Artikelen Kortingen Win CJP events
Over CJP
Support
Word lid Mijn CJP
Animatieseries die je niet met je neefje kunt bekijken
19 SEP 2018 • Door Rick van Veluw • Beeld: Bojack Horseman • Meer blogs over Film

Animatieseries die je niet met je neefje kunt bekijken

Animatieseries worden allang niet meer alleen voor kwijlende zesjarigen met een Netflix-verslaving gemaakt. Deze adult animatieseries moet je echt eens een kans geven (en dan hebben we het niet over South Park).

De animatien00bs onder ons zullen in de categorie ‘animatieseries voor volwassenen’ misschien alleenThe Simpsons en South Park noemen, maar er is zoveel meer! Daarom geven wij zes tips, van beloftevolle series tot toppers die zich al hebben bewezen. Deze animatieseries doen niet onder voor Breaking Bad, Mad Men of Game of Thrones: 

Disenchantment

Een serie die speelt in de middeleeuwen, maar dan met elfjes, heksen en fantasiedieren? Saaaaaai. Behalve als de prinses in die serie liever de hele dag in de kroeg zit te zuipen, op straat vecht of met haar vader ruziemaakt. Prinses Bean uit Disenchantment is geen lieverdje. Ze botst voortdurend met haar vader – koning Zog – en voelt zich doodongelukkig. Tot demoon Luci en elf Elfo opduiken. Dan gaat Disenchantment los met gestoorde avonturen en idiote plotwendingen. Bijvoorbeeld als Bean op de koffie gaat bij Hans & Grietje of Vikingen het kasteel overnemen tijdens een wild kasteelfeestje.

Rick and Morty

Disenchantment debuteerde dit jaar op Netflix, maar Rick and Morty draait alweer vijf jaar mee. Kort door de bocht: de avonturen van een opa en zijn kleinzoon. Rick Sanchez en Morty Smith zien er uit als geanimeerde versies van Marty en Dr. Brown uit Back To The Future, alleen dan iets minder, eh, beschaafd. Rick is immers een zuiplap met een narcistisch complex en Morty een dommige, naïeve tiener. Die slechte eigenschappen staan ze niet in de weg tijdens het reizen van de ene naar de andere dimensie. En daar blinkt Rick and Morty in uit: een eigenzinnige en originele animatie die soms ook de diepte durft in te gaan (en dan hebben we het niet over dimensies).

Neo Yokio

Moet je alleen al zien vanwege de star power. Met stemacteurs als Jaden Smith, Jude Law, Susan Sarandon en Jason Schwartzman heeft Neo Yokio behoorlijk wat Hollywood-glans. En dan is de bedenker van deze anime ook nog eens Vampire Weekend-frontman Ezra Koenig! Maar goed, de serie zelf: Neo Yokio is de mooiste stad ter wereld en Kaz Kaan de meest verwende rijke boy die er leeft. In een wereld vol oogverblindende modellen, Chanel-tassen en strontvervelende socialités wentelt Kaan zich in zelfmedelijden na een breakup. Als er vreemde geesten opduiken in Neo Yokio, heeft hij geen tijd meer om te sippen.

Bob’s Burgers

Bob's Burgers is net als Rick and Morty een animatieserie die zijn strepen al verdiend heeft. De serie van Loren Bouchard zit inmiddels in het achtste seizoen en krijgt in 2020 ook nog een eigen film. Hoe werd dit zo’n succes? Het plot is niet wereldschokkend: Bob heeft een burgerrestaurant, maar verkoopt er niet zoveel omdat zijn irritante gezin voortdurend in de weg loopt. Maar die échte trouwe kijkersschare is er vooral voor de hoge grapdichtheid en karakters als Tina, Linda of Jimmy Pesto, die volop de ruimte krijgen om hun eigen verhaal te vertellen.

Castlevania

Weer een new kid on the block: Castlevania debuteerde vorig jaar en liet kijkers hongerig achter. Het eerste seizoen was met vier afleveringen dan ook echt veel te kort. In Castlevania volg je monsterjager Trevor Belmont in het land Wallachia (of Wallachije, het vroegere Roemenië) die het aan de stok krijgt met de enige echte Vlad Dracula. De vampierentiran is woest omdat de inwoners van Wallachia zijn vrouw op de brandstapel hebben gegooid wegens hekserij. In tegenstelling tot de meeste series in dit lijstje is Castlevania niet gericht op de lach: het is een anime die je omverblaast met epische actie en onheilspellende scènes.

Bojack Horseman

De populairste animatieserie van het moment is waarschijnlijk Bojack Horseman. De recensies zijn laaiend en de kijkcijfers geweldig: niet slecht voor een pratend paard. In deze serie van Raphael Bob-Waksberg volg je de aan lager wal geraakte BoJack Horseman. In de jaren negentig was hij de ster van een sitcom, maar nu sluit hij zich liever op in zijn villa om te drinken en zijn memoires te dicteren aan schrijver Diane Nguyen. De grappen zijn hard en donker, maar Bojack Horseman is vooral zo goed omdat het ook maatschappelijke problemen aansnijdt en er soms een verfrissende kijk op geeft.

Of je nu wel of niet van animatie houdt: met CJP krijg je altijd korting bij bioscopen en filmhuizen door heel Nederland.

Comments

We maken gebruik van cookies om jouw website-ervaring te optimaliseren. Door gebruik te maken van CJP.nl ga je hiermee akkoord.