Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
C. Bezoekt: Catharijneconvent
14 SEP 2018 • Door Marike Wouters • Beeld: Titia Hahne • Meer blogs over Expo

C. Bezoekt: Catharijneconvent

In het hartje van Utrecht, nét achter de Dom, ligt een groot gebouw verscholen. In het voormalig klooster zit nu Museum Catharijneconvent. Via de poort op de Lange Nieuwstraat loop je het statige pand binnen en sta je direct in een oase van rust: de gesloten kloostertuin. Een perfect begin van je museumreis.

Ga hier vooral even op een bankje zitten, want de Middeleeuwse muren met gotische ramen en spitsbogen zijn op zichzelf al wonderlijk. De tuin kun je gewoon gratis bezoeken, daarna volgt pas de kassa. Tussen de bomen staat een kunstwerk met twaalf stenen, dat de twaalf apostelen symboliseert. Goed passend bij het thema van het museum, want de collectie van het Catharijneconvent bestaat uit religieuze kunst.

In de eerste ruimte tref je de topstukken van de collectie. Voor de gold diggers is er de Schatkamer. Loop je daar naar binnen, dan moeten je eksterogen even wennen aan de duisternis. Daarna zie je allemaal goud en zilver glinsteren. Hier staan de schatten uit de katholieke kerk, zoals relieken en monstransen. Dat laatste is een gouden (of vergulde) houder waar de katholieke kerk een hostie in bewaart.

In het midden staat een vitrine met een inmiddels beroemde monstrans. Het peperdure voorwerp werd in 2013 namelijk gestolen tijdens een brutale overval. Op klaarlichte dag vielen gemaskerde dieven het museum binnen, sloegen de vitrine stuk en stalen de monstrans, ter waarde van 250 duizend euro. Mede door alle media-aandacht werden de rovers twee weken later in de boeien geslagen.

Wil je verder kijken dan de tuin lang is? Met CJP bezoek je het museum voor € 7,-. 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.