Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Contact
Koop je pas Inloggen
Bye Hollywood, hello Nollywood!
29 SEP 2018 • Door Donna Kersten • Meer blogs over Film

Bye Hollywood, hello Nollywood!

Het is geen koekje of een aflevering uit Bojack Horseman. Nollywood is de booming filmindustrie van Nigeria. Verwacht geen ingewikkelde monologen of dure special effects, maar intriges en drama dat gepaard gaat met een flinke dosis zelfspot. 

Je hebt er misschien nog nooit van gehoord; Nollywood. Toch heeft Nigeria de op een na grootste filmindustrie ter wereld (Bollywood staat op de eerste plek). Het is heel gebruikelijk in Nigeria dat een film wordt opgenomen en gemonteerd binnen het tijdsbestek van een week. De werkdruk is dus torenhoog, maar dan heb je ook wat. Nollywood releaset per week ongeveer vijftig producties voor televisie, bioscoop en YouTube. Het is een wereld van verschil met typisch westerse films en daarom des te leuker. Zo is er ruimte voor veel meer drama en is een film niet compleet zonder gecompliceerd liefdesverhaal. Deze 6 dingen moet je weten voor een Nollywood-klassieker opzet. 

1. De Nigeriaanse film is nog volop in bloei

Het budget van veel films ligt rond de tweeduizend euro. Het geluid is daarom niet altijd geweldig en het camerawerk laat soms te wensen over. Daardoor zijn er ook veel jonge filmmakers in spe die een poging wagen tot het maken van een film. Je hebt tenslotte al genoeg aan de oude camera van je vader. In Green White Green besluiten drie jongens om precies dát te gaan doen en de stereotypes van Nigeria uit te vergroten op het witte doek.  

2. Iedereen spreekt Nigerian slang

In veel delen van Nigeria wordt er Engels gesproken, maar een overgroot deel spreekt Yoruba of Pidgin English. Dat laatste is een variant die voor een Nederlander misschien even slikken is. Je plakt bijvoorbeeld achter veel woorden een o. I want to sing-o. I want to dance-o. Mocht je de Nigerian slang niet snel oppakken, dan kan je altijd nog de ondertiteling inschakelen.  

3. Liefde is een veelvoorkomend thema in Nollywood

Dat liefde de rode draad is in veel films is niet zo heel gek; ouders bekommeren zich maar al te graag om het liefdesleven van hun kinderen. Denk je een avond lekker voor de buis te kunnen hangen, heeft je moeder een blind date geregeld met de buurjongen (of zoals in mijn geval: een tante die ''de zoon van' inclusief potentiële schoonvader laat langskomen). Als trouwen in je twenties niet wilt lukken dan is dat een reden om je druk te gaan maken, zoals ook gebeurt bij Mo in When Love Happens. 

4. Moeders zijn heilig

Moeders nemen in iedere film een prominente rol in. Zij zijn heilig in Nigeria en hun wil is dan ook wet. Als zij bijvoorbeeld wilt dat je een hele zaterdag op je broer gaat passen, omdat hij net is overgekomen uit Nigeria, dan doe je dat. Schrik vooral niet als je een mama spot met een stok in haar handen. Dan hebben haar kinderen het gewoon echt veel te bont gemaakt. 

5. Alles is over the top drama

Nigerianen hebben een sterk gevoel voor drama. Dat betekent dat er zelfs in een komedie iemand gekidnapt kan worden. Of er duikt ineens een verre neef met een pistool op. Goede Tijden Slechte Tijden is er niets bij. Daar moet je van houden en tegen kunnen. Als je niet van ongeloofwaardige plottwists houdt, dan zijn Nollywood-films niets voor jou. 

6. De genres lopen uiteen van heerlijke romantische komedies tot aan kostuumdrama's

Je raadt het misschien al, een Nigeriaanse kostuumdrama is net even anders dan je gewend bent. Zij liepen daar vroeger meestal niet rond in moeilijke jurken en mantels (veel te warm ook), maar in lichte stoffen in combinatie met kralen die representatief waren voor hun stam.  

Een still uit 'Invasion 1897'
 

Meer zin in een Hollywood-kraker? Je scoort CJP-korting bij verschillende grote bioscopen in Nederland, zoals Pathé, Kinepolis en VUE. 

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.