem met een verrekijker naar het bos tuurt.

Dit prachtig geschreven stuk van zangeres Janne Schra komt natuurlijk uit ons C. magazine. Meer lezen? Check 'm dan hier online. Met CJP krijg je een hele fijne korting op concerten van jouw favoriete artiesten

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.