Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Deze regisseurs maken van elke videoclip een kunstwerk
14 SEP 2018 • Door Rick van Veluw • Beeld: Emma Westenberg • Meer blogs over Muziek Film

Deze regisseurs maken van elke videoclip een kunstwerk

‘Videoclip’ is haast een oneerbiedig woord als je ziet wat sommige regisseurs voor kunstwerkjes maken. Van deze Nederlandse clipmakers krijgen wij het heel warm.

Emma Westenberg

Wie? Emma Westenberg (28) studeerde aan de Rietveld Academie en de Cooper Union School of Art (New York). Ze maakte een korte film, commercials voor onder andere ASOS en Vogue en werkt nu aan een film. 
Wat? Je bekijkt het leven steevast door een roze bril met Emma. Haar kleurgebruik en styling zijn altijd on point: of ze nu een clip voor Anouk maakt of een commercial voor ASOS schiet. Met als hoogtepunt de clip die ze maakte voor PYNK van de Amerikaanse superster Janelle Monáe. Een roze viering van vrouwelijkheid in de Amerikaanse woestijn, met de vagina-broeken van Duran Lantink als het meest iconische kledingstuk van het jaar.

Framez Productions

Wie? Een productiebedrijf van vijf jonge Amsterdammers: Bruno, Caio, Jonas, Merijn en Pearl.
Wat?
 Ben je een Nederlandse rapper en wil je een clip die knalt, dan bel je Framez Productions. De telefoon staat dan ook roodgloeiend bij de Amsterdamse jongens, die al clips schoten voor artiesten als Ronnie Flex, Bokoesam, Leafs, Famke Louise, Frenna en.. ja, wie niet eigenlijk? Je telt niet mee in de hiphopgame zonder Framez-clip. Onze favo’s: de clip voor Bizzey’s Ja! in een Ik Hou Van Holland-decor en Bokoesam die low-key lol trapt in het Vondelpark.

Lernert & Sander

Wie? Filmmakers Lernert Engelberts (40) & Sander Plug (48) kunnen alles: commerciele video's, eigen kunstinstallaties of smaakvolle videoclips. 
Wat?
De Jeugd van Tegenwoordig is groot fan van Lernert & Sander. Zó groot fan, dat het duo maar liefst vier clips voor hen maakten. Wij snappen dat wel. Lernert & Sander brengen namelijk altijd wat nieuws in een consequent kleurenpalent. Met Manon tillen ze het begrip ‘kattenfilmpjes’ naar een nieuw, esthetisch niveau en de clip voor Elektrotechnique is van een hele vreemde, machinale geilheid. Extra leuk: op onze eigen DECODED-dag op NFF laten we DJVT's Glasbak zien op het witte doek en vertelt muziekjournalist Job de Wit waarom die clip nou zo goed is.

Femke Huurdeman

Wie? Femke Huurdeman is filmregisseur en fotograaf en maakte al een aantal korte films & videoclips.
Wat?
Als je Bokoesam zo ver krijgt om naakt met een bos bloemen tussen zijn benen in een clip te gaan staan, dan heb je wel wat vertrouwen opgebouwd. Bij Femke is een clip in goede handen. Desbetreffende clip – voor de track BBB – werd op het Nederlands Film Festival vorig jaar zelfs uitgeroepen tot de beste Nederlandse videoclip van het jaar. Met naast een halfnaakte Bokoesam ook vrouwelijke bodybuilders, bananen, bubbels, baguettes, broccoli, boter en bedden. Inderdaad, heel veel b’s.

Teemong

Wie? Timon van den Elskamp, boezemvriend van Fresku en maker van videoclips en satire op YouTube. Hij wil zelf ook nog weleens rappen (als de mysterieuze Killer Kamal).
Wat? Hij kan het allemaal: of je nu een prachtig zwart-wit geschoten straatclip wilt of een hilarische korte film. Teemong is de huisregisseur van Fresku en maakt ook voor andere Eindhovense rappers als Pietju Bell en Braz clips die je bij blijven. In de eerste plaats omdat je er hard om moet lachen, maar ook omdat er altijd kritiek op de hiphop- op muziekscene in besloten ligt. Neem bijvoorbeeld Klapper van Pietju Bell waarin de zogenaamde rapper ‘Lil Dotan’ wanhopig op zoek gaat naar views, money en faam.

Michael Middelkoop

Wie? Michael Middelkoop (31) is filmregisseur en maakte al clips voor Josylvio, Yung Felix en Mr. Polska. 
Wat?
Hoe sick is je clip als elk shot afzonderlijk al een sleutelscene in een grote film zou kunnen zijn? In de clip van Anouks Het is Klaar worden mannen door vrouwen afgeslacht. En dat gebeurt op – we kunnen niet anders zeggen – prachtige wijze. Kijk hoe ze van flatgebouwen worden afgesodemieterd, in de fik worden gezet of een herdershond op hun dak krijgen. Allemaal in de mooiste slomo-shots. Michael Middelkoop maakt geen videoclips, maar videofilms.

Op DECODED: NFF in één dag vertonen we Glasbak van De Jeugd van Tegenwoordig met inleiding van muziekjournalist Job de Wit, naast nog veel meer NFF-films. Wil je alleen clips zien? Dan ben je aan het goede adres bij Fullscreen met Job de Wit, die op het NFF de beste Nederlandse clips van het jaar serveert met een aantal special guests.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.